Cineaştii greci ameninţă că vor boicota Festivalul de Film de la Salonic
Boicotul riscă să priveze festivalul – aflat la cea de-a 50-a ediţie şi programat în perioada 13-22 noiembrie – de ceea ce este mai important în producţia cinematografică locală din acest an, 23 de filme, printre care se numără „Dogtooth” de Yorgos Lanthimos, care a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes, şi „Paradis în Vest/ Eden à l’Ouest” al regizorului franco-grec Costa-Gavras.
Reuniţi în asociaţia „Cineaştii în ceaţă”, producătorii, regizorii şi scenariştii acestor filme ameninţă că nu îşi vor prezenta producţiile nici pentru premiile de stat, care vor fi decernate tot în timpul Festivalului de la Salonic.
Lansată pentru a face presiuni asupra Ministerului grec al Culturii, asociaţia a fost menţinută în ciuda faptului că au avut loc alegeri anticipate, pe 4 octombrie, în urma cărora a ajuns la putere opoziţia socialistă.
Mişcarea nu are nimic împotriva festivalului, însă membrii asociaţiei spun că nu vor sta cu braţele în sân până când nu vor avea o lege care să impună creşterea surselor de finanţare a filmelor şi să modernizeze cadrul de susţinere a sectorului, a declarat producătorul Constantin Moriatis, membru al asociaţiei.
„Dispoziţiile actuale prevăd ca televiziunile să consacre 1,5% din cifra lor de afaceri producţiei cinematografice, însă acest lucru nu a fost niciodată aplicat, subvenţiile publice sunt distribuite într-un mod lipsit de transparenţă, sistemul trebuie curăţat şi făcut să fie eficace”, a spus acesta.
„Organizatorii festivalului cred că acest cadru legal trebuie să fie modernizat” şi speră ca până la deschiderea evenimentului să fie găsită o soluţie, a declarat directorul evenimentului, Despina Mouzakis.
Din România, lungmetrajul „Medalia de onoare”, în regia lui Călin Netzer, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, fiind selectat, alături de alte 12 titluri, în competiţia oficială a evenimentului, dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film.