Cluj: Arhivă digitală, cu peste 6.000 de documente, inaugurată de Societatea Muzeului Ardelean

Societatea Muzeului Ardelean Cluj-Napoca a inaugurat, vineri, Arhiva Digitală Ardeleană, care conţine peste 6.000 de documente, cărţi, manuscrise şi fotografii, aceasta având rolul de a facilita cercetarea ştiinţifică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
28 afișări

Directorul Societăţii Muzeului Ardelean, Sipos Gabor, a declarat, la inaugurare, că utilizatorii arhivei au la dispoziţie opţiuni avansate de căutare, pot vizualiza documentele căutate şi pot încărca noi materiale care fac obiectul cercetării lor.

"Patrimoniul cultural şi ştiinţific din Transilvania este pe web. Societatea Muzeului Ardelean Cluj-Napoca a inaugurat Arhiva Digitală Ardeleană, care reuneşte peste 6.000 de documente, cărţi, manuscrise şi fotografii din diverse colecţii. Arhiva are rolul de a aduna informaţii culturale şi ştiinţifice şi de a facilita cercetarea ştiinţifică, utilizatorii arhivei având la dispoziţie, prin intermediul internetului, opţiuni avansate de căutare, pot vizualiza documentele căutate şi pot încărca noi materiale care fac obiectul cercetării lor. Activităţile de digitizare au început în anul 2005, graţie colaborării cu Biblioteca Naţională Szechenyi din Budapesta”, a spus Sipos.

Potrivit acestuia, colecţiile Societăţii Muzeului Ardelean fac parte "din moştenirile culturale cele mai importante ale maghiarilor din Transilvania”.

La inaugurare a participat şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas.

Societatea Muzeului Ardelean este o instituţie cu caracter academic, constituită la Cluj-Napoca în anul 1859 cu scopul de a cultiva ştiinţa în limba maghiară şi a inventaria şi păstra valorile ştiinţifice şi culturale ale comunităţii maghiare.

Societatea are 1.500 de membri şi dispune de un Institut de Cercetare în care îşi desfăşoară activitatea 12 cercetători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici