Cinci şefi din Opera Română, cercetaţi pentru prejudicierea statului cu aproape 630.000 de lei

Cinci persoane cu funcţii de conducere în cadrul Operei Naţionale sunt cercetate de procurorii bucureşteni pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care păzea instituţia este anchetat pentru că presta servicii fără licenţă, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Urmărește
745 afișări
Imaginea articolului Cinci şefi din Opera Română, cercetaţi pentru prejudicierea statului cu aproape 630.000 de lei

Cinci şefi din Opera Română, cercetaţi pentru prejudicierea statului cu aproape 630.000 de lei (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

În acest dosar, directorul Operei, Ioan Răzvan Dincă, şi un alt angajat al instituţiei au fost reţinuţi, procurorii urmând să ceară arestarea lor.

"Cinci funcţionari din cadrul Operei Naţionale din Bucureşti, respectiv Dincă Ioan Răzvan – director general, Moldovan Alina Ofelia – director general adjunct, Petrescu Georgeta – director economic, Iacob Mădălina Gabriela – şef birou achiziţii publice, Grigore Sebastian-Eduard – coordonator echipă tehnică şi administrativă, sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni de abuz în serviciu", a anunţat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 (PJS1), într-un comunicat de presă.

În acelaşi timp, procurorii au deschis un dosar şi pe numele administratorului firmei angajate să păzească Opera Naţională.

Dan Mircea este acuzat că societatea pe care o adminstrează a păzit Opera Naţională fără să deţină atestat sau licenţă de funcţionare, aşa cum cere legea care reglementează paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Conform procurorilor, directorul Ioan Răzvan Dincă este acuzat de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Potrivit oamenilor legii, Ioan Răzvan Dincă este bănuit că a comis primele infracţiuni încă din iarna anului 2008, perioadă în care conducea Teatrul Naţional de Operetă.

Astfel, în perioada februarie 2008 – 3 februarie 2011, în calitate de director general al Teatrului Naţional de Operetă, nu a încasat mai multe datorii instituţiei de către o firmă care funcţiona în sediul instituţiei şi a produs un prejudiciu de peste 320.000 lei.

Ulterior, în perioada 12 martie 2012 – 19 decembrie 2012, Dincă ar fi plătit în mod ilegal şi nejustificat o firmă cu 130.000 lei, iar în 27 octombrie el a plătit ilegal din bugetul Teatrului de Operetă, către o altă societate, 44.000 de lei.

Tot în 2012, împreună cu doi subalterni, Dincă ar fi făcut alte plăţi ilegale, cauzând un prejudiciu de peste 5.800 lei.

În plus, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 susţin şi faptul că în perioada 18 martie 2013 – 31 decembrie 2014, în calitate de director general al Operei Naţionale Bucureşti, Dincă a încheiat mai multe convenţii civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 lei.

În acelaşi timp, în perioada 4 octombrie 2013 – 1 aprilie 2014, acesta ar fi achitat, tot în mod ilegal, 150.000 lei către o societate care a presat servicii pentru Opera Naţională.

De asemenea, Ioan Răzvan Dincă este acuzat şi de faptul că, din poziţia de director general al Teatrului Naţional de Operetă, iar ulterior al Operei Naţionale din Bucureşti, a omis, cu intenţie să înscrie în declaraţia de interese din anul 2013 calităţile de unic asociat şi administrator al unei societăţi comerciale.

În plus, acesta nu a trecut în declaraţiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 şi 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar şi totodată a trecut în mod fals valoarea unor credite bancare contractate.

Marţi, procurorii au făcut percheziţii la sediul Operei Naţionale din Bucureşti şi la domiciliile unor angajaţi ai instituţiei, iar directorul Operei, Răzvan Ioan Dincă, a fost dus pentru audieri la Poliţia Sector 1.

Răzvan Dincă este directorul Operei Naţionale Bucureşti din decembrie 2012, când a câştigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. În august 2006, el a fost numit director general al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, iar în 2007 a devenit director şi manager de proiect al Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului Muzical "Viaţa e Frumoasă!". A regizat mai multe spectacole de teatru în ţară şi în Bucureşti. În perioada 2010-2012, Dincă a fost consilier al preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici