- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.04.2017, 17:53)
- Oana Despa
Cinci mari universităţi din ţară îi cer premierului să ia poziţie faţă de situaţia sistemului naţional de cercetare
Universităţile „Alexandru Ioan Cuza”, „Babeş-Bolyai”, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest şi Academia de Studii Economice au trimis o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu, în care îi să ia poziţie faţă de situaţia îngrijorătoare a sistemului naţional de cercetare.
Urmărește
270 afișări
Cinci mari universităţi din ţară îi cer premierului să ia poziţie faţă de situaţia sistemului naţional de cercetare
“Asistăm, în ultimele luni, la un adevărat asalt asupra eforturilor cercetătorilor români de a păstra standardele înalte ale unei cercetări de calitate. Cercetarea ştiinţifică se face doar prin colaborare internaţională, iar România va fi astfel izolată pe o lungă perioadă de timp. Deciziile pe care le-a luat Ministerul Cercetării şi Inovării decuplează cercetarea românească de la contextul internaţional. Mai mult, şansele tinerilor de a se impune şi dezvolta în lumea ştiinţifică sunt sever periclitate, iar aceasta va conduce la o irelevanţă totală în ceea ce priveşte finanţarea cercetării româneşti. Cred că, pe termen mediu şi lung, ceea ce se întâmplă acum poate duce la o subminare a instituţiilor româneşti de cercetare şi, prin aceasta, la subminarea credibilităţii României şi a securităţii naţionale”, a precizat Mircea Dumitru, Rectorul Universităţii din Bucureşti.
Cele cinci mari universităţi, care formează Consorţiul "Universitaria", explică faptul că ministrul Cercetării, Şerban Valeca, a desfiinţat multe dintre organismele subordonate acestei instituţii.
"O dată cu instalarea ministrului Cercetării şi Inovării, domnul Şerban Valeca, au fost desfiinţate toate consiliile consultative cu atribuţii în cercetare şi care, prin noua structură guvernamentală, au fost preluate de Ministerul Cercetării şi Inovării. Este important de ştiut că procesul de constituire a acestor consilii a fost coordonat în 2016 de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi a cuprins etape consolidate prin intermediul unui dialog continuu cu mediul de cercetare din ţară şi din Diaspora. Astfel, consiliile numite în 2016 au asigurat nu doar reprezentativitatea sistemului de cercetare, în întreg ansamblul său, ci şi respectarea unor standarde profesionale şi morale ridicate, în corelare cu practicile internaţionale", reiese din scrisoarea deschisă a Consorţiul "Universitaria" către premierul României, Sorin Grindeanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Cele cinci instituţii de învăţământ superior acuză că ministrul Cercetării ar fi înfiinţat alte comisii fără o consultare în prealabil cu membrii universităţilor.
"Deşi Consorţiul „Universitaria” se remarcă prin cea mai bogată producţie ştiinţifică, adică peste 50% din cercetarea existentă la nivel naţional, universităţile din Consorţiu sunt reprezentate în mai puţin de 10% din structura nominală a consiliilor. Se poate observa flagrant cum institute de cercetare nereprezentative pentru sistem, sau universităţi care nu au fost niciodată incluse în clasamentele internaţionale, au privilegiul unei prezenţe semnificative în cadrul acestor consilii", au explicat membrii universităţilor.
Membrii universităţilor consideră că ministrul Şerban Valeca pune în pericol poziţia României în rândul sistemului internaţional de cercetare.
"Acţiunile ministrului Cercetării Inovării riscă să aşeze ştiinţa românească la periferia sistemului internaţional de cercetare. Toate eforturile întreprinse în ultimii ani, care au vizat nu doar creşterea reputaţiei cercetării româneşti, ci şi alocări financiare mai mari, vor fi anulate ireversibil. acţiunile ministrului Cercetării Inovării riscă să aşeze ştiinţa românească la periferia sistemului internaţional de cercetare. Toate eforturile întreprinse în ultimii ani, care au vizat nu doar creşterea reputaţiei cercetării româneşti, ci şi alocări financiare mai mari, vor fi anulate ireversibil", se redă în scrisoarea adresată premierului.
Citeşte şi: GALERIE FOTO Primul spital militar din România, din Alba Iulia, a fost transformat în primul muzeu de artă religioasă
Citeşte şi: Cât de controlată este presa din România?
Citeşte şi: Reporteri fără frontiere: Libertatea presei, ameninţată în "era post-adevăr" după victoria lui Trump
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe