Cineaştii asiatici, faţă în faţă cu cei de la Hollywood, la cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei

Asia este invitatul de onoare al celei de-a 60-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care debutează joi şi unde vor fi proiectate, în premieră mondială, şi cele mai recente filme ale regizorilor Roman Polanski şi Martin Scorsese.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Cineaştii asiatici, faţă în faţă cu cei de la Hollywood, la cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei

Cineaştii asiatici, faţă în faţă cu cei de la Hollywood, la cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Starurile de la Hollywood se vor amesteca pe covorul roşu cu marii maeştri ai cinematografiei asiatice cu ocazia acestei ediţii aniversare a Berlinalei, desfăşurată în perioada 11 - 21 februarie. Festivalul va debuta odată cu proiecţia filmului "Apart Together", în regia chinezului Wang Quan'an.

Regizorul german Werner Herzog prezidează un juriu alcătuit din şapte cineaşti - printre care se numără şi actriţa americană Renée Zellweger -, care va decerna, pe 20 februarie, premiile Ursul de Aur şi Ursul de Argint, pentru care au intrat în competiţie 20 de pelicule.

Maestrul nipon Yoji Yamada, care a regizat peste 80 de filme de-a lungul celor patru decenii de carieră, va închide Berlinala cu filmul său "Otouto/ About Her Brother", prezentat în afara competiţiei.

Veteranul cinematografiei chineze Zhang Yimou îşi va prezenta la Berlin noul său film, intitulat "A Woman, A Gun and A Noodle Shop", iar regizorul japonez Koji Wakamatsu va fi prezent la proiecţia filmului său "Caterpillar".

La Berlin sunt aşteptate şi câteva staruri de la Bollywood, precum Shah Rukh Khan, prezent pe afişul filmului "My Name is Khan".

"Shutter Island", thrillerul lui Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, va avea premiera mondială la Berlin, însă în afara competiţiei.

Multe priviri va atrage şi cel mai recent film semnat de Roman Polanski, "The Ghost Writer", deoarece acesta a fost finalizat după ce regizorul franco-polonez a fost pus sub arest la domiciliu, în reşedinţa lui din Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări către Statele Unite ale Americii, pentru o acuzaţie de pedofilie din anii '70.

Filmul, bazat pe bestsellerul "The Ghost", de Robert Harris, îl prezintă pe Ewan McGregor care descoperă un complot atunci când redactează memoriile unui fost premier britanic, inspirat de Tony Blair şi interpretat de Pierce Brosnan.

Roman Polanski nu va fi prezent la eveniment, însă vedetele filmului său sunt aşteptate pe covorul roşu de la Berlinală.

Regizorul german Oskar Roehler a făcut să curgă râuri de cerneală vorbindu-se despre el şi despre filmul său "Jud Süss", care relatează povestea filmării, în 1940, a peliculei de propagandă nazistă cu acelaşi titlu. Cineastul german ilustrează "conflictul moral pe care artiştii, în speţă actorii, îl pot trăi", a explicat directorul festivalului, Dieter Kosslick.

La rândul său, Gérard Depardieu este aşteptat în capitala germană pentru a fi prezent la premiera mondială a filmului "Mammuth", regizat de Benoît Delépine şi Gustave Kervern, în care reputatul actor francez joacă alături de Yolande Moreau şi Isabelle Adjani.

Artistul britanic Bansky, un specialist în arta graffiti, care nu şi-a dezvăluit niciodată identitatea în ciuda notorietăţii de care se bucură operele sale, va avea o apariţie discretă la Berlin, pentru a-şi prezenta un documentar inspirat din propria operă, intitulat "Exit Through the Gift Shop".

Foarte aşteptată este şi proiecţia unei versiuni lungi, restaurate, a filmului "Metropolis", o capodoperă a cinematografiei mute, regizată de Fritz Lang în 1927, care conţine aproximativ 25 de minute suplimentare de peliculă, redescoperite în 2008.

Berlinala, al doilea festival de film european după Cannes ca importanţă, este în mod tradiţional deschisă producţiilor cu buget mic.

"Berlinala are meritul de a descoperi noua avangardă a cinematografiei mondiale şi de a ghici, cu multă acurateţe, filmele care vor fi pe placul publicului", declară criticul de film Jan Schulz-Ojala, în cotidianul berlinez Das Tagesspiegel.

Însă pentru cea de-a 60-a ediţie, principalele vedete ale Berlinalei sunt regizori care au în spatele lor o filmografie bogată, precum Martin Scorsese, în vârstă de 67 de ani, Polanski, în vârstă de 76 de ani, şi Yamada, în vârstă de 78 de ani, ceea ce ar putea deveni "preocupant", în opinia aceluiaşi critic de film. "Ar putea fi mai dificil, în acest context, să triumfe regizori aflaţi la jumătatea carierei, care ar putea fi tentaţi în aceste condiţii să aleagă să meargă la Cannes", a spus acesta.

România este reprezentată la Berlin de patru filme: două lungmetraje - "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, ce rulează în competiţia principală, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, ce rulează în secţiunea Forum - şi două scurtmetraje - "Derby", de Paul Negoescu, şi "Colivia", de Adrian Sitaru, proiectate la Berlinale Shorts. De asemenea, noul proiect al lui Florin Şerban, "El Rumano", este prezentat tot la Berlinală, la Piaţa de coproducţii, în programul Rotterdam-Berlinale Express.

Totodată, la Berlinală participă actorul Dragoş Bucur, în programul Shooting Stars. La Berlinale Talent Campus, program dedicat tinerilor care urmează să se implice în industria cinematografică, participă Ilinca Belciu şi Laura Căpăţînă.

Ca în fiecare an, România are un stand la Festivalul de la Berlin, unde va fi prezentată industria românească de film.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici