CNA a amendat Antena 3 şi Antena 1 pentru limbajul injurios folosit de Mircea Badea

CNA a decis, marţi, să amendeze Antena 3 cu 10.000 de lei şi Antena 1 cu 5.000 de lei pentru şapte ediţii ale emisiunii "În gura presei", în care realizatorul Mircea Badea a folosit "un limbaj injurios", fapt care încalcă legislaţia audiovizualului.

Urmărește
17 afișări

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe ediţii ale emisiunii "În gura presei", difuzate în perioada februarie - mai 2011, în urma cărora Consiliul a primit mai multe reclamaţii.

Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA, ediţiile "În gura presei" care pun probleme de limbaj sunt cele difuzate pe Antena 3, pe 15 martie, 16 martie, 23 martie, 1 mai, 8 mai, 18 mai şi 19 mai, şi reluate pe Antena 1.

"În general, nu vorbim de un limbaj injurios la adresa unor persoane cu nume şi prenume. Este un mod mai neconvenţional de adresare, sunt reacţii (ale lui Mircea Badea, n.r.) la cei care îi scriu în direct şi îl insultă", a spus Răsvan Popescu.

Totodată, Dan Grigore, membru al CNA, a spus că nu este corect ca Mircea Badea să folosească un astfel de limbaj într-o emisiune de televiziune şi să creeze astfel "un model de comportament".

"El nu numai că se coboară la asta (la limbajul injurios folosit de cei care îi trimit mesaje, n.r.), dar se coboară multiplicând", a mai spus Dan Grigore.

Pe de altă parte, Gelu Trandafir, membru CNA, a spus că emisiunile "În gura presei" de la Antena 3 sunt reluate dimineaţa la Antena 1. Astfel, Gelu Trandafir a propus aplicarea unor amenzi de 10.000 de lei pentru Antena 3 şi, respectiv, de 5.000 de lei pentru Antena 1.

În schimb, Răsvan Popescu a propus o amendă de 5.000 de lei pentru Antena 3 şi aplicarea unei somaţii publice pentru Antena 1.

Sancţiunile propuse au fost considerate nesemnificative de către Narcisa Iorga, care a precizat că sunt foarte multe reclamaţii primite de CNA în urma ediţiilor "În gura presei" din perioada februarie - mai 2011.

După ce Răsvan Popescu i-a spus că, în ultima lună, CNA nu a mai primit sesizări cu privire la emisiunea "În gura presei", Narcisa Iorga a precizat că se va autosesiza în fiecare zi pentru respectivul program, întrucât Mircea Badea foloseşte în fiecare ediţie un limbaj "injurios".

Ea a mai spus că în emisiunile monitorizate de CNA Mircea Badea a folosit "un limbaj injurios" şi cu privire la persoane cărora le-a dezvăluit numele şi prenumele, respectiv preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi ministrul Elena Udrea. Ea a dat mai multe exemple, făcând referire şi la faptul că Mircea Badea a spus că Emil Boc este "pitic", Traian Băsescu este "saşiu", iar Elena Udrea este "pufoasă".

Potrivit monitorizării CNA, în emisiunea "În gura presei" din 15 martie, Mircea Badea a comentat un interviu acordat de Traian Băsescu la TVR 1, în care a vorbit despre discuţiile cu opoziţia. În acest context, Băsescu a spus: "Domnul Ponta e copilot la o maşină, se prezintă la raliuri, are sponsori necunoscuţi. Cum să conduci ţara când eşti doar copilot?".

În acest context, Mircea Badea a comentat: "Pe acest sistem de gândire, presupunând că asta a fost o gândire, nu ştiu dacă aţi remarcat, în ultimii 15 ani, de când fac emisiuni de televiziune, m-aţi mai văzut vreodată, nu-l simpatizez pe Ponta. Nu l-am simpatizat niciodată. Nu prea am simpatizat pe nimeni dintre ăştia, nici pe Ponta, dar pe acelaşi sistem de gândire, «Domnul Ponta e copilot la o maşină. Nu poţi să conduci ţara când eşti doar copilot», păi, stai, mă, că, ăsta, Boc e pitic, nu poţi să conduci ţara când eşti pitic. Şi tu eşti şaşiu, nu poţi să conduci ţara când te uiţi picior peste picior. Şi doamna Udrea e pufoasă, cum să conduci ministerul... de fapt, nu... la Ministerul Dezvoltării poate, că fiind mai pufoasă, aşa, deci dezvoltată, e cumva corect. Ce argument e ăsta? Ce-i asta? Asta este abordare de preşedinte de stat?".

Pe de altă parte, Dan Grigore a spus: "Se fac jocuri de cuvinte cu o trivialitate fără margine".

În schimb, Ioan Onisei a făcut referire la emisiunea "În gura presei" din 10 mai, în care Mircea Badea a spus că asociaţiile de ziarişti îi provocă "micţiune" şi a vorbit despre "jegoşii" de la Evenimentul zilei.

"Şi eu mă pot simţi ofensat ca telespectator, apropo de limbaj.(...) Cred că trebuie să atragem foarte serios atenţia conducerii Antenei 1. Am discutat cu domnul director general, am vorbit despre această emisiune ("În gura presei", n.r.). Cred că este mai grav faptul că Antena 1 difuzează această emisiune needitată la ora 10.00", a spus Ioan Onisei, făcând referire la faptul că astfel Antena 1 încalcă legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor, din cauza "limbajului injurios" folosit de Mircea Badea.

Onisei a precizat că dacă emisiunea "În gura presei" va continua să fie difuzată dimineaţa pe Antena 1, fără a fi editată astfel încât să respecte legislaţia audiovizualului, el va propune la următoarea abatere întreruperea emisiei postului TV pentru zece minute. "E inadmisibil ca al doilea post ca audienţă în România să difuzeze la ora 10.00 o emisiune care foloseşte un asemenea limbaj", a spus Onisei.

Doar propunerea lui Gelu Trandafir - de amendare cu 10.000 de lei a postului Antena 3 şi de amendare cu 5.000 de lei a televiziunii Antena 1 - a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată. Propunerea a primit şase voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei şi Mihai Mălaimare) şi două "împotrivă" (Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu).

Amenda pentru Antena 3 s-a aplicat în baza articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "(3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Acest articol a fost reţinut şi pentru sancţiunea aplicată postului Antena 1. În cazul Antena 1 a fost reţinut şi articolul 19, alineatul 2 din Cod, potrivit căruia "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; k) calitatea şi tipologia limbajului; l) genul sau tema programului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici