Ciutacu, despre Legea jurnalistului: Recidiva domnului Ghişe în domeniu ţine mai degrabă de patologic

Victor Ciutacu, redactor-şef Jurnalul Naţional, a declarat pentru MEDIAFAX, în replică la proiectul "Legii jurnalistului", că "recidiva domnului Ghişe în domeniu ţine mai degrabă de patologic", după "gogomănia cu o ştire bună, una rea".

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Ciutacu, despre Legea jurnalistului: Recidiva domnului Ghişe în domeniu ţine mai degrabă de patologic

Ciutacu, despre Legea jurnalistului: Recidiva domnului Ghişe în domeniu ţine mai degrabă de patologic (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Domnul Ghişe, ca şi domnul Prigoană, are deosebitul talent de a se băga-n seamă din când în când, mai ales când nu e cazul. Iată că, fix în ziua în care un consilier prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională face jocuri de societate în care presa e mânată-n treabă de interese antinaţionale, un parlamentar liberal, mai mare râsul, comite proiecte legislative prin care vrea să reglementeze un domeniu la care nu se pricepe şi să ne caute la cap. Sau poate că, dat fiind că apare mai des decât mine la televizor şi scrie proiecte de lege mai dese şi mai multe decât editorialele mele, eu nu mă pricep şi trebuie să mă licenţieze Ioan Ghişe", a spus Victor Ciutacu, redactorul-şef Jurnalul Naţional.

Jurnalistul consideră că prin noua iniţiativă deputatul PNL Ioan Ghişe recidivează. Ciutacu face referire la faptul că Senatul a adoptat, la sfârşitul lunii iunie 2008, cu unanimitate de voturi, un proiect legislativ, iniţiat de deputatul PNL Ioan Ghişe şi senatorul PRM Gheorghe Funar, prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio ar fi urmat să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv, negative. Iniţiativa legislativă, care modifica Legea audiovizualului, a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională în şedinţa din 9 iulie 2008. Ulterior, în 10 martie 2009, şi plenul Senatului a respins proiectul de lege iniţiat de Ghişe şi Funar.

"După gogomănia cu o ştire bună, una rea, recidiva domnului Ghişe în domeniu ţine mai degrabă de patologic. Hai, că un parlamentar îşi propune să mă ducă periodic la secţia de psihiatrie parcă nici nu mă mai deranjează atât de tare, în contextul în care o întreagă ţară pare a avea nevoie de consulturi periodice la Spitalul Obregia. Plus că, nu ştiu, la un eventual cântar de nebunie între mine şi demnitarii plătiţi din bani publici, cine ar ieşi în dezavantaj. Dar că domnul Ghişe vrea să mă privatizeze cu forţa şi să mă facă proprietar de cabinet jurnalistic (sau ceva de genul ăsta), deşi eu nu doresc să intru în afaceri, mi se pare un sacrilegiu la adresa titulaturii de liberal din sigla partidului care l-a băgat în Parlament. Cât despre organismele şi sancţiunile inventate de iniţiatorul halucinantului proiect legislativ, pot doar să mă crucesc", a mai afirmat Victor Ciutacu.

Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus, marţi, la Senat, "Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru "delicte de presă".

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că "Legea jurnalistului", promovată de Ioan Ghişe, nu are aprobarea BPC şi a grupului parlamentar din Senat, menţionând că liberalii nu vor susţine o modificare legislativă fără consultarea tuturor factorilor implicaţi.

Preşedintele Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că oportunitatea instituirii mecanismelor de reglementare a presei în afara autoreglementării trebuie să fie decisă exclusiv în interiorul profesiei, prin consensul şi în termenii stabiliţi de asociaţiile industriei mass-media.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, pentru MEDIAFAX, în replică la proiectul "Legii jurnalistului", că o lege ca cea propusă de deputatul PNL Ioan Ghişe" ar avea un efect devastator asupra presei, asupra libertăţii ei, câtă mai este".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici