"Charlie Chaplin al mimei" ar putea fi uitat

Foştii membri ai companiei teatrale a celebrului mim francez Marcel Marceau, care a murit pe 22 septembrie, printre care se numără şi un artist român, se tem că munca acestuia va dispărea odată cu maestrul, care a fost înmormântat miercuri, la cimitirul Père Lachaise din Paris, informează iht.com.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului "Charlie Chaplin al mimei" ar putea fi uitat

"Charlie Chaplin al mimei" ar putea fi uitat

Într-un interviu acordat la scurt timp după decesul celui care a fost numit "Charlie Chaplin al mimei", la vârsta de 84 de ani, cinci dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai artistului, foşti studenţi care au fost aleşi să susţină spectacole în întreaga lume, au declarat că Marceau a fost devastat când şcoala sa de mimodramă a fost închisă, în 2005.

"Marceau a spus întotdeauna că arta sa va continua să existe atâta vreme cât există şi şcoala", a declarat Gherasim Dichliev, din Bulgaria.

Blanca Del Barrio, din Spania, a adăugat: "După ce şcoala a fost închisă, (Marceau n.r.) a văzut cum arta sa moare, iar acum a murit şi el".

Temerile cele mai mari ale artiştilor sunt legate de faptul că gramatica unică a pantomimei dezvoltată de Marceau, pentru care a primit titlul de Comoară naţională în Japonia şi pe care a predat-o la universităţi prestigioase, precum cele de la Harvard, Ohio, şi Columbus, va fi definitiv uitată.

"Vom încerca să o perpetuăm - să ducem mai departe esenţa (pantomimei n.r.)", a declarat Gyongyi Biro din România.

Dichliev, care a predat la şcoală alături de Marceau, a declarat că în perioada 1978 - 2005, aproximativ 1.500 de studenţi s-au pregătit pentru meseria de mim în această instituţie. "Făcea parte din patrimoniul cultural francez", a declarat Dichliev.

Biro a mai spus că Marceau şi-a dorit întotdeauna să aibă o trupă mare de pantomimă şi o şcoală în Franţa. "A refuzat oferte în Statele Unite, Italia şi Japonia pentru că nu voia să emigreze. (..) A preferat să stea în Franţa, dar Franţa nu a apreciat acest lucru", a mai spus Biro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici