- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.06.2010, 22:36)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cimitirul Bellu va fi inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene
Cimitirul Bellu va fi inclus ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, la solicitarea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti, care din iunie a devenit membru cu drepturi depline în Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE).
Urmărește
214 afișări
Cimitirul Bellu va fi inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Prin aderarea la ASCE, în calitate de membru cu drept de vot, conducerea ACCU a propus Cimitirul Bellu ca punct de reper semnificativ pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, alături de alte 83 de asemenea aşezăminte, răspândite în Spania, Cehia, Polonia, Suedia, sau Italia. Propunerea a fost acceptată de către ASCE, care doreşte prin statutul său să atragă atenţia cetăţenilor europeni cu privire la valorile culturale şi istorice pe care cimitirele reprezentative le adăpostesc şi la protejarea acestor valori", se arată într-un comunicat de marţi al Primăriei Capitalei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a propus Cimitirul Bellu ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene pentru ca acesta să fie o mărturie a istoriei României moderne şi contemporane, fiind un muzeu de artă cuprinzând o imensă colecţie de sculpturi ale unor autori români şi străini, dar şi monumente arhitectonice, a precizat municipalitatea.
Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai mari cimitire din România, unde sunt înmormântate multe personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti, se întinde pe un teren donat administraţiei în 1853 de către baronul Barbu Bellu şi a fost deschis în 1858. În cimitir se află cele mai importante lucrări funerare ale marelui arhitect Ion Mincu, între care mausoleul Ghica şi cel al Cantacuzinilor, capelele Christian Tell, Pache Protopopescu, Antonescu şi Lahovary.
Printre personalităţile înmormântate în Cimitirul Bellu se numără Mihail Eminescu, Barbu Catargiu, Toma Caragiu, prinţul Ion D. Bibescu, Ion Luca Caragiale, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Maria Tănase, Constantin Tănase, Petre Ispirescu, Titu Maiorescu, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, lulia Haşdeu, Mina Minovici, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Alexandru Odobescu, Anda Călugăreanu, Amza Pellea, Ioana Radu, Marin Sorescu şi Nichita Stănescu.
Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE) a fost fondată în Bologna, în 2001, de oraşele Bergen, Bologna, Copenhaga, Geneva, Koln, Ljubliana, Stockholm, Torino şi Barcelona.
Asociaţia are 118 membri în 98 de oraşe din 22 de ţări, respectiv Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Ungaria, Portugalia, Rusia, Serbia-Muntenegru, Slovenia, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Suedia.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale