- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.11.2008, 15:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Chestii tipărite", de Dan Perjovschi, la Galeria Posibilă din Bucureşti
După ce a expus în unele dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din lume, de la MoMA, New York la Tate Modern, Londra, Dan Perjovschi a revenit în România, unde, în perioada 28 noiembrie - 8 februarie, prezintă la Galeria Posibilă din Bucureşti expoziţia "Chestii tipărite".
Urmărește
89 afișări
"Chestii tipărite", de Dan Perjovschi, la Galeria Posibilă din Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)
Expoziţia este construită în jurul a 15 cărţi de artist, alături de ziare, invitaţii, cataloage de expoziţie şi colecţia revistei 22 (1991 - 2008), în care Perjovschi a publicat desene.
"Poţi să vezi un tip de parcurs, să vezi la ce moment a renunţat la un tip de estetism vizual", a explicat galeristul Matei Câlţia.
"Eu am ţinut să fac expoziţia asta, odată pentru că-mi plac cărţile, materialul tipărit, dar şi pentru că există o posibilitate să fii redus, ca şi creator, la un segment. Eu nu vreau să renunţ la nimic", a declarat, la rândul său, artistul Dan Perjovschi. "Şi mai e şi clişeul ăsta românesc - că dacă ai cărţi, eşti cineva", a glumit el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Dan Perjovschi desenează cu marker sau cu cretă pe pereţii instituţiilor de artă din întreaga lume, însă intervenţiile sale durează de cele mai multe ori atât timp cât proiectul care le-a generat.
Fie că dispar progresiv în interacţiunea cu vizitatorii sau sunt pur şi simplu acoperite la sfârşitul expoziţiei, desenele nu rămân pe termen lung în nici unul dintre spaţiile arhitecturale pe care le-au populat.
Este o strategie prin care artistul se sustrage instituţionalizării şi îşi păstrează distanţa necesară criticii. În acest context, o retrospectivă de materiale tipărite capătă o semnificaţie aparte: tipăritura devine arhivă şi, uneori, lucrare în sine, mărturie a unui demers continuu de desen-performance. La baza acestuia stă un repertoriu de teme care sunt reluate de la un proiect la altul şi cărora li se adaugă altele noi, care răspund unui anumit context local.
Din carnete, desenele migrează în spaţii expoziţionale, dar şi direct la tipar, în cărţile de artist sau în ziarele pe care Perjovschi le-a produs pe cont propriu, începând cu anii '90. Artistul foloseşte un limbaj sintetic şi foarte direct, înrudit cu benzile desenate şi cu graffiti-ul, pentru a pune în discuţie, cu ironie, probleme complexe ale societăţii contemporane.
"Toate experienţele astea grafice au fost foarte bune pentru mine - trebuia să desenez ţintit", a mai spus el cu privire la expoziţia sa.
"Eu nu am vrut să merg în zona de consum - tricouri, căni - pentru că era prea greu de controlat. Mă deprimă şi de asta prefer să am un tip de distribuţie diferit", a spus el, menţionând că preferă inserturile în reviste decât desenele sale imprimate pe o umbrelă. "Cărţile creează un tip de acces pe care ţi-l poţi permite", a completat el.
Odată cu deschiderea expoziţiei a fost lansată şi cartea "Bucureşti-Brussel-Chişinău", tipărită de Galeria Posibilă cu sprijinul AFCN: o carte-obiect, care pune în paralel trei proiecte din 2008 (cel de la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti, de la Wiels Center for Contemporary Art din Bruxelles şi din cadrul proiectului "Intervenţii 3" din Chişinău).
Expoziţia va fi deschisă până pe 8 februarie, mai puţin în perioada sărbătorilor, 15 decembrie - 12 ianuarie.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe