CNA a amendat Antena 1, Realitatea TV şi OTV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, marţi, Antena 1, pentru promovarea de practici oculte în emisiunea "Telezodiac", postul Realitatea TV, pentru difuzarea unor afirmaţii neprobate şi OTV, pentru difuzarea de practici oculte şi publicitate la produse cu proprietăţi medicale.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Antena 1, Realitatea TV şi OTV

CNA a amendat Antena 1, Realitatea TV şi OTV

CNA a amendat cu 2.500 de lei postul Antena 1, pentru emisiunea "Telezodiac", difuzată în perioada 20 decembrie-3 ianuarie, în care sunt prezentate datele de contact şi seriviciile unor ghicitori, promovând astfel practicile oculte.

Emisiunea a încălcat articolul 29, litera h din Legea audiovizualului, care prevede ca emisiunile "să nu promoveze, direct sau indirect, practici oculte", şi articolul 112, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât emisiunile de teleshopping, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare; aceste restricţii nu se referă la denumirea companiilor producătoare de bunuri sau prestatoare de servicii".

De asemenea, postul OTV a fost amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru difuzarea emisiunii "Telezodiac", în acelaşi interval de timp (20 decembrie-3 ianuarie), încălcând astfel articolul 29, litera h din Legea audiovizualului şi articolul 112, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Totodată, postul OTV a mai fost amendat, marţi, cu 10.000 de lei pentru emisiunea "Lumea de azi, lumea de mâine", difuzată pe 8 ianuarie, pentru promovarea aparatului "spiriduşul", destinat persoanelor bolnave de cancer şi osteoporoză.

Potrivit CNA, emisiunea a încălcat articolul 145, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "este interzisă difuzarea de publicitate pentru produse medicamentoase, vitamine, suplimente alimentare, nutrienţi, suplimente nutritive şi tratamente medicale în emisiuni pentru copii sau în pauzele publicitare care precedă ori urmează unor astfel de emisiuni", articolul 146, alineatul 1 din acelaşi Cod, care prevede faptul că "este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping: a) la produse pentru tratarea alcoolismului; b) la tratamente clinice împotriva căderii părului; c) pentru hipnoză, terapie prin hipnoză, psihologie, psihanaliză sau psihiatrie; d) la produsele medicamentoase al căror cost este compensat" şi alineatul 2 al aceluiaşi articol, potrivit căruia "este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum: a) tuberculoză; b) bolile cu transmisie sexuală; c) alte boli infecţioase grave; d) cancer şi alte boli tumorale; e) insomnia cronică; f) diabet şi alte boli metabolice, precum şi articolul 112, alineatul 1 din Cod ("Este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât emisiunile de teleshopping, în care sunt prezentate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare; aceste restricţii nu se referă la denumirea companiilor producătoare de bunuri sau prestatoare de servicii") şi articolul 27, alineatul 1 ("Publicitatea şi teleshoppingul se difuzează grupat, trebuie să fie uşor de identificat prin marcaje corespunzătoare şi trebuie să fie separate de alte părţi ale serviciului de programe prin semnale optice şi acustice") şi alineatul 4 ("Publicitatea mascată şi teleshopping-ul mascat sunt interzise")din Legea audiovizualului.

De asemenea, membrii Consiliului au amendat, în cadrul şedinţei de marţi, postul Realitatea TV, cu 2.500 de lei, pentru difuzarea pe crawl a acuzaţiilor grave, neprobate, pe care Daniela Buruiană le-a adus la adresa lui Lucian Bolcaş, în cadrul emisiunii "Oamenii Realităţii", difuzată pe 13 ianuarie. Deşi moderatorul emisiunii, Adrian Ursu, a cerut invitatei să prezinte dovezi, postul a preluat şi a difuzat pe crawl informaţia potrivit căreia Lucian Bolcaş a fost internat în repetate rânduri la dezintoxicare.

Potrivit membrilor CNA, emisiunea a încălcat articolul 42, alineatul 1din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care presupune că "Orice persoană are dreptul la propria imagine" şi alineatul 2, care prevede că, "în cazul în care, în emisiunile audiovizuale, se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars".

Membrii Consiliului au mai hotărât, marţi, trimiterea unei scrisori postului Realitatea TV, prin care i se recomandă să acorde lui Constantin Lăcătuşu dreptul la rectificarea informaţiilor greşite prezentate în cadrul ştirilor difuzate pe 6 ianuarie.

Astfel, postul Realitatea TV a prezentat, în cadrul ştirilor, un material despre o echipă de alpinişti care a pornit spre escaladarea Everestului, susţinând că Teodor Tulpan este primul român care porneşte în această expediţie. Constantin Lăcătuşu susţine faptul că el este primul român care a escaladat vârful Everest, Tulpan fiind al treilea alpinist care porneşte în expediţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici