Crăciun 2021  Cine erau magii de la răsărit care l-au vizitat pe pruncul Iisus? Semnificaţia aurului, smirnei şi tămâiei

  • Magii erau preoţi zoroastrieni, astrologi, alchimişti şi practicanţi de magie din Persia.
  • Cei trei magi l-au vizitat pe pruncul Iisus şi i-au oferit trei daruri: aur, smirnă şi tămâie.
  • În tradiţia creştină din vest, cei trei magi au primit nume fictive - Baltazar, Caspar şi Melchior.
Urmărește
5091 afișări
Imaginea articolului Cine erau magii de la răsărit care l-au vizitat pe pruncul Iisus? Semnificaţia aurului, smirnei şi tămâiei

Sursa Foto-Wikipedia Commons

Conform Evangheliei după Matei din Noul Testament, când s-a născut Iisus la Betleem, o stea a apărut pe cer la răsărit. Apariţia unei stele pe cer semnifica naşterea unui nou rege.Magii de la răsărit au văzut steaua cum se deplasa şi au plecat, urmărindu-i traseul. Aceştia au sosit la Ierusalim şi l-au vizitat pe Irod, regele clientelar al Iudeii, ca să-l întrebe de naşterea noului rege.
Irod, tulburat că acest nou rege l-ar putea detrona, le-a transmis să se ducă să cerceteze la Betleem şi să-i raporteze locul unde s-a născut ca să se ducă şi el să i se închine. În gândul său, Irod voia să-l omoare pe acel prunc, considerându-l o ameninţare.
Magii au mers după stea care s-a oprit fix deasupra casei unde se aflau adăpostiţi Iosif din Nazaret, Maria şi pruncul lor, Iisus, fiul lui Dumnezeu profeţit de prooroci din vechime şi Mesia mult aşteptat. 
Aceştia i s-au închinat pruncului. Apoi şi-au deschis vistieriile şi au scos trei daruri (aur, tămâie şi smirnă) pe care le-au oferit familiei sfinte.Când au adormit, un înger le-a apărut în vis şi le-a transmis că să nu se mai ducă la Irod, să tăinuască tot ce au văzut şi să se întoarcă în ţara lor pe un alt drum. Apoi îngerul i-a apărut în vis şi lui Iosif şi i-a transmis să o ia pe logodnica sa, Maria, şi pe pruncul ei, şi să fugă în Egipt.
 
Ce este un mag?
Magul era un preot din Persia - Iranul de azi, care în secolul 1 era sub ocupaţia Imperiului Parţilor. Religia Persiei era Zoroastrismul care avea la bază învăţăturile lui Zarahustra despre Dumnezeul creator care are numele de Ahura Mazda în limba persană. Diavolul şi adversarul creatorului din religia persană se numea Arhiman sau Angra Mainyu, care era zeul distrugerii.
Magii practicau magia, astrologia, alchimia şi ezoterismul. Apar menţionaţi pentru prima oară în inscripţia de la Behistun care datează din anii 520 î.e.n., de pe vremea regelui Darius cel Mare al Imperiului Persan.Autorii greci ca Heraclit îi acuzau pentru impietate, iar autorii romani ca Pliniu cel Bătrân scriau că ei au adus magia neagră în lumea greco-romană.
 
Cine erau magii care l-au vizitat pe pruncul Iisus?
Evanghelia lui Matei nu menţionează câţi erau la număr şi cum se numeau. Dar din cauza numărului darurilor, au fost pictaţi întotdeauna ca fiind trei la număr şi se presupunea că fiecare avea darul său.Biserica Romano-Catolică le-a acordat magilor nume fictive (Baltazar din Arabia, Caspar din India şi Melchior din Persia) fără nicio bază istorică şi i-au canonizat.
 
Ce semnificaţie aveau darurile magilor?
Darurile magilor aveau o semnificaţie.
 
Smirna este un tip de răşină obţinută din arbuşti şi arbori ai speciei Commiphora myrrha, din familia Burseraceae, cu ramuri ceruite şi cu spini mari, care cresc în zonele deşertice ale Peninsulei Arabice şi pe coasta de est a Africii.Era arsă ca să emane un miros specific la ceremoniile religioase. 
 
Tămâia este răşina unor specii de arbuşti din genul Boswellia din India, Somalia şi Etiopia care prin încălzire emană un miros plăcut de balsam şi era folosită ca parfum. Este considerată de biserica creştină drept simbolul divinităţii.
 
Aurul, despre care nu se ştie în ce formă a fost dăruit, era semnul regalităţii.
 
Informaţiile sunt preluate din lucrările The Star of Bethlehem: The Legacy of the Magi  (Michael R. Molnar, 2013), The Journey of the Magi: Meanings in History of a Christian Story (Richard C. Trexler), The Birth of the Messiah: A Commentary on the Infancy Narratives in the Gospels of Matthew and Luke (Raymond E. Brown, 1999) via Wikipedia. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici