Cluj: 31 de filme româneşti, proiectate în premieră la TIFF, printre acestea şi un horror independent

Un număr de 31 de filme din diverse genuri, comedie, dramă, thriler, de epocă, dar şi un horror independent vor fi proiectate, în premieră, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în secţiunea Zilele Filmului Românesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
280 afișări
Imaginea articolului Cluj: 31 de filme româneşti, proiectate în premieră la TIFF, printre acestea şi un horror independent

Cluj: 31 de filme româneşti, proiectate în premieră la TIFF, printre acestea şi un horror independent

Potrivit unui comunicat transmis luni de organizatorii TIFF, zeci de profesionişti străini din industria filmului - distribuitori, selecţioneri şi critici interesaţi de filmul românesc - vor lua parte la proiecţiile celor 31 de filme.

”Comedii, drame, thrillere, filme de epocă şi, pentru prima dată în istoria TIFF, un horror found footage 100% independent: 31 de producţii, unele aduse în premieră mondială la Cluj-Napoca, vor fi proiectate în secţiunea Zilele Filmului Românesc, la TIFF. Opt lungmetraje şi 18 scurtmetraje vor rula în competiţie, în timp ce alte cinci filme vor fi prezentate în afara competiţiei, între 4 şi 6 iunie. Zeci de profesionişti străini din industria filmului, distribuitori, selecţioneri şi critici interesaţi de filmul românesc vor lua parte la proiecţii”, se arată în documentul citat.

Trei lungmetraje din competiţie vor avea premiera mondială la TIFF, fiind vorba despre ”Bucureşti NonStop”, al şaselea film al lui Dan Chişu, un portret amuzant al lumii pestriţe care populează oraşul noaptea şi în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim, ”Lumea e a mea”, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, un demers curajos, cu actori non-profesionişti, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecinţe dezastruoase, şi ”Bondoc” - un documentar observaţional semnat de Mihai Mincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea.

”Tragicomic şi populat de personaje memorabile, filmul «Bondoc» e povestea lui Dan Bondoc, un bătrân care la 78 de ani se agaţă de pasiunea lui de-o viaţă: şahul. Alte două documentare au fost incluse în secţiune, ambele produse de HBO: multi-premiatul «Toto şi surorile lui» (regia Alexander Nanău), şi «Paşaport de Germania» (regia Răzvan Georgescu)”, se mai arată în comunicatul TIFF.

Organizatorii festivalului au subliniat că o apariţie surprinzătoare în cinema-ul autohton, ”Be My Cat: A Film for Anne” (r. Adrian Ţofei), un horror found footage independent, filmat în Rădăuţi şi inclus în competiţia unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume - Fantasporto, va rula în premieră în România, la Cluj-Napoca.

”Mult-aşteptatul «Comoara», noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes. Al optulea titlu din competiţie, «Autoportretul unei fete cuminţi» (r. Ana Lungu) este o dramă extrem de nuanţată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material şi emoţional. A câştigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz”, se subliniază în comunicat.

De asemenea, va ajunge în premieră la TIFF, în afara competiţiei, la scurtă vreme după proiecţia din Un Certain Regard, şi noul film al lui Radu Muntean, ”Un etaj mai jos”, despre dilemele morale ale martorului unei crime, o altă premieră românească fiind ”Staţia Iezer 15 033”, de Iulia Matei, un documentar despre cum locul de muncă devine o a doua casă, centrat pe un meteorolog din Munţii Rodnei, care lucrează la 1.785 m altitudine.

Spectatorii vor avea ocazia să vadă şi cele două filme româneşti prezentate la Berlinala din acest an, ”Aferim!” (r. Radu Jude), câştigătorul Ursului de Argint pentru regie, şi ”De ce eu?”, filmul lui Tudor Giurgiu inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, alături de documentarul ”Aliyah DaDa# (r. Oana Giurgiu), o istorie a evreilor din România, tratată vizual în cheie dadaistă.

”Ambiţioase şi surprinzătoare, cele 18 scurtmetraje din competiţia Zilele Filmului Românesc sunt deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an”, au menţionat reprezentanţii TIFF.

Juriul Zilelor Filmului Românesc este format din Roberto Cueto, membru al comitetului de selecţie al Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastián, Mimi Plauche, director de programe al Chicago IFF, şi Miroslav Mogorovic, producător şi fost director executiv al Festivalul Internaţional de Film de la Belgrad.

TIFF 2015 se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 29 mai - 7 iunie, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici