Circa 2.500 de artişti străini participă la Festivalul Enescu 2015. Bugetul estimat - 35 mil. lei

Aproximativ 2.500 de artişti străini vor participa la ediţia din 2015 a Festivalului Internaţional "George Enescu", care se va desfăşura între 30 august şi 20 septembrie, la Sala Palatului şi Ateneul Român din Capitală şi al cărui buget estimat este de 35 de milioane de lei.

Urmărește
320 afișări
Imaginea articolului Circa 2.500 de artişti străini participă la Festivalul Enescu 2015. Bugetul estimat - 35 mil. lei

Circa 2.500 de artişti străini participă la Festivalul Enescu 2015. Bugetul estimat - 35 mil. lei (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax Foto)

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului "George Enescu" va aduce în Capitală artişti şi formaţii de prim rang la nivel mondial, care vor concerta pe scenele bucureştene timp de 22 de zile.

Printre aceştia, în premieră la Bucureşti, după 15 ani de discuţii, se va afla Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va concerta pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului dirijor Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost inclusă de prestigioasa revistă britanică Gramaphone în topul zece al celor mai bune ansambluri de profil din Europa (2006) şi desemnată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008), după Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam - care va concerta, de asemenea, la Festivalul "George Enescu".

Totodată, o orchestră americană de prestigiu va concerta în 2015, la Bucureşti - San Francisco Symphony, aflată în premieră la evenimentul internaţional, unde va interpreta o lucrare de George Enescu.

Informaţiile au fost prezentate la o conferinţă de presă organizată marţi, la Sala Elvira Popescu, la care au participat Christophe Pomez, directorul adjunct al Institutului Francez, Mădălin Voicu, în calitate de reprezentant al Guvernului României, Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, şi Oana Marinescu, director de comunicare al Concursului şi Festivalului Enescu.

"Datorită modului în care s-a desfăşurat în 2014 şi a impactului pe care Concursul «George Enescu» l-a avut în acest an, de acum încolo, cele două evenimente - competiţia şi festivalul - vor avea loc separat, în ani alternativi, în acest mod, Enescu va ţine sub aripa sa România în fiecare toamnă. (...) În 2016, va avea loc următoarea ediţie a concursului, între 3 şi 25 septembrie, fiind deja arvuniţi membrii juriilor. Sunt nume importante", a declarat Oana Marinescu la conferinţa de presă.

Directorul de comunicare al Concursului şi Festivalului Enescu a precizat că la ediţia din 2015 vor avea loc aproximativ 58 de concerte în săli, fiind programate şi evenimente culturale artistice în aer liber, în "Piaţa Festivalului", care se vor desfăşura între 3 şi 20 septembrie, şi în "Bucureştiul Creativ".

"Deschiderea Festivalului va fi făcută de Orchestra Naţională de Tineret, care este considerată în acest moment cea mai bună orchestră românească. Este un eveniment care marchează o premieră în istoria festivalului şi este, de asemenea, un eveniment care contribuie la promovarea tinerelor talente prin intermediul festivalului", a spus Oana Marinescu.

Festivalul "George Enescu" va avea 20 de concerte care vor conţine în programul lor muzica renumitului compozitor român. "Acest lucru este foarte important, pentru că face parte din modul în care Festivalul Internaţional «George Enescu» îl promovează pe marele compozitor român. Marile orchestre vin în România nu doar cu repertoriul lor, dar cântă (...) lucrările lui George Enescu. Acest lucru este extrem de important, pentru că în felul acesta reuşim să introducem în repertoriul orchestrelor din străinătate lucrări ale marelui compozitor român", a mai spus Marinescu.

În acest context, Oana Marinescu a precizat că, în luna februarie a anului viitor, "Simfonia a III-a" de George Enescu va fi interpretată în premieră la Londra de celebra London Philharmonic Orchestra, cu dirijorul Vladimir Jurowski la pupitru. Concertul va avea loc pe 7 februarie, pe scena Royal Festival Hall de la Southbank Centre. Concertul ajunge la Londra după ce a fost prezentat la Festivalul Enescu 2013, la Sala Palatului din Bucureşti.

Celebrul dirijor Zubin Mehta revine în 2015 în programul festivalului, alături de Israel Philharmonic, cu două concerte programate pe 31 august şi 1 septembrie.

Vor fi prezente, de asemenea, Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din Munchen, Staatskapelle Dresden, dirijată de Christian Thielemann, London Symphony Orchestra, dirijată de Ion Marin, Orchestra din Sankt Petersburg şi Filarmonica din Monte Carlo.

Ediţia din 2015 aduce pe scena festivalului şi Corul şi Orchestra Filarmonicii "George Enescu", care vor prezenta opera în concert "Wozzeck", de Alban Berg, considerată o lucrare de referinţă a secolului al XX-lea, dar şi Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, care vor interpreta "Simfonia nr. 8", de Gustav Mahler.

Prezent la conferinţa de presă, Christophe Pomez, directorul adjunct al Institutului Francez, a spus că Festivalul "George Enescu" este un punct de referinţă la nivel mondial, dar şi pentru francofonie. "În acest an suntem alături de dumneavoastră atât în interior, pentru organizare, cât şi în exterior, pentru promovare, pentru că Institutul Francez va fi la conducerea reţelei EUNIC şi vom ajuta din această poziţie la promovarea festivalului", a mai spus Pomez.

De asemenea, Mădălin Voicu, care a reprezentat Guvernul României şi Ministerul Culturii la conferinţa de presă, a spus: ediţia de anul viitor a evenimentului va fi "un proiect care, după festivalul de anul trecut, a devenit realitate, pentru că rezultatul, apogeul, forma în care festivalul a fost perceput şi în ţară şi în afara ei ca fiind unul dintre primele cinci-şase festivaluri din Europa ne-au pus în situaţia să ne gândim cum să facem să continuăm la acelaşi nivel cu acest prestigiu câştigat şi această onoare, care ne şi obligă, şi atunci lucrurile au decurs greu, dar bine. Mâ gândesc că viitorul acestui festival va fi unul asigurat şi de bun augur".

O altă prezenţă extraordinară este cea a lui Ion Marin, unul dintre muzicienii de origine română cel mai bine cotaţi în lume, care va dirija pe scena Sălii Palatului London Symphony Orchestra, pe 8 şi 9 septembrie. Alte prezenţe româneşti importante sunt Cristian Mandeal şi Horia Andreescu, Dan Grigore, Ruxandra Donose, Valentina Naforniţă, Alexandra Dariescu, cvartetele "Ad libitum" şi "Arcadia", Corul Madrigal, Orchestra de Cameră Bucureşti etc.

Bugetul pentru Festivalul Internaţional "George Enescu" 2015 este de aproximativ 35 de milioane de lei, din care Ministerului Culturii i-a fost solicitată suma de 28 de milioane de lei, restul finanţării fiind putând fi asigurat din sponsorizări şi vânzări de bilete.

Festivalul "George Enescu" a avut deschiderea oficială pe 4 septembrie 1958, la trei ani după moartea lui George Enescu, marcând debutul uneia dintre cele mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România.

Festivalul "George Enescu" este organizat de Artexim, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ArCuB, în colaborare cu Fundaţia Art Production.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici