Clara Zetkin, comunistă şi activistă germană, a inventat Ziua Internaţională a Femeii

Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii i se datorează militantei comuniste şi feministei germane Clara Zetkin.

Urmărește
680 afișări
Imaginea articolului Clara Zetkin, comunistă şi activistă germană, a inventat Ziua Internaţională a Femeii

Clara Zetkin, comunistă şi activistă germană, a inventat Ziua Internaţională a Femeii (Imagine: Wikimedia Commons)

Clara Zetkin (numele real Clara Eissner) s-a născut la Wiederau (Saxonia) şi a trăit între anii 1857-1933.

În 1889, la Paris, participă la Congresul muncitoresc internaţional, unde rosteşte discursul "Pentru eliberarea femeii".

În 1892 înfiinţează, în Germania, revista "Die Gleichneit" ("Egalitatea"), prima publicaţie militant-feministă, care a apărut bilunar, până în 1923.

La cea de-a doua Conferinţă Internaţională a femeilor socialiste (1910), Clara Zetkin a propus ca, în fiecare an, o zi să fie dedicată femeilor, pentru a-şi revendica drepturile. Propunerea a fost acceptată entuziast de toate reprezentantele celor 17 ţări participante.

Ziua revendicărilor propusă de Clara Zetkin a fost stabilită la 8 martie în 1917 când, la această dată, a avut loc, la Sankt Petersburg, o mare grevă a femeilor muncitoare care au manifestat împotriva războiului şi a dinastiei ţariste.

De atunci, data de 8 martie a devenit Ziua Internaţională a Femeii, oficializată de ONU 60 de ani mai târziu, în 1977.

Clara Zetkin a fost membră a Kominternului (Internaţionala socialistă). Urmare a instaurării nazismului în Germania, Clara Zetkin s-a refugiat în Uniunea Sovietică, unde a trăit până la sfârşitul vieţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici