Che Guevara a luat cu asalt covorul roşu de la Cannes

Argentina a făcut furori, miercuri, la Cannes cu unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, "Che" de Steven Soderbergh, în care Benicio Del Toro îl interpretează pe celebrul guérillero, însă "La mujer sin cabeza" de Lucrecia Martel nu a avut acelaşi efect.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Che Guevara a luat cu asalt covorul roşu de la Cannes

Che Guevara a luat cu asalt covorul roşu de la Cannes (Imagine: www.allocine.fr)

Participanţii la festival - invitaţii la gală, dar şi reprezentanţii presei - nu l-au descoperit pe "Che" decât miercuri seara, din cauza faptului că filmul nu a avut şi o proiecţie matinală.

Parada pe covorul roşu a atras o mulţime de oameni. Fostul fotbalist argentinian Diego Maradona şi fostul pugilist american Mike Tyson au fost prezenţi pentru a asista la proiecţia-fluviu, care a durat 4 ore şi 28 de minute.

Ambii sportivi sunt admiratori ai revoluţionarului şi au câte un tatuaj cu chipul acestuia.

Soderbergh, premiat cu Palme d'Or la Cannes, la 26 de ani, pentru "Sex, minciuni şi casete video" (1989), a fost inclus pentru a treia oară în competiţia festivalului cu "Che", care prezintă viaţa rebelului argentinian, simbol al revoluţiei cubaneze.

"Fascinat" de o viaţă "cu aspect de roman de aventuri", Soderbergh a dorit să prezinte procesul prin care un bărbat dotat cu o voinţă de fier va descoperi capacitatea de a inspira şi a conduce alţi oameni, a indicat regizorul.

Împărţit în două pentru lansarea pe marile ecrane (prima parte urmând a fi lansată în octombrie, a doua - în noiembrie, n.r.), "Che" este scindat şi pe plan estetic.

Prima parte, realizată în cinemascop, evocă revoluţia cubaneză prin ochii eroului, într-o manieră pe care Allocine a considerat-o cam prea complicată, detaliile de background fiind dificil de receptat chiar şi pentru un profesor de istorie latino-americană. A doua parte, filmată altfel, prezintă situaţia lui Che, care, după cucerirea puterii, se vede ajuns "într-o fundătură ideologică", a explicat Soderbergh.

După "Leonera", de Pablo Trapero, festivalul a primit, tot miercuri seara, un alt film argentinian în competiţie, "La mujer sin cabeza", de Lucrecia Martel, care în urmă cu patru ani a venit la Cannes cu "La nina Santa".

Totuşi, la proiecţia de miercuri, "La mujer sin cabeza" a fost un film huiduit. Fluierături scandaloase pentru un film cu siguranţă discutabil, însă interesant,indică site-ul inrocks.com.

Miercuri, pe covorul roşu au păşit, de asemenea, Madonna şi Sharon Stone, pentru proiecţia documentarului despre orfanii din Malawi, "I Am Because We Are", produs de cântăreaţa americană. Filmul prezintă dificultăţile copiilor săraci din Malawi, o ţară în care Madonna are mai multe proiecte umanitare, din 2006, şi de unde vrea să adopte un băieţel împreună cu soţul său, regizorul britanic Guy Richie.

Joi, cântăreaţa se va alătura lui Sharon Stone la Moulin de Mougins, pe înălţimile oraşului Cannes, cele două fiind gazdele galei amfAR, organizată pentru strângerea de fonduri destinate combaterii maladiei SIDA. Gala are loc anual, înainte de decernarea premiilor Festivalului de Film de la Cannes.

Opt filme (din 22) aflate în competiţie vor fi proiectate de joi până duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici