CNA a amendat Realitatea TV cu 10.000 de lei, pentru o emisiune reclamată de Roberta Anastase

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, marţi, Realitatea TV cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "Ediţie specială" din 19 aprilie, în care s-a vorbit despre Poşta Română şi care a fost reclamată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Urmărește
16 afișări

"Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, sesizează Consiliul în legătură cu emisiunea «Ediţie specială», difuzată de Realitatea TV în data de 19.04.2011, având în vedere că în cadrul acesteia au fost vehiculate tendenţios informaţii neadevărate cu privire la persoana sa, afectându-i dreptul la imagine", se arată în sesizare.

În data de 19 aprilie 2011, între orele 21.29 - 23.23, Realitatea TV a difuzat emisiunea "Ediţie specială", moderată de Radu Soviani şi Cătălin Striblea, la care au fost invitaţi: Sulfina Barbu, Mariana Câmpeanu, Miron Mitrea şi Adrian Cioroianu (prezentaţi în calitate de foşti miniştri), Ana Măiţă - preşedinte Asociaţia mamelor, Corina Drăgotescu şi Dragoş Pătraru - jurnalişti.

Subiectul părţii a doua a emisiunii, discutat de la ora 22.44, a vizat un contract pe care Compania Naţională Poşta Română l-a încheiat cu S.C. Alfa Medical Center SRL Ploieşti pe termen de cinci ani, având ca obiect servicii de medicina muncii, valoarea contractului fiind de 7 milioane de euro.

A fost difuzată o înregistrare cu preşedintele Traian Băsescu, din 1 noiembrie 2009: "Mandatul meu a fost unul greu. Am refuzat să fiu un preşedinte la adăpostul căruia să înflorească oligarhii şi nedreptatea pentru oameni. Şi v-aş aduce aminte câteva exemple. Ar fi fost drept ca, aşa cum îmi cerea primul ministru din acea vreme, să intervin să se închidă dosarul de la procuratură al lui Dinu Patriciu? Ar fi fost drept ca, pentru a avea linişte pe televiziunile lui Vântu, să-l las să ia Poşta?".

Titlul afişat pe durata dezbaterii subiectului a fost "De ce nu a vrut Băsescu să dea Poşta?" .

"Cu acest discurs, Traian Băsescu e foarte probabil să fi câştigat cel de-al doilea mandat ca preşedinte sau, mă rog, cu discursuri asemănătoare acestuia. Însă astăzi, Poşta Română are belelele ei, să spunem aşa, cu o nouă conducere", spune Cătălin Striblea, completat de Radu Soviani: "Chiar proprietar. Şi, dacă tot nu i-a dat Poşta lui Vântu, să vedem cui i-a dat-o şi cui o dă pe bucăţi, pentru că vom avea demonstraţia împreună cu colegii de la Jurnalul Naţional, care dovedesc cum, sub mandatul actualului preşedinte, Poşta se dă puţin câte puţin. Cui se dă? Prezintă colegii din Jurnalul Naţional".

În baza datelor furnizate de Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei, realizatorii emisiunii au prezentat asociaţii firmei SC Alfa Medical Center SRL, cu care Poşta Română a încheiat contractul de servicii de medicina muncii, între care SC All Plan Construction SRL, avându-l ca asociat majoritar pe Vasile Todosia, fost consilier judeţean PDL.

Invitat la dezbatere, Dragoş Pătraru a afirmat că Poşta a fost luată de Roberta Anastase (preşedintele PDL Prahova, n.r.) "cu totul", iar mai târziu a spus: "Ce încerc eu să vă spun e că domnul Todosia de la All Plan a fost aruncat cumva din această zonă de influenţă şi pescuit de către Roberta Anastase, care l-a reabilitat complet, dându-i stadionul de la Ploieşti, care o să ajungă la 18 milioane de euro în final, dându-i aceste contracte cu Poşta, Romsilva, Salina Slănic, UM Plopeni, RATP Ploieşti, primării o grămadă şi-aşa mai departe". Realizatorii emisiunii nu i-au solicitat dovezi lui Dragoş Pătraru în sprijinul afirmaţiilor făcute de acesta la adresa Robertei Anastase.

Despre preşedintele-director general al Poştei Române, Dragoş Pătraru a afirmat: "Acest domn care este numit la Poştă director, abia numit, este consilier judeţean la Ploieşti. Şi-a ajuns director general la Poştă fără să aibă nicio competenţă". Realizatorii emisiunii nu au făcut vreo precizare în legătură cu obţinerea unui punct de vedere din partea reprezentanţilor Poştei Române.

"Nici înainte şi nici în timpul emisiunii nu mi s-a cerut un punct de vedere în legătură cu aceste afirmaţii, care s-au difuzat fără nicio verificare prealabilă. Fac precizarea că nici eu şi nici familia mea nu avem firme şi nici vreo legătură contractuală cu firmele aduse în discuţie, iar modul de atribuire a contractelor este în responsabilitatea exclusivă a factorilor de decizie din aceste instituţii", spune Anastase în sesizarea către CNA.

Emisiunea a fost sesizată la CNA şi de preşedintele-director general al Poştei Române, Dumitru Daniel Neagoe. "Au fost vehiculate informaţii lipsite de fundament sau de vreo documentare anterioară, fiind astfel lezată grav imaginea instituţiei", se arată în această sesizare.

Reprezentanta Realitatea TV, Roxana Niculescu, director de programe, a spus că Dragoş Pătraru a vorbit în calitate de invitat şi realizatorii emisiunii nu ştiau ce va spune acesta.

Narcisa Iorga i-a răspuns însă că şi realizatorii susţin acelaşi lucru şi a reproşat postului, ca şi preşedintele Răsvan Popescu, că nu a luat punctul de vedere al directorului Poştei Române şi al Robertei Anastase.

"Nu e normal să-l întrebaţi pe domnul de la Poştă cum s-o numi el: «Domnule director general numit politic care sunt criteriile atribuirii acestui contract (cu S.C. Alfa Medical Center SRL Ploieşti n.r.)»?", a spus Iorga.

"Se poate specula cu o condiţie: să vorbiţi şi cu el (preşedintele-director general al Poştei Române, Dumitru Daniel Neagoe, n.r.), să vorbiţi şi cu ea (Roberta Anastase, n.r.), dacă o acuzaţi", a spus şi Răsvan Popescu

Christian Mititelu a apreciat că este "legitim" să se discute faptul că acest contract de medicina muncii a fost dat unei firme din Ploieşti, în condiţiile în care preşedintele PDL Prahova este Roberta Anastase, dar a criticat modul în care a fost purtată discuţia la postul Realitatea TV şi faptul că ceea ce înţelege telespectatorul "e o mare simplificare".

"Nu-ţi trebuie nicio dovadă. Dar n-au dat telefon, pentru că nu este nevoie", a criticat şi Mihai Mălaimare postul TV pentru această emisiune.

Ioan Onisei a propus amendarea postului cu 10.000 de lei, invocând articolul 3, alineatul 2, din Legea audiovizualului, potrivit căruia "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor". Propunerea a fost adoptată primind şapte voturi din partea membrilor CNA Mihai Mălaimare, Constantin Duţu, Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Gelu Trandafir şi Attila Szasz.

Sancţiunea a fost aplicată pe baza Legii audiovizualului (articolul 3, alineatul 2), dar şi a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual - articolul 34, alineatul 1, potrivit căruia "Orice persoană are dreptul la propria imagine", şi articolul 40, alineatul 1, care prevede că "în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici