- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.11.2013, 15:50)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Claudiu Săftoiu, solicitat să pună la dispoziţia CNA protocolul semnat cu MADR
Narcisa Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), i-a cerut, joi, lui Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, să pună la dispoziţia CNA protocolul pe care TVR l-a semnat recent cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Urmărește
193 afișări
Un membru al CNA îi cere lui Claudiu Săftoiu să pună la dispoziţia CNA protocolul semnat cu MADR (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a anunţat, în data de 30 octombrie, într-un comunicat de presă, că preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, au semnat un protocol de cooperare între cele două instituţii. În respectivul comunicat, Claudiu Săftoiu anunţa că, în baza respectivului protocol, TVR 3 va promova, alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ruralul agricol, cultural şi turistic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
În şedinţa CNA de joi, Narcisa Iorga, membru al CNA, i-a cerut lui Claudiu Săftoiu (prezent la şedinţa CNA în legătură cu o altă speţă - reluarea emisiei TVR în Republica Moldova, n.r.) să pună la dispoziţia CNA protocolul semnat între TVR şi MADR.
Narcisa Iorga a spus că a solicitat din data de 5 noiembrie reprezentantului TVR la CNA, Anca Gheorghe, ca Televiziunea Română să pună la dispoziţia Consiliului respectivul protocol, însă acesta nu i-a fost pus la dispoziţie nici până în prezent. "Am făcut această solicitare în baza Legii audiovizualului", a spus Narcisa Iorga.
La rândul său, Claudiu Săftoiu a spus că poate să îi transmită Narcisei Iorga protocolul respectiv, deşi TVR nu are obligaţia de a trimite CNA astfel de documente care ţin de direcţia executivă a televiziunii publice.
"Am o singură curiozitate: dacă protocoalele acestea care ţin de direcţia executivă a instituţiilor publice sunt de interes pentru un organism care legiferează audiovizualul şi mai puţin relaţiile interinstituţionale ale televiziunii publice. Ieri am fost întrebat în Consiliul de Administraţie (al TVR, n.r.) ce este cu acest protocol. Acest protocol are în esenţa sa următorul obiectiv, ca, dat fiind faptul că atât TVR şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt societăţi care sunt finanţate de statul român, respectiv prin taxă, au posibilitatea ca împreună să realizeze o mai mare promovare, vizibilitate a politicilor agricole ale guvernului în context european. Comisia Europeană alocă anual tuturor ministerelor statelor membre fonduri pentru promovarea politicilor agricole şi politicilor europene, noi nădăjduim ca prin lucrul acesta să reuşim ca parte din fondurile destinate din Europa spre România pentru promovarea şi comunicarea politicilor europene agrare să revină şi televiziunii publice. Este un obiectiv pe care l-am asumat împreună. Domnii din CA s-au lămurit. Nu am o problemă să vi-l emit (protocolul, n.r.) (...) pentru mine e ca o favoare pe care pot să vi-o fac, pentru că nu suntem obligaţi să o facem", i-a răspuns Claudiu Săftoiu Narcisei Iorga.
Însă Narcisa Iorga a spus că a solicitat protocolul semnat între CNA şi MADR pentru că "este vorba despre interes public". "Nu îl cer în interes personal", a spus Iorga, precizând că acest protocol a fost semnat la doar câteva zile după ce membrii CNA au aprobat modificarea grilei televiziunii TVR 3. "Acum acest protocol modifică din nou aceste grile", a spus Iorga.
Ulterior, Claudiu Săftoiu i-a spus Narcisei Iorga că va avea "o mare dezamăgire" când va citi acest protocol. "Nu are nimic subversiv acest protocol", a mai spus Săftoiu.
Pe de altă parte, în şedinţa CNA din 5 noiembrie, Narcisa Iorga a spus că a aflat din presă despre semnarea unui protocol între TVR şi Ministerul Agriculturii, în care s-ar spune că TVR 3 va pune la dispoziţia MADR emisiuni şi producţii specifice. "Eu consider toate aceste fapte ca fiind de natură să impieteze asupra independenţei editoriale a TVR", a mai spus atunci Iorga.
Ea a făcut referire la articolul 6 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege.
(3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine".
Pe de altă parte, potrivit comunicatului de presă remis de TVR agenţiei MEDIAFAX pe 30 octombrie, preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, au semnat un protocol de cooperare între cele două instituţii, în cadrul Târgului Internaţional de Produse şi Echipamente pentru Agricultură, INDAGRA 2013.
Televiziunea Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale urmăresc astfel derularea de proiecte comune, prin realizarea unor emisiuni şi evenimente în parteneriat. Scopul comun al acestui protocol este informarea societăţii româneşti, în ansamblu, dar cu preponderenţă a comunităţilor rurale şi a comunităţilor locale mici şi mijlocii.
"Prin colaborarea cu MADR, ne propunem informarea publicului, în special din zonele rurale, punând în valoare potenţialul uriaş pe care îl au studiourile teritoriale TVR în comunităţile locale", a declarat atunci Claudiu Săftoiu, preşedintele-general al TVR.
"În plus, vrem să punem accent pe elaborarea unui nou concept pentru TVR 3, care să devină o expresie a mediului rural, a conservării spaţiului cultural, tradiţional, etnografic, dar şi de actualitate şi de societate rurală", mai spune Claudiu Săftoiu.
Conform protocolului, TVR va transmite programe de televiziune ce au ca scop cunoaşterea şi informarea comunităţilor locale, a zonei rurale şi a publicului interesat în scopul dezvoltării acestor comunităţi, comunicarea politicilor naţionale şi europene din domeniul agricol, dialogul cu fermierii, dar şi cu oamenii care desfăşoară activităţi în sectoarele conexe.
Claudiu Săftoiu şi-a prezentat planurile privind transformarea TVR 3 într-o televiziune dedicată zonelor rurale, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX şi publicat în 25 ianuarie 2013.
"(...) intenţionez ca anul acesta să punem din ce în ce mai mult accent pe elaborarea unui concept de nişă pentru TVR 3, care să se poată dezvolta spre rural şi agricultură, conservarea spaţiului cultural, tradiţional, etnografic, muzical, dar şi de actualitate şi de societate rurală, în aşa fel încât TVR 3 să devină o expresie a dimensiunii rurale a României, în genul producţiei «Viaţa satului», nu numai duminica, ci 24 de ore din 24. Este o nişă pe care s-ar putea poziţiona acest canal, tocmai pentru că România «trăieşte» întotdeauna la oraş, iar media audiovizuală în general acordă un interes prioritar mediului urban, capitalelor regionale şi mai puţin României profunde. Este un proiect pe care îl ambiţionez la modul personal, apreciind că poate fi urmat, tocmai spre beneficiul cuplării satului românesc, regiunilor, comunităţilor româneşti la un punct cardinal media", a spus, în interviu, Claudiu Săftoiu.
El a mai spus că proiectul de repoziţionare a TVR 3 face parte parte din "obiective pe termen scurt şi mediu" pe care le are în vedere, în mandatul său. "Totul depinde de cum vom reuşi să intrăm, de la 1 martie, într-un nou tip de abordare a producţiei de televiziune şi de consensul atât de necesar al Consiliului de Administraţie (al TVR, n.r.) pentru orice proiect", a mai spus Claudiu Săftoiu.
TVR 3, o televiziune generalistă centrată pe reflectarea evenimentelor de interes regional, a început să emită pe 10 octombrie 2008, fiind lansată pe vremea când preşedinte-director general al Televiziunii Române era Alexandru Sassu.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe