- Home
- Cultură-Media
- MADRID, (26.11.2012, 15:22)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cineastul José Luis Borau, considerat părintele cinematografiei spaniole, a murit
Cineastul José Luis Borau, considerat părintele cinematografiei spaniole vreme de 50 de ani, fost preşedinte şi fondator al Academiei de film spaniole, a murit la vârsta de 83 de ani vineri, la Madrid.
Urmărește
117 afișări
José Luis Borau (Imagine: www.variety.com)
Informaţia a fost făcută publică de screendaily.com.
José Luis Borau a cunoscut succesul pe plan internaţional cu "Furtivos" (1975), recompensat cu Scoica de Aur la Festivalul de Film de la San Sebastian, devenind unul dintre cele mai cunoscute filme din istoria cinematografiei spaniole. Această puternică dramă rurală, despre o mamă posesivă şi copilul ei cu probleme mintale, este considerată în zilele noastre o capodoperă şi un film deschizător de drumuri în cinematografia spaniolă postfranchistă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
Încă de la debutul său în lungmetraj, cu "Brandy", un spaghetti western, Borau s-a remarcat prin filmele sale pline de pasiune şi cu intrigi marcate de multe răsturnări de situaţii. El a fost scenaristul peliculei "Mi querida señorita" (1972), regizat de Jaime de Armiñán, nominalizat la premiul Oscar, care vorbeşte despre ignoranţa oamenilor din anumite provincii rurale spaniole, prin povestea tragică a unui bărbat care a fost crescut ca femeie şi care nu îşi cunoaşte adevărata identitate.
José Luis Borau a regizat nouă filme. Unele dintre ele au fost lansate şi pe plan internaţional, cum este cazul peliculelor "Hay que matar a B." (1975), "On The Line" (1984) şi "Leo" (2000) - cel din urmă aducându-i premiul Goya pentru regie.
Borau a produs filmul de debut al lui Iván Zulueta, "The Tio Prudencio". A avut succes şi în calitate de scenarist, scriind scenariul pentru "Black Litter" (1977), care i-a adus cineastului Manuel Gutiérrez Aragón Ursul de Argint pentru regie, la Berlin.
Borau era renumit în Spania şi pentru funcţiile importante pe care le-a deţinut în numeroase instituţii. Astfel, el era singurul reprezentant al cinematografiei spaniole în Real Academia De La Lengua (Academia Regală Spaniolă) şi a fost preşedintele SGAE, puternicul sindicat al artiştilor spanioli. José Luis Borau a fost recompensat cu Premiul Naţional pentru Cinematografie şi a fost membru în Academia Regală de Arte San Fernando. Ca scriitor, a lansat mai multe romane care au primit diverse premii literare şi a fost autorul unui influent dicţionar al cinematografiei spaniole.
Academia Regală Spaniolă a anunţat înfiinţarea unui premiu anual în onoarea cineastului José Luis Borau, care va fi decernat celui mai bun scenariu scris în limba spaniolă.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe