- Home
- Cultură-Media
- (19.12.2023, 06:48)
- Daniel Contescu
TRADIŢII Cine sunt bulgarii care trăiesc în munţi şi se căsătoresc vopsiţi pe faţă
Faţa albă a miresei îmbogăţită cu paiete şi sărbători timp de două zile sunt doar simboluri din lumea nunţilor Pomaks.
Urmărește
480 afișări
Aysel Gerova, în vârstă de 24 de ani, s-a căsătorit cu mirele ei de 23 de ani, Ahmed Gyuliov, cu ochii închişi şi faţa acoperită cu pastă albă şi punctată cu paiete strălucitoare, urmând o tradiţie străveche a minorităţii musulmane bulgare, cunoscută sub numele de Pomaks. .
Aysel locuieşte în îndepărtatul sat de munte Ribnovo, din sud-vestul Bulgariei, unde sărbătoresc ceremonia nunţii de iarnă de două zile ca pe vremuri, un ritual pe care au fost forţaţi să-l abandoneze în timpul comunismului, dar care a fost reînviat la căderea regimului sovietic în 1990, scrie presa de la Sofia.
Unul dintre momentele centrale ale ceremoniei nunţii este pictarea feţei miresei la finalul celei de-a doua zile de sărbători, în cadrul căreia întregul sat se alătură în muzică, dansând şi bând mai întâi cu mirele, apoi cu mireasa.
În timpul sărbătorilor de stradă, oamenii dansează „horoul” în piaţa centrală. Este nevoie de aproximativ două ore pentru a pregăti chipul miresei în timpul unei şedinţe private, departe de privirile indiscrete ale mirelui şi ale familiei sale.
În ziua nunţii, Gerova, a cărei faţă este iniţial acoperită, trebuie să fie condusă peste drum pentru a-şi întâlni logodnicul şi a se căsători. Numai atunci când căsătoria va fi binecuvântată oficial, el va putea să-şi deschidă ochii.
Potrivit Directorului Mondial al Minorităţilor şi al Poporului Indigen, „musulmanii vorbitori de limbă bulgară, cunoscuţi în mod obişnuit sub numele de pomaci, sunt cel mai probabil descendenţi ai creştinilor bulgari care s-au convertit la islam în perioada stăpânirii otomane, păstrând în acelaşi timp limba bulgară şi unele practici ortodoxe”.
Se estimează că aceştia numără aproximativ 160.000-240.000 de oameni şi trăiesc în principal în Munţii Rodopi, potrivit grupului pentru drepturile minorităţilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert