CJI,ActiveWatch şi Mediasind cer Senatului să respingă proiectul de lege privind eliminarea taxei TV

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch şi Mediasind protestează faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor a propunerii legislative prin care se elimină obligativitatea taxei pentru serviciile televiziunii publice şi solicită Senatului să respingă proiectul de lege.

Urmărește
6 afișări

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, la 5 februarie a expirat termenul de 45 de zile în care Camera Deputaţilor putea să se pronunţe asupra iniţiativei unui grup de parlamentari PSD care viza modificarea articolului 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune. În lipsa oricărei dezbateri pe marginea acestei iniţiative, proiectul de lege a fost considerat aprobat tacit şi urmează a fi înaintat Senatului.

Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind sunt de părere că "această inţiativă legislativă pune în pericol existenţa de facto a televiziunii publice şi prin aceasta afectează grav dreptul constituţional la informare al oricărui cetăţean".

Organizaţiile consideră că motivele invocate de iniţiatorii proiectului de lege nu se susţin şi induc în eroare atât publicul, cât şi Parlamentul.

"În expunerea de motive se arată că SRTV primeşte bani de la bugetul de stat, astfel încât taxa TV ar constitui o «taxă dublă». Conform legii sale de funcţionare, SRTV primeşte de la bugetul de stat fonduri a căror destinaţie este strict limitată, fiind alocate aproape exclusiv «utilizării staţiilor de emisie, a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice». Aceste fonduri ajung de fapt la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR). SRTV depinde de veniturile din taxa TV pentru producţia programelor sale. De altfel, şi în cazul Societăţii Române de Radio funcţionează acelaşi mecanism, pe care iniţiatorii îl menţin în textul legii, fără a-l considera dublă taxare", spun CJI, ActiveWatch şi Mediasind.

Potrivit celor trei organizaţii, iniţiatorii proiectului legislativ susţin că numărul posesorilor de receptoare de televiziune s-a "redus considerabil" ca urmare a proliferarii distribuirii pe internet a programelor staţiilor de televiziune. "Datele privind consumul de televiziune contrazic această afirmaţie. Conform studiului EUMAP privind televiziunea în România (Mapping Digital Media, Open Society Institute, London, 2010, n.r.), numărul telespectatorilor a crescut de la 17,8 milioane în 2008 la 18,6 milioane în 2009 şi la 19,4 milioane în primul semestru al anului 2010. Solicităm pe această cale iniţiatorilor proiectului de lege să pună la dispoziţia publicului studiile care au stat la baza elaborării Expunerii de motive", mai spun CJI, ActiveWatch şi Mediasind, în comunicat.

Totodată, semnatarii consideră că orice discuţie privind finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune trebuie să se poarte doar în contextul asigurării resurselor necesare pentru îndeplinirea mandatului lor public. "Reamintim clasei politice că România are angajamente internaţionale în privinţa sprijinirii serviciilor publice audiovizuale şi a garantării independenţei lor, inclusiv la nivel financiar. Cerem clasei politice româneşti să acţioneze responsabil şi cu respect faţă de public şi faţă de valori necontestabile, cum ar fi adevărul şi libertatea de informare", se mai spune în comunicatul semnat de Ioana Avadani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent, Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, şi Cristi Godinac, preşedinte Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a acuzat conducerea televiziunii publice, luni, la începutul şedinţei BPN, că a devenit "o televiziune de partid", el afirmând că 85% din ştiri sunt despre actualul preşedinte şi guvern.

Totodată, Ponta a anunţat că legea iniţiată de PSD, prin care se elimină obligativitatea abonamentului la SRTV, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, urmând să intre în procedură legislativă la Senat.

"Niciodată după 1989, TVR, plătită din bani publici, nu a fost atât de mult o televiziune de partid. Astăzi ni s-a prezentat o statistică şi 85% din ştirile şi emisiuniile TVR, plătite din banii noştri, ai tuturor, au fost numai despre preşedintele Traian Băsescu şi despre Guvern şi cred că în perioada următoare trebuie să stabilim cum se folosesc banii românilor", a declarat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici