CNA a amendat Antena 1 cu 5.000 de lei pentru emisiunea "Acces direct"

CNA a amendat cu 5.000 de lei Antena 1, pentru emisiunea "Acces direct" din 4 februarie, în care a fost prezentat cazul a 2 minore aflate într-un centru de plasament, despre care mamele lor susţineau că sunt "sechestrate" şi "abuzate sexual", postul nerespectând "principiul superior al copilului".

Urmărește
113 afișări

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Acces direct", difuzată în 4 februarie, de la ora 18.01. În respectiva emisiune a fost dezbătut cazul a două minore aflate într-un centru de asistenţă pentru protecţia şi reintegrarea victimelor traficului de fiinţe umane, titlurile afişate pe ecran fiind: "Acuzaţie şoc: minore abuzate sexual. Copilele au fost chinuite cu electroşocuri?". Emisiunea a fost marcată cu AP (acordul părinţilor), potrivit CNA.

În emisiune, mamele celor două minore au susţinut că fiicele lor sunt "sechestrate", sunt "abuzate sexual" şi li se aplică electroşocuri. Totodată, în emisiune a fost prezentat un material, în care un reporter a mers la respectivul centru de plasament împreună cele două mame. Acesta a spus că directorul centrului, Iana Matei, a refuzat să stea de vorbă cu reporterul "Acces direct", i-a sugerat să meargă la Judecătorie şi a precizat că cele două fete nu vor să vorbească cu mamele lor.

Pe de altă parte, în emisiune, atât mamele celor două minore, cât şi una dintre minore, într-o înregistrare telefonică a unei convorbiri cu mama ei, au făcut acuzaţii la adresea directorului Iana Matei.

În plus, una dintre mame a spus că fiica ei minoră a jucat într-un film la Constanţa, unde a consumat alcool şi a întreţinut relaţii sexuale cu un actor. Ea a susţinut că fiica ei a jucat în respectivul film în timp ce se afla în grija respectivului centru de plasament.

În urma emisiunii, Iana Matei, preşedinte al organizaţiei Reaching Out Piteşti, care are ca obiect de activitate asistenţa, protecţia şi reintegrarea victimelor traficului de fiinţe umane, cu activitate din iulie 1999, a depus o sesizare la CNA.

"În data de 2 februarie 2011, în jurul orelor 11.00, în timp ce ne derulam activitatea zilnică în cadrul programului, am fost întrerupte de bătăi puternice în uşa de la intrare. În momentul în care am deschis, am văzut un microfon în faţă şi o cameră de filmat în spatele reporterului, care s-a recomandat Eugenius Stavris. Recunoscând mamele a două dintre beneficiarele noastre minore, care încercau să intre împreună cu reporterul, am închis uşa, sugerându-le să-şi formuleze plângerea în instanţă. Precizez că Dragnea Nicoleta şi Duna Mihaela sunt două mame ale căror drepturi parentale sunt suspendate de tribunalul Vaslui şi respectiv Piteşti, din cauza violenţei şi abuzului prin neglijenţă, deciziile judecătoreşti aflându-se în dosarele minorelor la Direcţia pentru Protecţia Copilului Argeş", spune Iana Matei.

Ea precizează că cele două minore au refuzat contactul cu mamele lor "din cauza abuzului verbal la care erau supuse în timpul vizitelor". Totodată, Iana Matei precizează că i-a explicat reporterului Antena 1 situaţia delicată a celor două minore, rugându-l ca acestea să nu fie expuse în timpul emisiunilor, "din cauza stării lor emoţionale fragile".

Totodată, Iana Matei a spus că acţiunile reporterului Antena 1 i se par "ca fiind de rea credinţă". "Sunt revoltată de modul în care a încălcat drepturile acestor copii la intimitate, protecţie", spune Iana Matei, rugând CNA să dispună măsurile necesare.

Pe de altă parte, într-o adresă remisă CNA de către Antena TV Group, se spune că Antena 1 a abordat acest subiect întrucât faptele prezentate sunt "de interes public". Antena TV Group precizează că a încercat să soluţioneze pe cale amiabilă această situaţie, fapt pentru care a invitat-o la o întâlnire cu reprezentanţii postului pe Iana Matei.

"Deşi iniţial, prin sesizarea formulată, a fost solicitat un drept la replică, în cadrul întâlnirii, doamna Iana Maria Matei ne-a solicitat o rectificare argumentată pe considerentul că faptele prezentate nu sunt adevărate, că una dintre mame are probleme psihice şi că domnul Eugenius Stavris, deşi a cunoscut adevărul, nu l-a prezentat (...) Am agreat împreună cu dna. Iana Maria Matei, faţă de informaţiile noi apărute (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş a solicitat Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş efectuarea unor cercetări în cazul minorelor, n.r.), să prezentăm împreună cu punctul său de vedere, rezultatul anchetei sociale desfăşurate de către reprezentanţi ai DGASPC Argeş conform căreia nu s-au confirmat faptele incriminate, respectiv întreţinerea de relaţii sexuale cu un actor în timpul filmărilor de la Constanţa, precum şi faptul că este în derulare ancheta organelor de cercetare penală abilitate", se mai arată în sesizarea Antena TV Group.

După ce au analizat cazul, membrii Consiliului National al Audiovizualului au hotarât, joi, aplicarea unei amenzi în cuantum de 5.000 de lei postului Antena 1 şi obligarea televiziunii să difuzeze un drept la replică organizaţiei Reaching Out Piteşti.

Potrivit CNA, pe parcursul reportajelor difuzate şi a discuţiilor aferente din studio, Antena 1 avea obligaţia sa respecte "principiul superior al copilului", aşa cum este stipulat de articolele 2 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (respectiv articolele 2 şi 3 din vechiul Cod al audiovizualului, în vigoare la data difuzării emisiunii) şi să ia toate măsurile astfel încât copilul implicat "(...) să nu fie expus nici unui risc fizic, psihic ori moral care ar putea decurge din realizarea respectivelor emisiuni" (articolul 11 din vechiul Cod al audiovizualului) .

De asemenea, potrivit CNA, Antena 1 a încălcat şi dispoziţiile articolului 6, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia: "(1) Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 si 16 ani acuzat de comiterea unei infracţiuni sau victima a unei infracţiuni ori abuzat fizic, psihic sau sexual poate fi prezentat în programele de ştiri, în emisiuni de dezbateri sau reportaje audiovizuale, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: a) existenţa consimţământului scris al acestuia; b) existenţa prealabilă a consimţământului părinţilor sau al reprezentantului legal, în formă scrisă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici