- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.09.2015, 11:39)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorul Stefan Hell, laureat al premiului Nobel, va fi decorat, vineri, în numele Regelui Mihai
Cercetătorul de origine română Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2014, va fi decorat, în numele Regelui Mihai I, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura vineri, de la ora 19.00, la Palatul Elisabeta din Bucureşti.
Urmărește
195 afișări
Stefan Hell (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Palatul Elisabeta va găzdui vineri o seară în onoarea profesorului Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2014, informează Biroul de Presă al Regelui Mihai I.
Laureat al premiului Nobel pentru chimie în anul 2014, Stefan Hell va fi decorat, în numele Regelui Mihai I, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor. Decoraţia regală va fi înmânată de Principesa Moştenitoare Margareta, în cadrul unei ceremonii, care va avea loc în Sala Regilor, la ora 19.00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Ceremonia de decorare va fi urmată de un dineu, în Sufrageria Mare, oferit în onoarea savantului, în numele Regelui Mihai, de către Principesa Margareta şi Principele Radu.
La ceremonie vor lua parte preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, reprezentanţi ai Academiei, precum şi personalităţi de prestigiu ale comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Ordinul Coroana României în grad de Comandor va fi conferit profesorului Stefan Hell "pentru contribuţia sa eminentă la dezvoltarea chimiei fizice", "pentru conceperea şi dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluţie înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observaţii microscopice ale proceselor ce au loc în interiorul celulelor vii", "pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel", "pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen şi în cadrul Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg", dar şi "pentru că, în cursul activităţii sale, a aprofundat legături cu lumea savantă românească, prin care caută să întărească schimburile ştiinţifice internaţionale" şi "pentru urmărirea, pe tot parcursul carierei sale, a valorilor profesionalismului, devotamentului, eticii şi onestităţii, valori definitorii ale Coroanei Române".
Citeşte şi: Stefan Hell: A fost o uşurare imensă să plec din România, unde nu îţi era permis să spui ce crezi
Citeşte şi: Preşedintele Academiei Române: Cercetarea lui Stefan Hell, un pas uriaş pentru că a spart o barieră
Profesorul Stefan Hell s-a născut la Arad în anul 1962 şi a emigrat alături de familia sa în Republica Federală Germania, în anul 1978. A obţinut licenţa şi diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg. În prezent, desfăşoară o eminentă activitate ştiinţifică la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen şi la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg. Stefan Hell este profesor universitar de fizică experimentală la Universitatea din Göttingen şi profesor asociat de fizică la Universitatea din Heidelberg.
Cei trei cercetători care au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru chimie pe 2014, Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner, au fost premiaţi pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie", potrivit comitetului Nobel.
Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de "golire prin emisie stimulată" (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.
Citeşte şi: Cine este Stefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe 2014, care s-a născut în România: "A fost o surpriză totală, am crezut că era o farsă"
Citeşte şi: NOBEL 2014: Stefan W. Hell, născut în România, printre laureaţii premiului pentru chimie, alături de Eric Betzig şi William E. Moerner
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Stefan Hell: A fost o uşurare imensă să plec din România, unde nu îţi era permis să spui ce crezi
Citește și: Preşedintele Academiei Române: Cercetarea lui Stefan Hell, un pas uriaş pentru că a spart o barieră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36