- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.04.2009, 15:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA a amendat OTV şi a somat Realitatea şi Antena 3, pentru mediatizarea cutremurului
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze OTV cu 10.000 de lei şi să someze public Realitatea TV şi Antena 3 pentru modul în care au mediatizat în emisiunile proprii informaţiile despre cutremurul din 25 aprilie.
Urmărește
206 afișări
CNA a amendat OTV şi a somat Realitatea şi Antena 3, pentru mediatizarea cutremurului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
CNA a analizat în şedinţa de marţi modul în care televiziunile au mediatizat informaţiile despre cutremurul produs sâmbătă seară, în jurul orei 20.25.
Potrivit CNA, pe 27 aprilie, la OTV, în emisiunea "Dan Diaconescu Direct" a fost postat pe ecran titlul "Codul portocaliu pentru cutremur, dat acum de Institutul Român de Seismologie Aplicată". În partea de sus a ecranului, a apărut titlul "Directorul Mărmureanu: În această seară va avea loc un cutremur mic!". De asemenea, moderatorul emisiunii a făcut referiri la un aparat care prevesteşte cutremurele.
"Au pus pe ecran informaţia cu Codul, dar nu au făcut apel la nicio autoritate", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
La propunerea lui Mihai Mălaimare, postul OTV a fost amendat cu 10.000 de lei, pentru că a mai primit sancţiuni de la Consiliu pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, respectiv a art. 81, alin. 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(2) Se vor evita speculaţiile asupra evenimentelor tragice, cauzelor şi consecinţelor lor ori prezentarea repetată a unor imagini şocante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panică în rândul publicului" şi a art. 83 din Cod - "În vederea informării corecte a populaţiei despre iminenţa producerii unor dezastre şi despre zonele de risc potenţial, despre măsurile de prevenire, de intervenţie operativă şi de refacere în cazul dezastrelor (calamităţi naturale şi alte catastrofe), pentru diminuarea efectelor sociale, economice şi ecologice ale acestora, radiodifuzorii au obligaţia să confrunte informaţiile primite din surse proprii sau de la colaboratori ocazionali cu informaţiile deţinute de autorităţile competente, înainte de a transmite ştiri şi puncte de vedere care pot genera panică în rândul populaţiei; în cazul în care versiunile primite diferă, se va transmite în mod obligatoriu şi informaţia provenită de la sursa autorizată legal, cu menţionarea acesteia".
Totodată, postul OTV a încălcat art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului - "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".
De asemenea, CNA a primit două reclamaţii care fac referire la ritmul rapid al difuzării informaţiilor despre cutremur de televiziunile Realitatea TV şi Antena 3, ritm care a creat "panică" în rândul populaţiei.
"Nu se poate să speculezi frica de moarte. Posturile de ştiri o ţin de trei zile cu seismul acesta. Continuă să fie un subiect", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA. "E posibil ca unii oameni mai slabi de inimă să păţească ceva", a spus şi Dan Grigore, membru al Consiliului.
Potrivit CNA, informaţiile şi emisiunile despre cutremur de la Realitatea TV au durat circa trei ore. Astfel, Realitatea TV a difuzat sâmbătă seara "Zona de impact", moderată de Corina Drăgotescu. Emisiunea a fost întreruptă şi a fost difuzată o emisiune de ştiri, prima ştire făcând referire la o declaraţie făcută de Sorin Oprescu, primarul Capitalei, tot la Realitatea TV. Oprescu a spus că, în cazul unui cutremur de mare magnitudine, se va ajunge la 500.000 de victime în Bucureşti, potrivit CNA. Reprezentanţii CNA au mai spus că în momentul în care Realitatea TV a difuzat ştirea cu afirmaţia lui Oprescu, nu se ştia care a fost intensitatea seismului de sâmbătă seara. Tot la Realitatea TV s-a prezentat un reportaj intitulat "Între dezastru şi minciună", despre cutremurul din 1977.
Potrivit Narcisei Iorga, membru al CNA, acest reportaj a fost "de natură a panica" populaţia. Dan Grigore, un alt membru al CNA, consideră că şi Corina Drăgotescu, prin afirmaţii de genul "este primul cutremur după mulţi ani", a creat "panică" în rândul telespectatorilor.
"Înainte să ştie că a picat măcar un coteţ în România, l-au citat pe Oprescu. Înainte să ai confirmarea că măcar s-a spart un geam, vii cu afirmaţia lui Oprescu (...) Aşa se creează panica", a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
Potrivit lui Christian Mititelu, declaraţia primarului Capitalei, Sorin Oprescu, făcută în 9 aprilie la Realitatea TV, este una gravă. "Mie cel mai grav mi se pare declaraţia făcută de primarul Oprescu (...) E o declaraţie absolut iresponsabilă din partea unui politician. În altă ţară ar fi trebuit să demisioneze. Să spui că 500.000 de oameni vor muri dintr-o populaţie de 2 milioane de persoane", a spus Mititelu.
"Realitatea TV l-a citat prima şi abţinut un rating foarte bine. S-au speriat, dar şi au speculat acest cutremur", a spus şi Dan Grigore. El a precizat că "prima responsabilitate a unui moderator de televiziune este să nu panicheze lumea".
În aceste condiţii, CNA a decis să someze public postul Realitatea TV pentru încălcarea art. 81, alin. 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi a art. 83 din Cod.
Pe de altă parte, Antena 3 a difuzat, în 25 aprilie, o ediţie specială a emisiunii de ştiri cu începerea de la ora 20.21, cu privire la seismul produs în Vrancea, la ora 20.20. În partea de sus a ecranului, permanent, pe o bandă roşie, a fost titrat "Ultimă oră: Cutremur în Vrancea". Potrivit CNA, la Antena 3 au fost prezentate materiale cu imagini de la un cutremur, produs în Italia în luna aprilie, dar şi de la seismul din 1977.
"Nu avea rost să difuzezi asemenea imagini. Induci panică", a spus Narcisa Iorga.
Membrii CNA au făcut trimitere şi la comentariile nepotrivite ale prezentatoarei postului, Ela Crăciun.
În aceste condiţii, CNA a decis să someze public Antena 3 pentru încălcarea art. 81, alin. 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(2) Se vor evita speculaţiile asupra evenimentelor tragice, cauzelor şi consecinţelor lor ori prezentarea repetată a unor imagini şocante, pentru a nu provoca temeri inutile sau panică în rândul publicului" şi a art. 78 din Cod "În cadrul emisiunilor cu caracter informativ, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală; c) să asigure o distincţie clară între reconstituirea faptului cu ajutorul altor persoane şi imaginile şi/sau sunetul înregistrate la evenimentul real; e) în enunţarea unor ipoteze sau a unor relaţii de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, să se solicite şi un punct de vedere al unei persoane cu competenţă în domeniu".
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cutremur de 5,3 grade în Vrancea - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:10
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
-
ieri, 22:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. Rusia încearcă să stabilească un punct de sprijin pe malul vestic al Niprului, fără intenţia de a ataca Hersonul / SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului