Certinvest vrea să lanseze primul fond din România cu investiţii în obiecte de artă

Societatea de administrare a investiţiilor Certinvest vrea să lanseze în două săptămâni primul fond de investiţii cu plasamente în obiecte de artă din România, denominat în euro, şi estimează pentru primul an de activitate subscrieri de trei milioane de euro.

Urmărește
35 afișări

Fondul Certinvest Artă Românească nu a primit încă avizul de înfiinţare din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), însă preşedintele Consiliului de Supraveghere şi proprietarul Certinvest, Eugen Voicu, crede că aprobarea va fi dată în aproximativ două săptămâni.

Deoarece, potrivit legislaţiei, fondurile de investiţii nu au dreptul să investească direct în obiecte de artă, Certinvest a înfiinţat o firmă cu răspundere limitată, iar prin aceasta vor fi cumpărate obiectele de artă. Astfel, randamentul unităţilor de fond va fi determinat de evaluarea obiectelor de artă cumpărate de societatea de administrare prin SRL-ul pe care în deţine.

"Ne aflăm într-un moment de început al pieţei de artă şi, astfel, cred că nu am ratat startul. Piaţa de artă contemporană este slab dezvoltată, însă are potenţial de creştere. Astfel, sperăm că vom obţine un randament anual de peste 15% în euro. Investiţia în artă este comparabilă cu investiţiile în aur. În perioade de criză piaţşa artei este afectată uşor, iar revenirea este mai rapidă", a declarat, miercuri, Voicu, într-o conferinţă de presă.

Valoarea minimă de subscriere este de 5.000 de euro, respectiv două unităţi de fond cu o valoare nominală de 2.500 de euro.

Fondul are o perioadă de viaţă de trei ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă un an.

El a menţionat că Certinvest va colabora cu toate casele de licitaţii de artă din România, dar şi cu galeriile de artă, pentru achiziţii şi vânzarea obiectelor de artă.

"Sperăm că investiţiile noastre vor duce la creşterea pieţei de artă, a preţurilor, dar şi la promovarea artiştilor. Poate vom atrage şi clienţi din private-banking", a spus Voicu.

Clienţii fondului vor avea posibilitatea să ia acasă temporar obiectele de artă care vor fi cumpărate de Certinvest, însă acestea vor trebui asigurate şi înapoiate la cererea societăţii de administrare a investiţiilor. Totodată, operele de artă vor putea fi închiriate unor instituţii sau companii.

"Dacă unii clienţi s-au îndrăgostit de o operă anume pe care fondul a cumpărat-o, pot participa la licitaţiile de vânzare şi vor avea prioritate la cumpărare", a adăugat şeful Certinvest.

Potrivit directorului general al casei de licitaţii de artă Artmark, Manuela Plăpcianu, piaţa de artă din România ar putea ajunge în acest an la 10- 15 milioane euro, iar anul viitor tranzacţiile sunt estimate la 15 - 20 milioane euro. Astfel, în acelaşi ritm de creştere, în anul 2013 piaţa ar putea ajunge la rulaje de 25 - 30 milioane euro.

"Credem că randamentul mediu anual va fi de 30%, iar anul trecut randamentul a fost de 37%. Totuşi, anul trecut piaţa de artă a crescut cu 124%, după ce în 2009 a resimţit efectele crizei. Pe piaţă există 7 licitaţii lunar, cu aproape 700 de tranzacţii. Acestea sunt făcute în mod egal atât de colecţionari, cât şi de investitori", a afirmat Plăpcianu.

Ea a adăugat că la nivel mondial, pe piaţa de artă anul trecut s-au realizat tranzacţii de 43 miliarde euro, cu 52% peste valoarea din 2009, potrivit unui raport realizat de European Fine Art Foundation. Pe primele trei locuri în funcţie de cota de piaţă se clasează SUA (34%), China (23%) şi Marea Britanie (22%).

"Criza a ajutat fondurile de investiţii în artă ca urmare a eşecului portofoliilor tradiţionale", a adăugat Plăpcianu.

Pe de altă parte, profesorul şi artistul Alexandru Ghilduş, reprezentantul casei de licitaţii Goldart, spune că cifrele privind valoarea tranzacţiilor de piaţa locală de artă nu sunt certe, însă consideră că piaţa are potenţial de creştere, în special pe arta contemporană.

"Viitorul este al artei contemporane, pentru că cei care au în casă artă consacrată nu cred că vor scoate la vânzare operele decât peste 10 - 15 sau chiar 20 de ani, pentru că aceştia nu au nevoie de bani", a afirmat Ghilduş.

Certinvest este cel mai mare administrator independent al investiţiilor, cu active de 104,2 milioane lei la finalul lunii februarie şi o cotă de piaţă de 1,67%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici