- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (16.05.2011, 15:41)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cluj: George Motoi va primi premiul pentru întreaga activitate, la TIFF
Actorul George Motoi va fi omagiat, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura, în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca, prin acordarea premiului pentru întreaga activitate oferit unei personalităţi din cinematografia autohtonă.
Urmărește
18 afișări
Conform unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatorii TIFF, George Motoi, unul dintre cei mai remarcabili şi cunoscuţi actori români de teatru şi film din ultima jumătate de secol, va primi premiul pentru întreaga activitate la TIFF 2011, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Născut în 22 ianuarie 1936, la Arman (Caliacra, astăzi în Bulgaria), George Motoi este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, clasa profesorului Irina Răchiţeanu. El este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români, cu o carieră care se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani, timp în care a jucat în nenumărate piese de teatru, filme de cinema şi producţii TV. De asemenea, George Motoi s-a făcut remarcat şi ca regizor de teatru.
Debutul în cinematografie a avut loc în 1962, cu filmul "Lupeni '29", în regia lui Mircea Drăgan, iar apoi au urmat roluri în filme precum: "Întoarcerea lui Magellan" (r. Cristiana Nicolae), "Lumină de iulie" (r. Gh. Naghi), "Serata" (r. Malvina Urşianu), "Trecătoarele iubiri" (r. Malvina Urşianu), "Fraţii Jderi" (r. Mircea Drăgan), "Pentru patrie" (r. Sergiu Nicolaescu), "Ancheta" (r. Constantin Vaeni), "Liniştea din adâncuri" (r. Malvina Urşianu), "Masca de argint" (r. Gh. Vitanidis), "Colierul de turcoaze" (r. Gh.Vitanidis), "Furtună în Pacific" (r. Nicu Stan), "Totul se plăteşte" (r. Mircea Moldovan).
În 1985, a făcut un rol de excepţie în producţia regizată de Mircea Veroiu "Adela", pentru care a fost recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de la San Remo.
Una dintre cele mai importante interpretări din cariera sa rămâne cea a domnitorului Alexandru Lăpuşneanu din filmul "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" de Malvina Urşianu.
Filmografia lui George Motoi include colaborări cu unii dintre cei mai importanţi regizori din generaţia sa, precum Sergiu Nicolaescu, Mircea Drăgan, Elisabeta Bostan, Mircea Moldovan, Gheorghe Vitanidis şi Malvina Urşianu.
Debutul său pe scenă a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, în 1958, în piesa "Poveste de iubire" de Konstantin Simonov, regizată de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacău şi Cluj, în cele din urmă ajungând la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Printre cele mai reprezentative piese în care publicul român s-a putut bucura de prestaţia actorului se numără "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare, "Pescăruşul" de A.P. Cehov, "Don Carlos" de Friedrich Schiller, "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelaşi nume de Albert Camus, îl propulsează printre actorii de valoare ai ţării, iar câteva turnee în străinătate, cu acelaşi rol, îl consacră definitiv.
Activitatea sa artistică a fost recompensată cu numeroase distincţii: Premiul ACIN pentru Cea mai bună interpretare - rol masculin pentru rolul Andrei din "Trecătoarele iubiri" de Malvina Urşianu, Premiul de excelenţă acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, iar în teatru - Premiul Festivalului Naţional de Teatru pentru rolul Victor din "Pisica în noaptea Anului Nou" de D.R. Popescu, regia Vlad Mugur (Teatrul Naţional din Cluj).
Pe lângă premiul pentru întreaga activitate, George Motoi va fi omagiat la TIFF 2011 şi prin proiecţia specială a filmului "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", programată în 11 iunie, la Cinema Arta.
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3 - 12 iunie, la Cluj-Napoca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe