Cinematografia, împărţită de Ordonanţa Şuteu: Unii în stradă, alţii adrese în care cer transparenţă

Decizia de respinere a Ordonanţei privind modificările din cinematografie a stârnit reacţii pro şi contra. În timp ce 30 de regizori şi producători au protestat joi la ministerul Culturii, mai multe asociaţii din domeniu transmiteau că dacă se aproba, ordonanţa era nocivă pentru sistem.

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului Cinematografia, împărţită de Ordonanţa Şuteu: Unii în stradă, alţii adrese în care cer transparenţă

Cinematografia, împărţită de Ordonanţa Şuteu: Unii în stradă, alţii adrese în care cer transparenţă

Circa 30 de producători, regizori şi studenţi au protestat joi în faţa ministerului Culturii, nemulţumiţi de faptul că ministrul Ionuţ Vulpescu nu a reacţionat şi nu a susţinut Ordonanţa de Urgenţă 91/2016, supranumită Ordonanţa Şuteu, care prevedea schimbări majore în cinematografie.

De alfel, unii cineaşti şi-au manifestat nemulţumirea pe holurile Parlamentului, în cursul zilei de marţi, imediat după votul de respingere a Ordonanţei.

”Ne nemulţumeşte faptul că această comisie a decis să respingă ordonanţa la care s-a lucrat un an de zile, fără nicio consultare a breslei. Este ca şi cum s-ar discuta despre sănătate fără să-i invite pe beneficiarii şi pe clienţii sistemului. Asta mi se pare o practică total aberantă şi am venit să protestăm pentru că azi plenul, de pe ieri pe azi, a decis să introducă pe ordinea de zi această lege. Modul în care se fac legi în România şi se votează în Parlament contravine total unor practici fireşti de consultare a beneficiarilor acestor legi. Comisia de Cultură e într-un autism total”, a declarat Tudor Giurgiu, prezent marţi în Parlament.

În timp ce 30 de oameni protestau joi în faţa ministerului Culturii, de cealaltă parte, Uniunile de creaţie UCIN,UPFAR, Uniunea Scenaristilor şi Dacinsara au trasmis un comunicat prin acuză faptul că protestatarii ”în mod bizar, militează pentru anularea drepturilor de autor ce li s-ar cuveni. Sau nu au cunoştinţă de faptul că OUG 91/2016, la punctul 52, legifera furtul de proprietate intelectuală aparţinând autorilor operelor cinematografice şi audiovizuale: regizori, scenarişti, compozitori, artişti”.

Reprezentanţii organizaţiilor semnatare spun că Ordonanţa Şuteu avea prevederi confuze şi contradictorii, care distorsionau situaţia fondului cinematografic, a patrimoniului cinematografic, zădărniceau acordarea ajutorului de stat potrivit schemelor aprobate până în anul 2020.

Zeci de organizaţii au transmis în ultima perioadă mai multe adrese spre Parlament şi Guvern prin care au solicitat abrogarea Ordonanţei privind modificările din cinematografie şi demararea unor discuţii transparente.

”Contestatarii abrogării sunt grupul de cineaşti convocati online de foştii adjuncţi ai doamnei Şuteu, susţinuti de membri ai USR si PNL. Preşedintele va decide în următoarele zile dacă deblochează situaţia din cinematografia românească sau prelungeşte agonia ordonanţei”, mai transmis asociaţiile din cinematografie.

Conflictul dintre fostul ministru Corina Şuteu şi mai mulţi reprezentanţi ai cinematografiei este unul vechi, peste 50 dintre aceştia cerând toamna trecută demisia ministrului. Acuzaţiile erau legate tocmai de modul în care Corina Şuteu încerca să modifice regulile în sistem, printr-o ordonanţă pe care o cunoştea doar un anumit grup, după cum acuzau cineaştii.

Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2016, iniţiată de Corina Şuteu cu puţin timp înainte de terminarea mandatului Cabinetului Cioloş, a fost respinsă marţi de Camera Deputaţilor, social democraţii motivând votul prin faptul că Ordonanţa este prost concepută.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici