- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.06.2013, 15:03)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cine este Lilian Zamfiroiu, noul preşedinte al ICR
Lilian Zamfiroiu, numit, marţi, în funcţia de preşedinte al ICR, este doctor în istorie şi şi-a început activitatea în diplomaţie în 2001, după ce a lucrat ca profesor de limba română şi a cochetat cu presa, de la revista Universităţii Bucureşti, înainte de 1989, până la RRA şi Radio Vacanţa.
Urmărește
2599 afișări
Lilian Zamfiroiu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Lilian Zamfiroiu şi-a început activitatea în diplomaţie în 2001, ca director general al Direcţiei de Comunicare şi Diplomaţie Publică din Ministerul Afacerilor Externe, iar din 2008, acesta ocupă funcţia de ministru plenipotenţiar în Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, precum şi de adjunct al ambasadorului României la UNESCO, Nicolae Manolescu, se arată în CV-ul acestuia, obţinut de MEDIAFAX.
Zamfiroiu, în vârstă de 50 de ani, a ocupat şi funcţii în mass-media, din 1984 până în 1987, fiind redactor-şef al revistei studenţilor din Universitatea Bucureşti, în perioada 1985 - 1989, redactor la postul estival Radio-Vacanţa Costineşti, iar din 1985 până în 2001, colaborator şi, ulterior, realizator de emisiuni la Radio România (RRA), se arată în acelaşi document. De asemenea, în perioada 19 ianuarie 1990 - 1 noiembrie 1991, Zamfiroiu a lucrat la Curierul de Vâlcea, fiind primul angajat (secretar general de redacţie) al primului cotidian particular apărut în România postcomunistă, potrivit aceluiaşi document. În momentul de faţă, diplomatul este director onorific al acestei publicaţii. Totodată, din iunie până în noiembrie 1992, Zamfiroiu a fost redactor de rubrică (învăţământ) la cotidianul Evenimentul zilei, iar în perioada aprilie 1995 - octombrie 1996, director al postului Radio 21 Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
De asemenea, acesta a publicat o serie de articole, ca "Public perception of Romania's integration into NATO" (în revista NATO's Nations and Partners for Peace), "România la Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920). Atitudinea delegaţilor italieni faţă de problemele referitoare la România" (în revista de cultură Cele trei Crişuri), "Contribuţii la cunoaşterea carierei diplomatice (1920-1923) a lui Octavian Beu" (Cele trei Crişuri), "Diplomat Raffaele Guariglia's Memoir Regardind the Consequences of the Ratification by Italy of the Treaty on Bessarabia (of 28th October 1920)" (Analele Universităţii din Oradea), precum şi volumele "Relaţiile româno-italiene în perioada interbelică/ Un studiu al diplomatului Octavian Beu", apărut la Editura Universităţii din Oradea (coautor Antonio Faur), şi "Relaţii diplomatice româno-italiene. 1918-1940", apărut la Editura Tritonic.
Lilian Zamfiroiu a ocupat, în perioada 28 septembrie 1981 - 13 septembrie 1983, funcţia de operator AMC (aparate măsură şi control) la Centrala Industrială de Produse Anorganice (actuala Oltchim), iar între 1 septembrie 1987 şi 1 noiembrie 1991, precum şi între 1997 şi 1998, a fost profesor de limba şi literatura română.
Din 1991 până în 1997, el a fost inspector de specialitate în Ministerul Învăţământului, iar în perioada 15 septembrie 1998 - 21 noiembrie 2000, a ocupat funcţia de expert 1A în Ministerul Apărării Naţionale. Din 2001 până în 2005, Zamfiroiu a ocupat funcţia de director general la Direcţia Generală Comunicare şi Diplomaţie Publică din Ministerul Afacerilor Externe.
În 2010, Lilian Zamfiroiu a obţinut diploma de doctor în istorie la Universitatea Oradea.
În anul 2004, el a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.
Lilian Zamfiroiu îi succede la conducerea Institutului Cultural Român (ICR) lui Andrei Marga, care a ocupat această funcţie din 11 septembrie 2012. Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, pe 17 iunie, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al ICR, precum şi a vicepreşedinţilor Horia Gârbea şi Vladimir Simon, motivul pentru care s-a solicitat acest lucru fiind acela că instituţia nu a trimis raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe anul 2012 până la data prevăzută de lege - 15 aprilie. Ulterior propunerii înaintate de comisiile pentru cultură şi politică externă Biroului Permanent al Senatului, Andrei Marga şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, "cu solicitarea ca demisia să între în vigoare imediat".
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe