- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.04.2011, 15:23)
CNA a amendat Antena 3 şi Realitatea TV, cu câte 12.000 lei, pentru acuzaţii aduse lui Sorin Blejnar
CNA a decis, marţi, să amendeze Antena 3 şi Realitatea TV cu câte 12.000 de lei, pentru mai multe emisiuni de dezbateri, difuzate în februarie şi martie, în care au fost aduse acuzaţii la adresa lui Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, fără a fi prezentate probe, posturile neinformând corect publicul.
Urmărește
16 afișări
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe emisiuni de ştiri şi dezbatere difuzate la Antena 3 şi Realitatea TV, în lunile februarie şi martie, în care a fost abordată situaţia arestărilor din Vămi, discutându-se şi despre Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.
Consiliul a analizat şi o sesizare a lui Sorin Blejnar. Acesta a solicitat, pe 25 februarie, CNA să ia măsurile necesare ca urmare a acuzaţiilor nedovedite din mass-media. "Este inadmisibil ca de zile întregi prin faţa telespectatorilor să se plimbe aceiaşi detractori fără nicio dovadă, iar nimeni să nu se sesizeze. De aceea, solicit CNA să ia măsurile ce se impun în baza Deciziei nr.187/2006, articol 42 şi a articolului 30 din Constituţia României, care stipulează foarte clar că «libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine»", se arată în sesizarea transmisă CNA.
El a reiterat că respinge cu fermitate "aberaţiile/acuzaţiile" care sunt vehiculate în mass-media de către anumite personaje dornice de afirmare publică şi de a-şi crea notorietate pe seama instituţiilor statului. "Prioritatea mea şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în această perioadă, este de a implementa cu succes cel mai mare proiect al instituţiei din ultimii 20 de ani, destinat mediului de afaceri şi anume declaraţia unică privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate - D112 şi nu de a intra în polemici, la nesfârşit, pe aceleaşi subiecte aberante", a mai spus Blejnar.
În ultima perioadă, preşedintele ANAF a fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici din opoziţie, dar şi de unul din foştii angajaţii din Vamă că el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe care le-a respins de fiecare dată.
Potrivit CNA, în data de 14 martie, în cadrul emisiunilor "La ordinea zilei", "Ştirea zilei" şi "Subiectiv" difuzate pe Antena 3, a fost abordat subiectul pe tema unei presupuse scrisori a fostului şef al Vămii Române Radu Mărginean, pe care acesta i-ar fi trimis-o redactorului-şef al Jurnalului Naţional, Victor Ciutacu, şi în care au fost lansate o serie de acuzaţii la adresa preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar.
În mod concret, în emisiunea "La ordinea zilei", în jurul orei 19.38, moderatoarea Dana Grecu a întrerupt discuţiile care aveau loc în acel moment între invitaţii din studio, pentru a-i permite jurnalistului Victor Ciutacu să intervină telefonic în direct şi a vorbi despre scrisoarea pe care a primit-o la redacţia Jurnalul Naţional, care ar fi fost expediată de fostul şef al Vămii, Radu Mărginean. În acest context, jurnalistul Victor Ciutacu a spus că Radu Mărginean a fost "destituit în scandalul corupţiei din vămi, care descrie un mecanism absolut diabolic şi arată cu degetul către domnul Sorin Blejnar". "Dincolo de regina pe care o căutăm toţi ca apucaţii de vreo lună de zile, vorbeşte de existenţa unui rege, vorbeşte de un sistem diabolic de numiri politice şi colectări de şpăgi evident pe verticală şi susţine că e gata să spună sub jurământ în faţa instanţei tot ceea ce a pus pe hârtia pe care Jurnalul Naţional o prezintă şi în facsimil şi nu o comentează", a mai spus Ciutacu, potrivit CNA.
Dana Grecu a intervenit întrebându-l pe Victor Ciutacu dacă a reuşit să ia legătura cu Radu Mărginean, pentru a-i confirma că el i-a trimis scrisoarea. "Seamănă foarte bine ce scrie acolo (în scrisoare, n.r.) cu ceea ce se întâmplă în sistemul vamal şi (...) există micul dubiu asupra identităţii omului, însă eu înclin să cred că da. Tocmai de aceea Jurnalul Naţional (...) nu a inserat nici măcar un rând pe textul scrisorii şi se păstrează originalul scrisorii, plicul şi tot ce trebuie la dispoziţia oricărei autorităţi a statului care e interesată de acest caz".
Pe parcursul emisiunii, Dana Grecu a mai afirmat că se încearcă să se intre în legătură telefonică atât cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, cât şi cu Radu Mărginean, presupusul autor al scrisorii.
Pe de altă parte, în emisiunea "Ştirea zilei", în jurul orei 20.31, moderatoarea Gabriela Vrânceanu Firea a întrerupt discuţiile ce aveau loc în platoul emisiunii pentru a le permite preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, jurnalistului Victor Ciutacu şi fostului şef al Vămii, Radu Mărginean, să intervină în direct în emisiune. Sorin Blejnar a afirmat că la postul Realitatea TV, în urmă cu câteva minute, Mărginean a intervenit în direct şi a spus că nu a scris el aşa-zisa scrisoare, nu cunoaşte nimic din datele inserate în ea şi că nu ştie despre ce e vorba. În plus, preşedintele ANAF a spus că toată această poveste face parte "dintr-un plan menit să îl demonizeze în faţa opiniei publice".
În plus, la ora 20.44, Radu Mărginean a intervenit telefonic şi la Antena 3, spunând: "Nu ştiu nimic de această scrisoare. Nu am declarat, n-am scris, n-am semnat aşa ceva. Deci, absolut nimic nu ştiu de această problemă".
Pe de altă parte, la începutul emisiunii "Subiectiv", moderatorul Răzvan Dumitrescu le-a solicitat celor doi invitaţi, Adrian Năstase şi Teodor Meleşcanu, opinia legată de scrisoarea primită la redacţia Jurnalul Naţional, care a fost trimisă ca şi când ar fi din partea fostului şef al Vămii, Radu Mărginean, dar pe care acesta nu şi-o asumă.
CNA a analizat în şedinţa de marţi şi mai multe emisiuni de dezbatere de la Realitatea TV, printre care şi "Bursa pariurilor" din 24 februarie, în care a fost invitată Diana Severin, fost şef al Vămii Prahova. Ea a adus acuzaţii la adresa lui Sorin Blejnar şi a lui Ştefăniţă Prisecaru, de la Autoritatea Naţională a Vămilor, precizând că a fost forţată să îşi dea demisia de către Prisecaru, fiind ameninţată de către acesta. În plus, Diana Severin a spus că Sorin Blejnar i-ar fi spus lui Ştefăniţă Prisecaru că ea a fost înlăturată de la conducerea Vămii Prahova din cauză că "nu a cotizat". Potrivit monitorizării CNA, moderatorul a întrebat-o dacă are probe în sprijinul declaraţiilor sale, iar Diana Severin a răspuns că are martori, precum şi mesaje pe telefonul mobil. În schimb, Realitatea TV nu a prezentat punctul de vedere al lui Ştefăniţă Prisecaru şi nici nu s-au făcut referiri la posibilitatea contactării acestuia în emisiune. A fost difuzată în schimb o declaraţie înregistrată a preşedintelui ANAF, în care acesta nega orice implicare în "protecţia" din sistemul vamal sau fiscal.
Potrivit Narcisei Iorga, membru al CNA, situaţia lui Sorin Blejnar este un caz de "campanie" dusă pe parcursul unei luni de zile. "Pe toate mijloacele de comunicare sunt aduse acuze unei persoane. Această persoană a intervenit de foarte multe ori la aceste două posturi, însă problema este această campanie dusă împotriva unei persoane. Intervenţia unui om în anumite emisiuni nu înseamnă că postul şi-a făcut datoria, că a fost imparţial, echilibrat, că a prezentat dovezi. Faptul că domnul Blejnar a putut să-şi prezinte punctul de vedere în câteva rânduri, nu înseamnă că posturile şi-au făcut datoria pe toată perioada lunii februarie", a spus Narcisa Iorga. Ea a precizat că Antena 3 şi Realitatea TV puteau să satisfacă interesul public în legătură cu acest caz, "prezentând foarte corect faptele".
În schimb, Roxana Niculescu, reprezentantul postului Realitatea TV la CNA, a spus că televiziunile au relatat situaţia din vămi. "Timp de o lună de zile nu a fost o campanie a jurnaliştilor, ci o campanie declanşată de autorităţile statului român la vămi. Noi am relatat ce se întâmplă în vămi (...) Domnul Blejnar putea să intervină ori de câte ori dorea", a mai spus Roxana Niculescu. .
Pe de altă parte, Christian Mititelu, un alt membru al CNA, a spus că "se foloseşte poate cu uşurinţă cuvântul «acuzaţii»". "Acuzaţia înseamnă ceva mai precis. Restul nu sunt neapărat acuzaţii. De multe ori sunt păreri. (...) Multe sunt comentarii. A spune că cineva este regina sau regele este o părere, nu neapărat o acuzaţie", a spus Mititelu.
El a făcut însă referire la emisiunea "La ordinea zilei", difuzată pe Antena 3 în 14 martie, în care a fost prezentată respectiva scrisoare. "Sub aspectul informării corecte - articolul 3 din Legea audiovizualului - cred că situaţia asta cu scrisoarea prezentată, iar apoi în câteva minute se discreditează totul, este o greşeală sancţionabilă. Dar, per total, e foarte greu să sancţionezi un post sau altul", a spus Mititelu, precizând că Antena 3 şi Realitatea TV au făcut eforturi să îi ia punctul de vedere al lui Sorin Blejnar de foarte multe ori.
"Din primul moment putea să se pună sub semnul întrebării autenticitatea scrisorii. Mi se pare că nu e prima scrisoare pe care o primeşte domnul Victor Ciutacu. Are el norocul ăsta", a mai spus Christian Mititelu.
În schimb, Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 3, a spus că în respectiva emisiune Victor Ciutacu a pus sub semnul întrebării veridicitatea scrisorii. Ea a precizat că la momentul respectiv nu a fost prezentat punctul de vedere al lui Radu Mărginean, întrucât acesta nu a putut fi contactat.
Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că Antena 3 şi Realitatea TV au manipulat, fără să aibă vreo bază reală.
"Toate acţiunile făcute în vămi nu erau posibile fără cooperarea ANAF. Au contribuit mai multe autorităţi, organisme ale statului. Această sesizare care se referă la o perioadă mai lungă de timp, ne prilejuieşte posibilitatea să analizăm cum unii radiodifuzori încearcă să construiască, să inducă opiniei publice anumite concluzii, anumite idei, imagini, cu alte cuvinte să manipuleze, fără ca ele să aibă nicio bază reală (...) În afară de unele intervenţii ale domnului Blejnar, nu am văzut niciun fel de efort din partea radiodifuzorilor să încerce să echilibreze", a spus Ioan Onisei.
El a propus amendarea posturilor Antena 3 şi Realitatea TV cu câte 20.000 de lei.
În schimb, Christian Mititelu a propus amendarea Antena 3 şi Realitatea TV cu câte 10.000 de lei.
Întrucât niciuna dintre propuneri nu a îndeplinit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a propus amendarea televiziunilor Antena 3 şi Realitatea TV cu câte 12.000 de lei.
"Este o situaţie care s-a corectat pe parcurs în urma acestor intervenţii (ale lui Sorin Blejnar, n.r.), pornind de la o situaţie reală. Nu a fost vorba de o campanie dusă de posturi, ci de încercarea de a găsi un răspuns la o situaţie pe care nu au determinat-o posturile de televiziune, care a debutat într-un mod mai dezechilibrat şi care s-a echilibrat pe parcurs ce domnul Blejnar şi alţii au intervenit", a explicat Popescu.
Propunerea lui Popescu a primit şase voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Constantin Duţu) şi trei voturi "împotrivă" (Narcisa Iorga, Attila Szasz şi Mihai Mălaimare).
Sancţiunile au fost aplicate în baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi a articolului 42, alineatele 1 şi 2 din fostul Cod al audiovizualului (în vigoare la datele difuzării respectivelor emisiuni, n.r.), potrivit căruia "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars".
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe