- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.10.2010, 15:54)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA a amânat decizia de prelungire a licenţei Realitatea TV
CNA a decis, marţi, să amâne luarea unei decizii privind solicitarea SC Realitatea Media SA de prelungire cu nouă ani a licenţei audiovizuale a Realitatea TV, după discuţii în contradictoriu între membrii Consiliului, cei mai mulţi invocând lipsa de echidistanţă a postului din ultima perioadă.
Urmărește
47 afișări
CNA a amânat decizia de prelungire a licenţei Realitatea TV (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
CNA a analizat, în şedinţa de marţi, solicitarea Realitatea Media SA. În acest context, la şedinţa CNA au fost prezenţi: Sorin Freciu - preşedintele Consiliului de Administraţie al Realitatea-Caţavencu, Sorin Enche - director general Realitatea Media, Stelian Tănase - directorul postului Realitatea TV, începând cu 1 noiembrie şi Mihai Tatulici - realizator.
"Mi-ar fi plăcut să nu vă dezlănţuiţi faţă de instituţia CNA atunci când nu v-au convenit nişte sancţiuni, pe care, pe bună dreptate, CNA vi le-a aplicat", le-a spus Dan Grigore, membru al Consiliului, reprezentanţilor Realitatea TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
"Atitudinea a fost a postului nu la adresa CNA, ci a membrilor care votează, ceea ce este o chestiune foarte gravă", a susţinut şi Narcisa Iorga. Ea a vorbit despre "suprapolitizarea" emisiunilor de la Realitatea TV, precizând că nu ştie câtă încredere poate să aibă în acest post, care a fost sancţionat de foarte multe ori de CNA, pentru lipsă de echidistanţă şi obiectivitate. Ea i-a întrebat pe reprezentanţii Realitatea Media ce se va întâmpla cu "ingerinţa patronului în politica editorială a postului".
"În discuţiile mele cu Vântu, prima frază pe care i-am rostit-o a fost independenţa editorială (...), pe care el a garantat-o şi bănuiesc că din cauza acestor tratative pe care le ducea mai demult cu grupul Asesoft şi ştia ce spune. Deci el m-a invitat să ocup acest post când a ştiut că va preda managementul şi avea nevoie de cineva credibil şi serios - eu sunt din 2001 în acest post - ca să facă treabă (...) În momentul în care cineva se va implica din punct de vedere editorial, eu o să-mi dau demisia", a spus Tănase.
"Patronul postului nu poate interveni timp de cinci ani, cât durează acest contract de management (cu Asesoft, n.r.), în politica editorială a postului", a mai spus Stelian Tănase.
Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a vorbit despre "tendinţa unor moderatori" de la Realitatea TV de a nu-i lăsa pe invitaţii lor să vorbească, atunci când aceştia au păreri diferite de agenda postului. "Asta este o mare greşeală. După ce a spus ce are de spus, întreabă-l, dar lasă-l să spună ce are de spus", a precizat Christian Mititelu. El a mai vorbit şi despre folosirea de către Realitatea TV a unor "filmări anonime" sau a unor "înregistrări audio". "Ar merita spus de unde le aveţi, dacă vreţi să aveţi credibilitate", a afirmat Christian Mititelu, precizând totodată că la acest post TV problemele economice sunt "slab reprezentate, slab argumentate".
"În noua grilă de programe vor exista emisiuni economice şi cel puţin un program de politică externă", i-a răspuns Stelian Tănase. "Din cauza războiului politic, politicienii de la PDL, cu mulţi eu sunt în relaţii prieteneşti (...), m-am trezit că nu doresc să vină la Realitatea TV. Publicul percepe că nu sunt invitaţi la Realitatea TV", a explicat Stelian Tănase, precizând că "eventualele derapaje" ale postului "vor fi asumate public". "Vor fi nişte reglementări interne (...) cu Codul BBC pe masă", a promis Stelian Tănase.
"Ce părere aveţi despre modul în care se face dezbaterea la Realitatea TV, atunci când moderatorii, cu câteva mici excepţii, sunt inchizitori? Cum vedeţi dumneavoastră rezolvarea situaţiei", l-a întrebat Narcisa Iorga pe Stelian Tănase.
"Detest jurnaliştii inchizitori. Nu am practicat niciodată acest tip de jurnalism", a spus Stelian Tănase, precizând că acest tip de jurnalism are la bază mai multe cauze, printre care şi lipsa de informare.
Discuţiile între membrii CNA au continuat şi după ce delegaţia Realitatea Media SA a părăsit sala de şedinţe a Consiliului.
Astfel, Narcisa Iorga a cerut amânarea luării unei decizii privind prelungirea licenţei Realitatea TV şi prezentarea unui proiect editorial complet de către post.
"Noi avem o obligaţie să protejăm libertatea editorială de orice fel de ingerinţe, nu numai din partea patronului, ci şi a altor instituţii. Noi nu putem şti dacă ingerinţele în politica editorială nu se întâmplă şi acum, aşa cum s-a întâmplat în cazurile precedente. E vorba despre o politică de trust, în care patronul spune "Ori faci ca mine, ori pleci". La asta se rezumă libertatea de expresie (...) Eu voi vota împotriva prelungirii licenţei, dacă nu cumva sunteţi de acord să amânăm pe detalii mai concrete. Strategia prezentată de domnul Stelian Tănase este o înşiruire de obiective, care mie nu mi se par credibile. Nu am încredere doar pe o strategie editorială de câteva pagini", a argumentat Narcisa Iorga.
O poziţie similară a avut Dan Grigore, membru al CNA. "Postul are nevoie de o nouă perioadă de licenţă (...). Acum se vine cu o interfaţă credibilă, Stelian Tănase. Într-adevăr, este o persoană credibilă, este scriitor, este politolog, este un jurnalist de bună calitate, dar pentru mine este o interfaţă credibilă, atât, în spate stau nişte "datorii istorice" faţă de CNA. Ni se promite că totul va fi altfel, minunat, că au rezolvat problema finanţării. Pe mine mă convinge mai greu", a spus şi Dan Grigore. "Propunerea mea este să mai aşteptăm până se vine cu proiectul", a precizat el.
Răsvan Popescu, preşedintele CNA, le-a explicat celorlalţi membri că luarea unei decizii nu poate fi prelungită mai târziu de 30 octombrie 2010, când expiră licenţa audiovizuală a postului Realitatea TV.
"Nu sunt un om care să-şi facă multe iluzii. Mizez însă pe ce se întâmplă pe cale naturală, când o persoană ca domnul Tănase se impune acolo, dă un pic de speranţă, inclusiv în relaţia noastră cu postul", a spus Răsvan Popescu.
El a propus să fie luată o decizie privind prelungirea licenţei postului Realitatea TV în şedinţa de marţi. "Vorbim de un post important şi de un public care se uită la acesta. Nu există în România nicio licenţă care nu a fost prelungită", a explicat Popescu.
"Nu putem să cădem în păcatul de a judeca această solicitare în funcţie de publicarea inegală şi aş spune chiar mârşavă a unor stenograme. Acum să ne prefacem că am aflat abia săptămâna trecută că există ingerinţe", a spus şi Christian Mititelu. El a precizat că ar fi mai curând "indignat" că are motive să creadă că există ingerinţe politice la TVR. "Nu s-a pus problema să nu prelungim licenţa. Acolo (la TVR, n.r.) e pe banii noştri ingerinţa, aici (patronul, n.r.) plăteşte din buzunarul lui", a explicat Mititelu.
"Îmi pare rău că aveţi poziţia asta, aşa cum au avut toţi «avocaţii» domnului Vântu faţă de acest post. În Constituţie se vorbeşte despre independenţa editorială a posturilor de televiziune atât publice, cât şi private", i-a răspuns Narcisa Iorga. "Televiziunile au devenit portavoce ale unor patroni care au interese politice", a mai spus Iorga, precizând că, numai în ultimul an, Realitatea TV a avut "derapaje grave", primind din partea CNA mai multe sancţiuni.
Nici propunerea de amânare a luării unei decizii privind prelungirea licenţei Realitatea TV, nici cea de prelungire cu nouă ani a licenţei postului nu au întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată. Astfel, cazul va fi rediscutat într-una din şedinţele viitoare ale CNA.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate