- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (06.06.2011, 18:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cluj: Retrospectivă a operelor complete ale regizorilor Lucian Pintilie şi Pierre Étaix, la TIFF
O retrospectivă a operelor complete ale regizorilor Lucian Pintilie şi Pierre Étaix va începe, marţi, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se desfăşoară la Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
6 afișări
Conform unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cea de-a cincea zi a festivalului - marţi - include proiecţii speciale, petreceri tematice, spectacole inedite şi invitaţi de marcă.
Un astfel de eveniment este Secţiunea 100%, o retrospectivă a operelor complete ale regizorilor Lucian Pintilie şi Pierre Étaix, care începe marţi.
Cu ajutorul restaurării realizate de Fondation Groupama Gan pour le Cinéma, împreună cu Studio 37 şi Pierre Étaix, toate cele cinci lungmetraje şi trei scurtmetraje realizate de regizorul şi comicul francez Pierre Étaix pot fi urmărite, pentru prima dată în formula completă, la TIFF.
Astfel, marţi, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, "la pachet" cu scurtmetrajul "La mulţi ani / Heureux Anniversaire", va putea fi urmărită una dintre producţiile de referinţă din cariera comicului francez, "Pretendentul / Le Soupirant" (Franţa, 1963). Filmul regizat şi scris împreună cu unul dintre scenariştii-legendă ai secolului trecut, Jean-Claude Carrière, spune, cu un umor irezistibil, povestea unui tânăr parizian de familie bună, obsedat de cercetările sale de laborator, care renunţă brusc la studiul stelelor şi, la insistenţele părinţilor săi, începe să îşi caute o soţie.
Retrospectiva Pintilie începe, tot marţi, cu proiecţia filmelor "Reconstituirea", "De ce trag clopotele, Mitică?" şi "După-amiaza unui torţionar".
De asemenea, de la ora 17.00, la TIFF Lounge din Piaţa Unirii va fi prezent regizorul Radu Muntean, membru în juriul Competiţiei Oficiale şi selecţionat în cursa pentru Trofeul Transilvania în 2003 cu filmul său de debut, "Furia". Autorul a şapte dintre spoturile oficiale TIFF în perioada 2004-2010, Muntean va participa la o discuţie informală cu publicul.
Tot marţi, Teatrul Maghiar va găzdui, de la ora 19.00, al patrulea spectacol din cadrul programului Teatru la TIFF, "Roşia Montană - pe linie fizică şi politică" de Ştefan Peca, Gianina Cărbunariu şi Andreea Vălean. Câştigător al premiului pentru Cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti (FDR) de la Timişoara, "Roşia Montană - pe linie fizică şi politică" este o discuţie mai largă despre lume, despre tema moralităţii în societatea contemporană, despre polarizarea acestei societăţi în jurul unui subiect, despre felul în care mass-media alege să reflecte (sau nu) acest fenomen, despre sărăcie, vulnerabilitate şi căutarea unor soluţii care să rezolve această stare de lucruri.
De asemenea, unul dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din Transilvania, Castelul Bánffy de la Bonţida, aflat la 35 de kilometri în afara Clujului, va fi, pentru al doilea an consecutiv, gazda unei proiecţii-eveniment din programul festivalului. "Odessa în flăcări / Odessa in fiamme" (regia Carmine Gallone, 1942), unul dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei europene din perioada celui de-al doilea război mondial şi recent redescoperit în arhivele de la Roma, va fi prezentat marţi, de la ora 21.30.
Subiectul filmului şi povestea copiei, considerată până nu demult pierdută, au atras atenţia cinefililor din întreaga lume. Răsplătit cu Marele Premiu la Festivalul de la Veneţia - ediţia 1942, filmul "Odessa în flăcări" este o coproducţie româno-italiană care prezintă o pagină dureroasă din istoria celui de-al doilea război mondial: drama refugiaţilor din Basarabia şi ororile comise asupra lor în timpul ocupaţiei sovietice, de după ultimatumul din 28 iunie 1940, când URSS a somat România să îi cedeze teritoriul dintre Prut şi Nistru. Celebra soprană Maria Cebotari, una dintre vedetele autohtone ale perioadei interbelice, joacă rolul unei cântăreţe de operă din Basarabia, aflate cu fiul ei în Chişinău în momentul invaziei sovietice. Băiatul este dus în Odessa, unde urmează a fi crescut după principiile bolşevice. Pentru a-şi salva fiul, mama acceptă să interpreteze cântece ruseşti în baruri, teatre, cafenele.
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a început, vineri, la Cluj-Napoca, unde urmează să se desfăşoare până duminică. Ediţia de la Sibiu va avea loc între 15 şi 19 iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:44
-
astăzi, 19:35