Cineastul Raoul Ruiz a murit la vârsta de 70 de ani

Cineastul franco-chilian Raoul Ruiz a murit, vineri dimineaţă, la Paris, la vârsta de 70 de ani, în urma unei infecţii pulmonare, a anunţat producătorul de film François Margolin.

Urmărește
142 afișări
Imaginea articolului Cineastul Raoul Ruiz a murit la vârsta de 70 de ani

Raoul Ruiz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anul trecut, Raoul Ruiz a fost recompensat cu premiul Louis-Delluc - prezentat ca fiind "premiul Goncourt în cinematografie" -, pentru filmul său fluviu "Mystères de Lisbonne", ce are o durată de patru ore şi 26 de minute şi a cărui acţiune prezintă viaţa aristocraţiei lusitane.

Născut pe 25 iulie 1941, în Chile, Raoul Ruiz, care s-a exilat în Franţa în 1973, cu puţin timp înainte de instalarea dictaturii generalului Augusto Pinochet în ţara sa natală, a regizat câteva zeci de filme, într-o carieră pe parcursul căreia a rămas întotdeauna un cineast angajat.

"Era pe cale să termine montajul unui film pe care l-a făcut despre copilăria lui în Chile. În plus, pregătea un alt film în Portugalia, despre o celebră luptă a lui Napoleon", a precizat producătorul său.

Pasionat de literatură, Ruiz a studiat dreptul şi teologia, înainte de a scrie numeroase piese de teatru. Şi-a prezentat primul lungmetraj, "Trois tigres tristes", ce spune poveştile de viaţă a trei personaje care trăiesc în Santiago de Chile, la Festivalul de Film de la Locarno, în 1969, fiind recompensat cu Leopardul de Aur.

În acelaşi an, el s-a căsătorit cu colaboratoarea şi compatrioata sa Valeria Sarmiento, care a asigurat montajul multora dintre filmele lui.

Opera sa cinematografică, plină de credinţă şi inovatoare pe plan formal şi intelectual, era în acelaşi timp onirică şi a fost influenţată în mod evident de operele unor celebri romancieri din America Latină, precum Gabriel Garcia Marquez şi Jorge Borges.

Raoul Ruiz a regizat "Trois vies et une seule mort" în 1995, în care Marcello Mastroianni a interpretat unul dintre ultimele sale roluri. Selecţionat în competiţia oficială la Cannes, acest film l-a făcut celebru pe Ruiz pe scena internaţională.

Raoul Ruiz l-a descoperit pe actorul francez Melvil Poupaud, oferindu-i primul său rol într-un film, în "La ville des pirates" (1984), înainte de a-i oferi roluri în alte zece filme, printre care se remarcă "Dans un miroir" (1986) şi "Génealogies d'un crime"" (1997).

Cineastul franco-chilian a semnat, de altfel, şi adaptările cinematografice ale unor romane celebre, precum "Le temps retrouvé" (1998), după "În căutarea timpului pierdut", de Marcel Proust, cu actriţa franceză Catherine Deneuve în rolul Odette şi cu americanul John Malkovich în rolul baronului Charlus, sau "La Maison Nucingen" după Honore de Balzac, cu actriţa franceză Elsa Zylberstein.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici