CNA a amendat OTV, Antena 1 şi Kanal D pentru subiectele cu tentă sexuală abordate în emisiuni

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze posturile OTV şi Antena 1 cu câte 10.000 de lei şi Kanal D cu 5.000 de lei, pentru subiectele cu tentă sexuală abordate în mai multe emisiuni de divertisment.

Urmărește
139 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat OTV, Antena 1 şi Kanal D pentru subiectele cu tentă sexuală abordate în emisiuni

CNA a amendat OTV, Antena 1 şi Kanal D pentru subiectele cu tentă sexuală abordate în emisiuni

În şedinţa CNA de joi au fost discutate o serie de încălcări ale legislaţiei audiovizuale în ceea ce priveşte protecţia drepturilor copilului, a demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, care au fost semnalate în mai multe emisiuni de televiziune, în perioada 18 - 24 ianuarie. Serviciul de monitorizare al CNA a constatat probleme în emisiunile "Acces direct" (Antena 1), "La şuetă cu Bahmu" (Kanal D) şi "Zori de zi" (OTV), care au fost analizate în şedinţa de joi.

Consiliul a analizat şi o reclamaţie a cântăreţului Mihai Trăistariu, privind emisiunea "Acces direct" din 18 ianuarie. Emisiunea, moderată de Mădălin Ionescu şi difuzată în intervalul orar 17.00 - 19.00, a avut mai multe teme de dezbatere, iar în studio au fost prezenţi mai mulţi invitaţi. Una din temele de dezbatere a fost un presupus scandal sexual în care ar fi fost implicată o vedetă masculină. Numele lui Mihai Trăistariu a fost invocat de două ori de Mădălin Ionescu, chiar dacă bărbatul invitat în emisiune, având faţa blurată, care susţinea că a întreţinut relaţii cu o vedetă, nu l-a rostit.

Mihai Trăistariu spune în reclamaţia trimisă la CNA că a fost sunat de Mădălin Ionescu, acesta din urmă invitându-l la emisiune. Artistul spune că a refuzat invitaţia. "Viaţa personală a cuiva nu are voie să apară în presă sau la TV fără acordul acestuia. Nu îmi doresc decât ca amenda pe care ar trebui să le-o daţi să-i usture amarnic şi să nu mai aibă curajul să abordeze astfel de subiecte", spune Mihai Trăistariu în reclamaţia transmisă CNA.

Tot la "Acces direct", pe 20 ianuarie, au fost difuzate imagini în care Bianca Drăguşanu şi Cătălin Botezatu apar în ipostaze indecente pentru ora de difuzare, chiar dacă imaginile au fost parţial blurate, şi s-a discutat şi despre fostele iubite ale lui Prigoană Jr. Acest subiect a fost reluat pe 21 ianuarie, când s-a discutat şi despre droguri, invitată în studio fiind cântăreaţa Marijuana. În ediţia din 22 ianuarie a aceleiaşi emisiuni, s-a vorbit şi despre viaţa amoroasă a lui Sergiu Băhăian.

Pe de altă parte, în emisiunea "La şuetă cu Bahmu'" din 18 ianuarie a fost invitat Dudu Steel, care a vorbit despre relaţiile sale amoroase, dialogul între acesta şi moderatoarea Adriana Bahmuţeanu fiind "vulgar". Pe 20 ianuarie, în aceeaşi emisiune, au fost difuzate imagini cu Bianca Drăguşanu şi Cătălin Botezatu, surprinşi în ipostaze indecente. În emisiunea din 22 ianuarie, Adriana Bahmuţeanu a discutat despre perioada în care Sergiu Băhăian şi Stelian Ogică au stat în închisoare, Ogică vorbind despre experienţele sexuale ale lui Băhăian.

Şi la OTV, în emisiunea "Zori de zi", difuzată în 18 ianuarie, între 9.36 şi 10.01, invitatul în studio, Dudu Steel, a vorbit depre viaţa sa sexuală.

"Am fost extrem de toleranţi. (...) Aici avem un fenomen, aşa cum a fost cu reality show-urile de la ora 20.00, acum avem de la ora 17.00", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA. Ea a propus ca aceste emisiuni TV de divertisment să fie monitorizate constant de CNA, măsură luată anterior de Consiliu şi pentru emisiunile matinale de la radio şi pentru reality show-urile de televiziune difuzate după ora 20.00. CNA a aprobat propunerea, următoarea monitorizare asupra emisiunilor de divertisment urmând să fie făcută la jumătatea lunii aprilie.

În privinţa cazurilor discutate în şedinţă, CNA a adoptat cu şase voturi "pentru" propunerea lui Ioan Onisei, vicepreşedintele Consiliului, de a amenda OTV şi Antena 1 cu câte 10.000 de lei şi Kanal D cu 5.000 de lei.

Sancţiunile s-au aplicat în baza articolelelor 16, 32, 36 şi 42 din Codul de reglemetare a conţinutului audiovizual. Articolul 16 enumeră criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe, în scopul asigurării protecţiei copilului şi informării publicului cu privire la conţinutul acestora. Articolul 32 prevede că "nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private". Potrivit articolului 36, "orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale" şi "este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia", excepţie făcând cazurile în care există un interes public justificat şi o legătură semnificativă şi clară între viaţa privată şi de familie a persoanei şi interesul public justificat.

Posturile sancţionate au încălcat, potrivit CNA, şi articolul 42 din Cod, potrivit căruia "orice persoană are dreptul la propria imagine", "în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars", "realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă" şi totodată "realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

De asemnea, în cazul OTV şi Antena 1, a fost încălcat şi articolul 39 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată", acest lucru putându-se face numai dacă "prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

OTV a fost sancţionat, în cadrul aceleiaşi amenzi, şi pentru emisiunea "Pe mâna soacrei" (ediţiile din 13 februarie, 20 februarie şi 27 februarie). Toate ediţiile emisiunii de la OTV, încadrate cu "interzis sub 12 ani", au cuprins scene de violenţă verbală şi fizică, potrivit CNA.

Totodată, CNA a dispus mutarea emisiunii în intervalul orar 23.00 - 6.00, pentru asigurarea protecţiei copiilor, în conformitate cu articolul 21 din Cod, privind emisiunile care prezintă în mod repetat violenţă fizică, pshică sau de limbaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici