- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.03.2011, 18:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Circa 74% dintre posesorii de abonamente TV sunt mulţumiţi de tarifele percepute - studiu
Circa 74% dintre posesorii de abonamente TV sunt mulţumiţi de tarifele percepute de furnizorii de servicii de retransmisie a programelor de televiziune, preţul mediu al unui abonament TV prin cablu crescând cu 12,5% din 2006 până în 2010, reiese din datele unor studii Gallup realizate pentru ANCOM.
Urmărește
11 afișări
92% din gospodăriile din România folosesc servicii de retransmisie a programelor TV pentru care plătesc un abonament lunar. În 5% din gospodării se recepţionează programe de televiziune prin intermediul unei antene (terestră sau satelit) pentru care nu se plăteşte abonament la vreun furnizor, în timp ce 3% din gospodării nu folosesc deloc astfel de servicii.
Gradul de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor TV cu abonament este mai mare în mediul urban (95%) decât în mediul rural (88%).
Principalul tip de suport de recepţionare a programelor TV îl reprezintă cablul TV. 68% din gospodăriile în care se utilizează servicii de recepţionare a programelor TV primesc aceste servicii prin cablu TV, faţă de 75,2% în 2006, 31%, prin satelit cu abonament (DTH - direct-to-home), faţă de 4,7% în 2006, 3% utilizează o antenă terestră, faţă de 17,8% în 2006, iar 1% - o antenă satelit proprie, fără abonament. Televiziunea prin cablu are o utilizare semnificativ mai mare în mediul urban (în 84% din gospodăriile în care se recepţionează programe TV) decât în mediul rural (46%), în timp ce televiziunea prin sistem DTH este utilizată preponderent în mediu rural.
85% din persoanele intervievate cunosc faptul că în zona în care locuiesc există furnizori de televiziune prin cablu de la care ar putea achiziţiona astfel de servicii (40% ştiu un singur furnizor disponibil, 25% ştiu doi sau mai mulţi, iar 20% afirmă că ştiu dar nu pot preciza câţi sunt). 52% din respondenţi cunosc faptul că în zona în care locuiesc există furnizori de televiziune prin sistem DTH (15% ştiu un singur furnizor disponibil, 22% ştiu doi sau mai mulţi, iar 15% afirmă că ştiu, dar nu pot preciza câţi sunt).
Dintre utilizatorii de televiziune prin cablu, 32% cunosc faptul că ar putea schimba tipul de suport cu un sistem DTH - în sensul că există astfel de furnizori disponibili în zona în care locuiesc respondenţii. Dintre utilizatorii de televiziune DTH, 58% cunosc faptul că ar putea utiliza servicii de televiziune prin cablu - respondenţii ştiu că există furnizori disponibili de televiziune prin cablu în zona în care locuiesc. Dintre utilizatorii de servicii de televiziune fără abonament, 53% cunosc faptul că ar putea achiziţiona servicii de televiziune prin cablu, iar 31% că ar putea apela la servicii de televiziune DTH.
42% din gospodării în care se utilizează servicii de recepţionare a programelor TV cu abonament primesc aceste servicii de la RCS&RDS. Urmează, aproape la egalitate, UPC (16%) şi Romtelecom - Dolce (15%). În 2006, RCS&RDS era preferat de 33% dintre abonaţi, în timp ce Astral/ UPC se situa pe locul al doilea, cu 19% din menţiuni pentru Astral şi 4% pentru UPC.
Cea mai mare parte a utilizatorilor de servicii de recepţie a programelor TV (81%, faţă de 92% în 2006) au achiziţionat doar un pachet standard de programe de la furnizorul lor. Doar 13% din respondenţi afirmă că beneficiază şi de un pachet extra pe lângă pachetul de bază (faţă de 6% în 2006), iar 6% nu ştiu sau nu răspund.
58% din utilizatori afirmă că ştiu cât au nevoie sau chiar mai mult referitor la tarifele practicate de propriul furnizor, iar 24% afirmă acelaşi lucru despre tarifele altor furnizori. 74% din respondenţi se declară mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de tarifele percepute, 71%, de raportul calitate/preţ, 73%, de calitatea serviciilor, 77%, de numărul canalelor TV şi 65%, de calitatea serviciului de relaţii cu clienţii.
Suma medie cheltuită în ultima lună de o gospodărie pentru serviciile de recepţionare a programelor TV pe bază de abonament este de 26,9 lei. În funcţie de suportul de recepţionare, gospodăriile în care se utilizează exclusiv televiziune prin cablu plătesc în medie 26,3 lei, faţă de 23 de lei în 2006, în timp ce gospodăriile în care se utilizează exclusiv servicii DTH plătesc în medie 27,9 lei.
Preţul abonamentului şi numărul şi varietatea programelor TV sunt principalele criterii luate în considerare atunci când se achiziţionează servicii de retransmisie a programelor TV. Trebuie menţionat şi faptul că 41% (22%, în 2006) din persoanele intervievate afirmă că nu au avut alternativă atunci când au ales serviciul utilizat din cauză că în zona în care locuiesc era un singur furnizor disponibil.
Studiile Gallup România au fost realizate în perioada octombrie 2006 - ianuarie 2007, respectiv martie - aprilie 2010, la cererea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe