- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.12.2012, 18:23)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cinci membri ai CNA către Ponta: Unii membri ai CNA au sprijinit propaganda OTV
Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Deacă şi Valentin Jucan spun, într-o scrisoare adresată lui Victor Ponta, că excesele OTV în privinţa încălcării legislaţiei audiovizuale sunt consecinţa modului şovăielnic în care membrii CNA propuşi de PSD, PNL, PRM au acţionat faţă de acest post.
Urmărește
585 afișări
Cinci membri ai CNA către Ponta:Unii membri ai CNA au sprijinit, prin sancţiuni mici, propaganda OTV (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Deacă şi Valentin Jucan, 5 dintre cei 11 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), au transmis joi, agenţiei MEDIAFAX, o scrisoare deschisă adresată deputatului Victor Ponta.
Aceştia au transmis scrisoarea deschisă după ce au refuzat să discute, în şedinţa de joi a CNA, cazul OTV, post care a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării. În acest context, Narcisa Iorga a spus că acest caz este analizat de CNA la "presiunea politică" a premierului Victor Ponta
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
În scrisoarea deschisă, cei cinci membri ai CNA fac referire la o declaraţie pe care Victor Ponta a făcut-o luni, respectiv: "În mod sigur, o să solicit, nu ca prim-ministru, ci ca deputat, CNA să aplice legea pentru toată lumea. Încălcarea flagrantă, încălcarea tuturor regulilor de către o singură televiziune, în condiţiile în care toate celelalte au respectat sau sunt sancţionate, denotă un regim juridic discreţionar, în care unii sunt mai egali decât alţii şi în care legea se aplică doar la unii, şi nu la ceilalţi".
"Vă precizăm că noi, ca membri ai CNA, încercăm pe cât posibil tocmai să nu ne raportăm în mod discreţionar faţă de niciun radiodifuzor şi să aplicăm în mod corect şi imparţial sancţiunile prevăzute de lege în cazul în care aceasta este încălcată în funcţie de gravitatea faptelor. În acest spirit, astăzi am refuzat să luăm parte la şedinţa de analizare a modului în care a fost reflectată ziua votului de către principalele posturi centrale de televiziune, întrucât, la data de 9 decembrie, preşedintele CNA a respins propunerea noastră de evaluare în direct a emisiunilor ce se aflau în desfăşurare pe toate posturile respective. Preşedintele CNA a susţinut că trebuie să fie analizate doar OTV şi conţinutul a două reclamaţii înregistrate la CNA", spun cei cinci membri ai CNA în scrisoarea deschisă adresată lui Ponta.
Potrivit celor cinci membri, şedinţa Consiliului de duminică, 9 decembrie, "nu fusese convocată în mod legal". "De altfel, niciodată în ultimii cinci ani, preşedintele CNA nu a convocat Consiliul în zilele în care au avut loc alegeri sau referendumuri, în ciuda solicitărilor insistente în acest sens făcute de noi. De fiecare dată, preşedintele CNA a invocat faptul că nu este corect să fie aplicate sancţiuni doar ca urmare a vizionării în direct a unor emisiuni, fără existenţa unor rapoarte scrise de monitorizare. Dincolo de prezenţa constantă a subsemnaţilor, care s-au reunit la sediul CNA în fiecare dintre zilele în care au avut loc scrutinuri (alegeri locale, parlamentare, euro-parlamentare, prezidenţiale şi referndumuri), de această dată, preşedintele CNA a reuşit să convingă alţi doi membri să vină la sediu. Menţionăm că nu exista niciun raport de monitorizare în legătură cu derapajele de la lege sesizate de USL la OTV şi emisiunile la care se refereau celelalte două reclamaţii. Precizăm totodată că CNA nu s-a reunit în şedinţă publică nici marţi, 11 decembrie, zi consacrată reunirii în plen, deşi duminică preşedintele reclama urgenţa sancţionării OTV", se spune în scrisoarea semnată de cei cinci membri ai CNA.
Potrivit acestora, la şedinţa de joi a CNA, dincolo de "cazul OTV", "nu au fost prezentate rapoarte de monitorizare complete în legătură cu derapajele înregistrate în zilele de 8 şi 9 decembrie la alte posturi de televiziune, îndeosebi la cele de ştiri".
"În opinia noastră, care este în convergenţă cu a Domniei voastre, corect şi legal ar fi fost ca CNA să analizeze cu aceeaşi exigenţă toate încălcările normelor privind reflectarea campaniei electorale, indiferent de radiodifuzor şi de persoanele candidaţilor. În plus, în ultimele zile, au existat declaraţii ale unor lideri politici cu privire la modul în care trebuie să acţioneze Consiliul Naţional al Audiovizualului în privinţa OTV, în timp ce altele erau declarate de către aceiaşi lideri politici victime ale CNA. Mai mult, şeful de campanie al USL a adresat mulţumiri directe postului Antena 3 pentru modul în care a ajutat alianţa politică pe care o reprezintă. În acest context, considerăm că se exercită presiuni politice cu privire la activitatea Consiliului Naţional al Audiovizualului, ceea ce aduce prejudicii statutului CNA de autoritate publică autonomă şi imparţială", spun cei cinci membri ai CNA.
Citeşte şi:
ALEGERI PARLAMENTARE - CNA: OTV a continuat campania electorală şi în ziua votării. Abaterile vor fi sancţionate
"Mai mult, într-o emisiune de televiziune, aţi făcut trimitere directă la persoana unui membru al CNA (Narcisa Iorga) acuzând protecţia pe care CNA o acordă OTV, în detrimentul altor posturi de televiziune. Precizăm faptul că pentru încălcarea normelor legale privind reflectarea campaniei electorale, OTV a fost sancţionat pe durata campaniei electorale recent încheiate, succesiv, cu amenzi contravenţionale în cuantum de 20.000 şi 30.000 de lei, în timp ce alţi radiodifuzori, inclusiv posturile de ştiri la care s-au constatat abateri repetate, au fost doar somate de către CNA. Pentru o cât mai corectă informare, ţinem să arătăm şi modul în care membrii CNA s-au raportat prin vot la încălcările constatate la OTV în perioada 2010 - 2012, având în vedere că, potrivit legii, orice sancţiune este stabilită cu un minimum de şase voturi", spun cei cinci membri ai CNA, menţionând că datele acestea sunt publice, la adresa www.cna.ro.
Totodată, cei cinci membri ai CNA precizează că "situaţia voturilor membrilor CNA faţă de abaterile constatate la OTV, numai în ce priveşte publicitatea politică în afara campaniei electorale, arată că în perioada 2010 - când au debutat derapajele referitoare la publicitatea politică şi în 2011 - când aceste derapaje au escaladat, membrii CNA care au votat de cele mai multe ori pentru sancţiunile cele mai mici sunt tocmai aceia propuşi în CNA de PSD, PNL şi PRM".
"Considerăm că voturile acestor membri ai CNA au încurajat, în fapt, excesele OTV în privinţa încălcării legislaţiei audiovizuale, sprijinind astfel propaganda politică evidentă promovată de acest post. Gravele derapaje de la lege ale OTV înregistrate în această campanie electorală şi în ziua scrutinului sunt şi consecinţa modului şovăielnic în care unii membri CNA au acţionat în legătură cu acest post de televiziune", se mai spune în scrisoarea deschisă semnată de Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Deacă şi Valentin Jucan.
Consiliul Naţional al Audiovizualului ar fi trebuit să analizeze, joi, la punctul al treilea de pe ordinea de zi, rapoarte ale Direcţiei Monitorizare din CNA cu privire la emisiunile difuzate la posturile de televiziune şi radio centrale în campania pentru alegerile parlamentare, în perioada 3 - 9 decembrie, şi reclamaţii privind emisiunile din campanie.
La momentul începerii discuţiei respectivului punct, la şedinţa CNA nu participa Gelu Trandafir, unul dintre membrii Consiliului, care a fost însă prezent la prima parte a şedinţei de joi.
Totodată, Valentin Jucan a spus că nu vede de ce membrii CNA ar mai analiza acum rapoarte care nu au fost analizate săptămâna trecută în şedinţele Consiliului. "Vom constata că doar OTV a încălcat legislaţia", a spus revoltat Jucan.
În schimb, Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a spus că OTV a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării, până la închiderea urnelor, fiind încălcată grav legislaţia audiovizualului.
"Ce a făcut OTV nu se compară cu ce au făcut celelalte televiziuni niciodată. Cei de la OTV au arătat că, pentru ei, Legea audiovizualului nu există. Nu avem cum să comparăm ceea ce se întâmplă la OTV - ceea ce s-a întâmplat duminica asta îi singularizează dincolo de orice fel de comparaţie - cu ceea ce se face la celelalte televiziuni", a spus Cristina Trepcea.
Acţionarul principal al postului OTV este Dan Diaconescu, care a fost şi candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 6 Târgu-Jiu. Diaconescu l-a avut drept contracandidat pe Victor Ponta.
Totuşi, Narcisa Iorga a susţinut că preocuparea CNA faţă de OTV este "una în nişte conjuncturi nu tocmai corecte". "Vreme de doi ani de zile, între 2010 şi 2012, OTV a făcut publicitate politică în afara campaniei şi a primit sancţiuni minore. Am permis publicitate politică deşănţată, am încercat să luăm măsuri doar în 2012, când anumite forţe politice au început să fie deranjate. Câtă vreme premierul României vine şi trage de urechi CNA că nu sancţionează OTV, mi se pare că e o presiune politică evidentă. Eu o să refuz să discut cazul OTV", a spus Narcisa Iorga.
Ea a propus ca, în cazul în care restul membrilor CNA vor dori să fie discutat cazul OTV, să analizeze şi "câte ore de publicitate politică, mascată sau nemascată", s-a făcut la alte posturi private naţionale de televiziune. Iorga a mai spus şi că, luni seară, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3, şeful de campanie al USL (Liviu Dragnea, n.r.) a transmis "mulţumiri pentru felul în care Antena 3 a ajutat USL să ajungă la putere".
În schimb, Răsvan Popescu a spus că CNA trebuie să îşi facă datoria şi să analizeze ultimele zile de campanie, "indiferent de cine ce spune". "OTV este un caz singular, în care s-a făcut campanie până la închiderea urnelor", a spus Popescu.
El i-a reproşat Narcisei Iorga şi faptul că nici duminică, în ziua votului, CNA nu a putut să ia vreo decizie în cazul OTV, întrucât Iorga "a spart" cvorumul Consiliului. "Eu am încercat să convoc o şedinţă duminică, iar, când am reuşit să aduc opt colegi, aţi plecat", a spus Popescu.
"O dată în plus plecaţi ca să nu sancţionăm un post care a făcut campanie până în ultima clipă", i-a spus, în schimb, Răsvan Popescu, fapt care a făcut-o pe Iorga să-i răspundă: "Dumneavoastră aţi spus întotdeauna că nu se pot lua decizii în ziua votului (...) Duminică au venit la CNA colegi care nu au mai venit niciodată în ziua votului". De asemenea, ea i-a reproşat lui Popescu că întotdeauna acesta a votat pentru "sancţiunea cea mai mică" la OTV.
Răsvan Popescu a respins însă această afirmaţie, spunându-i Narcisei Iorga că a votat "pentru înjumătăţirea licenţei la OTV", una dintre cele mai grave sancţiuni care poate fi aplicată unei televiziuni, potrivit legislaţiei audiovizualului.
Ulterior, Narcisa Iorga a părăsit sala de şedinţe a CNA. Imediat după ce Narcisa Iorga a părăsit sala de şedinţe, şi Valentin Jucan a plecat din şedinţa CNA. Acest fapt l-a făcut pe Răsvan Popescu, preşedintele CNA, să spună că aceştia încearcă "să paralizeze orice discuţie" despre OTV.
Pe de altă parte, deşi a rămas în sala de şedinţe, Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA, a cerut amânarea discutării cazului OTV până când Consiliul va putea să monitorizeze toate încălcările de la toate televiziunile din ultima parte a campaniei electorale. În schimb, Răsvan Popescu i-a răspuns: "Avem tot ce ne trebuie". El a precizat, totodată, că Departamentul de Monitorizare a făcut rapoarte cu privire la modul în care a fost reflectată ultima parte a campaniei la toate televiziunile şi radiourile centrale, nu doar la OTV.
Ulterior, şi Mircea Deacă a părăsit sala de şedinţe a CNA, spunând doar: "Va fi boicot".
După plecarea lui Deacă, şedinţa CNA nu a mai putut continua, întrucât nu a mai existat cvorumul necesar. Şedinţele CNA se pot desfăşura numai în prezenţa a minimum opt membri ai Consiliului. Însă la şedinţa CNA de joi au rămas doar Lorand Turos, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare.
"Se face tot efortul pentru a se bloca orice sancţiune la OTV. Important este obiectivul strategic de paralizare a şedinţelor Consiliului", a subliniat Răsvan Popescu.
După suspendarea şedinţei CNA, Răsvan Popescu a declarat pentru presă: "După ce s-a încercat şi s-a reuşit paralizarea unor măsuri chiar în ziua votului, când OTV făcea campanie în mod deschis până la închiderea urnelor - şi s-a reuşit prin retragerea domnei Iorga -, astăzi ne confruntăm cu o situaţie similară prin retragerea domnului Deacă şi doamnei Iorga, astfel încât suntem în situaţia în care nu s-a luat nicio măsură. S-au constatat o serie de derapaje la o serie de posturi, s-a constatat încălcarea flagrantă a legii de către OTV, în sensul de a face campanie în toată ziua votului, şi colegii consideră că e mai bine să paralizeze lucrările Consiliului decât să ia o măsură".
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34