Cine este Seraphina-Ivona Fulicea, avizată pentru ICR Paris. Senatorii au sfătuit-o să repare imaginea făcută de ”fustele largi”

Diplomatul Seraphina-Ivona Fulicea a primit, marţi, aviz favorabil pentru ICR Paris din partea comisiilor de politică externă şi de cultură din Senat, dar a fost sfătuită să contrabalanseze prin evenimente culturale imaginea negativă a României făcută de nomazi şi de ”fustele largi”.

Urmărește
4398 afișări
Imaginea articolului Cine este Seraphina-Ivona Fulicea, avizată pentru ICR Paris. Senatorii au sfătuit-o să repare imaginea făcută de ”fustele largi”

Fulicea, avizată pentru ICR Paris. Senatorii au sfătuit-o să repare imaginea făcută de ”fustele largi” (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Votul a fost secret, iar Seraphina-Ivona Fulicea a fost votată în unanimitate, potrivit preşedintelui Comisiei pentru cultură şi media, Georgică Severin.

”Parisul nu-i un loc uşor, e un loc complicat, imaginea României nu e cea mai roză în ultimul timp. E o încercare extraordinară, dar sunt convinsă că prin cultură putem realmente să ne reluăm locul de egal al oricui în lumea asta, inclusiv la Paris”, a declarat Seraphina-Ivona Fulicea, în prezent ministru consilier la Ambasada României la Paris.

Aceasta a precizat că ”un palier” pe care va merge va fi ”reinventarea francezului român din cultura franceză”, întrucât în mentalul francez Emil Cioran, Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu sau Victor Brauner nu sunt consideraţi români.

Fulicea a declarat că se va axa pe proiecte mari, precum participarea României la Târgul de Carte de la Paris şi la marile festivaluri, precum Avignon şi Cannes.

Totodată, diplomatul a apreciat că ICR Paris, cu sprijinul MAE şi al Ministerului Culturii, ar trebui să vină cu ”un mare proiect de anvergură”, ”o ofensivă românească” în câteva muzee mari.

Senatorul PSD Florea Voinea i-a spus că este ”persoana potrivită pentru Oraşul Luminii”, precizând că ”trebuie să schimbe impresia francezilor care n-au văzut România şi care n-au cunoscut românii adevăraţi”.

La rândul său, senatorul social-democrat Şerban-Constantin Valeca şi-a exprimat speranţa că Seraphina-Ivona Fulicea va reuşi să reinventeze România în Franţa.

După ce ”acei nomazi care s-au dus şi ne-au făcut de râs peste tot, într-un fel şi din cauza regulilor europene, veţi reuşi să contrabalansaţi imaginea fustelor largi cu evenimente culturale şi poate îi cuplaţi şi pe ei cumva, poate vă gândiţi la un program şi atunci s-ar contrabalansa poate mai uşor această imagine negativă care ne-au făcut-o şi sunt convins că veţi reuşi”, a precizat Valeca.

Şi senatoarea PSD Gabriela Crețu a sfătuit-o să valorifice experienţa obţinută în cadrul programului PHARE privind îmbunătăţirea situaţiei romilor.

”Sigur că da, de altfel unul din punctele pe care nu ştim să ne facem cunoscuţi suficient este legislaţia extraordinară pe care o avem şi care poate fi un exemplu european”, a spus Fulicea.

De asemenea, ministrul consilier, care a precizat că la ambasadă se ocupă de dosarul romilor, a spus că se gândeşte la ”proiecte culturale cu romii şi cu ONG-urile rome existente la Paris”. ”Există poveşti româneşti de succes care ar putea fi exportate, şi asta nu numai la Paris”, a punctat ea.

Senatorul Florea Voinea i-a sugerat şi o colaborare cu Luminiţa Cioabă.

Yvette Seraphina Ivona Fulicea a studiat, între 1981 şi 1987, Institutul Naţional de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu".

Din 2010 până în prezent, aceasta este ministru consilier în Ministerului Afacerilor Externe (MAE), după ce, între 2006 şi 2010, a fost consilier diplomatic, iar, între 2001 şi 2005, a fost secretar I.

Totodată, din septembrie 2010 până în prezent, Fulicea este ministru consilier al Ambasadei României în Republica Franceză, iar, din ianuarie până în aprilie 2009, a fost consilier diplomatic al Consulatului General din Los Angeles.

Din 2006 până în 2009, Fulicea a fost director adjunct al Direcţiei Relaţii Culturale, Educaţionale şi Ştiinţifice. De asemenea, aceasta a lucrat, în perioada 2000 - 2001, la Guvernul României - Departamentul pentru Minorităţi Naţionale, la monitorizarea programului PHARE pentru îmbunătăţirea romilor. În anul 2000, Fulicea a fost expert al Consiliului Europei pe prospectiva "Funcţiuni ale Patrimoniului Cultural într-o Europă a Schimbării", fiind coordonator al "Zilelor Europene". De asemenea, din 1997 până în 2000 a fost consilier al ministrului Culturii de la acea vreme, Ion Caramitru.

Începând din 1976, Fulicea a fost, pe rând, conservator, supraveghetor, muzeograf, expert în artă decorativă europeană la Muzeul de Artă şi Istorie al Municipiului Bucureşti.

Potrivit declaraţiei de avere a acesteia datată 30 mai 2013, Fulicea deţine o cotă parte dintr-un teren de 12.121,75 de metri pătraţi în Bucureşti şi un teren de 4.077 de metri pătraţi în localitatea Sinaia. De asemenea, aceasta deţine şase case, una dintre ele fiind situată în Sinaia. Printr-o dispoziţie din anul 2001, Seraphina Fulicea a primit moştenire o cotă parte dintr-un imobil de 7.520 de metri pătraţi situat pe bulevardul Magheru 6-8 din Bucureşti (cunoscut sub numele de imobilul Ciclop), revendicat în instanţă, în 2001, de un grup de şase persoane, care spuneau că sunt moştenitori ai industriaşului Dumitru Bragadiru. Cei şase au pierdut procesul, pentru că nu au putut dovedi prin acte calitatea de moştenitori şi, prin urmare, s-au adresat primarului general al Capitalei de atunci, Traian Băsescu. În doar o lună, acesta a emis o decizie, prin care a dispus retrocedarea imobilului, potrivit presei.

Yvette Seraphina Ivona Fulicea deţine şi şapte conturi bancare, între care unul de 324.394 de lei, un cont de economii de 2.296,99 de lei, un cont curent de 27.099 de lei, dar şi un cont curent de 6.885 euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici