Cineastul şi romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit

Cineastul şi romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit miercuri dimineaţă, la vârsta de 83 de ani, în urma complicaţiilor apărute după o intervenţie chirurgicală realizată la o clinică din oraşul Clamart, din apropiere de Paris, a anunţat familia sa.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Cineastul şi romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit

Cineastul şi romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Pierre Schoendoerffer, de la Institut de France, scriitor, regizor, documentarist, vicepreşedinte al Académie des Beaux-Arts, la secţiunea cinematografie şi audiovizual, a murit în această dimineaţă, la spitalul militar Percy", a declarat familia sa într-un comunicat.

Membru fondator al academiei care decernează premiile César, Pierre Schoendoerffer a evidenţiat în operele sale atât măreţia, cât şi mizeria soldaţilor, un univers pe care l-a cunoscut foarte bine.

Prizonier la Dien Bien Phu (Vietnam) în mai 1954, apoi eliberat, el a părăsit armata pentru a deveni fotoreporter. Din Vietnam şi până în Algeria, a fost pe toate fronturile, clădindu-şi în acelaşi timp o carieră de scriitor, de reporter (Paris-Match, ORTF) şi de cineast.

După primul său film, "La Passe du Diable" (1958), a alternat peliculele de ficţiune cu documentare şi a scris primul său roman în 1963, "La 317e Section", adaptat pentru marele ecran în 1965. A fost un film care a rămas în istorie drept una dintre cele mai bune mărturii despre războiul din Indochina, iar pelicula sa "La Section Anderson", turnată doi ani mai târziu, a primit Oscarul pentru cel mai bun documentar.

Printre operele sale majore, Pierre Schoendoerffer a scris şi adaptat pentru marele ecran "Le Crabe tambour" (recompensat în 1977 cu marele premiu pentru roman acordat de Academia franceză) şi "L'Honneur d'un capitaine" (1982), în care realiza un nou portret al soldaţilor care luptă pentru onoare, fără iluzii în privinţa finalului bătăliei.

În "Dien Bien Phu" (1991), Pierre Schoendoerffer a realizat o frescă puternică a războiului, dublată de o meditaţie asupra sacrificiilor inutile.

Născut în 1928, la Chamalières, în centrul Franţei, tânărul Schoendoerffer s-a entuziasmat citindu-i pe Joseph Kessel şi Joseph Conrad şi visa să devină marinar. La vârsta de 19 ani, s-a îmbarcat ca matelot pe un cabotier suedez şi a petrecut 18 luni navigând în Marea Baltică şi în Marea Nordului.

În 1952 s-a angajat în serviciul cinematografic al armatei franceze şi şi-a făcut debutul de cameraman în Indochina. Înlocuind din proprie iniţiativă un camarad ucis pe front, Pierre Schoendoerffer a filmat timp de trei ani atrocităţile războiului şi a fost făcut prizonier la Dien Bien Phu în 1954, unde a petrecut patru luni în captivitate.

Demobilizat, Pierre Schoendoerffer a decis să rămână în regiune, în calitate de corespondent de război pentru revista Life.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici