CNA a amendat Realitatea TV cu 10.000 lei pentru că nu a asigurat informarea obiectivă a publicului

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să amendeze cu 10.000 de lei Realitatea TV, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului privind informarea corectă a publicului.

Urmărește
641 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Realitatea TV cu 10.000 lei pentru că nu a asigurat informarea obiectivă a publicului

CNA a amendat Realitatea TV cu 10.000 lei pentru că nu a asigurat informarea obiectivă a publicului

CNA a analizat, joi, ediţiile emisiunii de dezbateri "Deschide lumea", difuzate în 24 iulie şi 5 august, de la ora 18.30.

Unul dintre subiectele abordate în emisiune a fost legat de proiectul de înfiinţare a unui punct vamal administrat privat pe aeroportul din Tuzla. În legătură cu acest subiect a fost menţionat şi Dorin Ivaşcu, despre care s-au făcut o serie de afirmaţii potrivit cărora a fost numit membru în consiliul de administraţie la Autoritatea Aeronauică Civilă fiind în acelaşi timp şi reprezentantul firmei Regional Air Services care administrază aeroportul Tuzla şi care cere să se facă aeroport internaţional. De asemenea, în cele două emisiuni s-a afirmat că acesta a fost şef al SIE şi numele său a apărut în dosarul Ţigareta 2, existând suspiciuni legate de traficul de armament, ţigări, cu companii înfiinţate în Africa. De asemenea, în emisiunea din 5 august, a fost prezentat un drept la replică din partea companiei Regional Air Services.

Dorin Ivaşcu a înaintat Consiliul Naţional al Audiovizualului două sesizări, în care a solicitat acordarea dreptului la replică pentru prezentarea unor fapte neadevărate în emisiunea "Deschide lumea", difuzată de Realitatea TV în 24 iulie. Ivaşcu a participat, joi, la şedinţa CNA, unde şi-a susţinut sesizarea.

"În cadrul ediţiei din 24.07 şi a ediţiei din 05.08 a emisiunii menţionate, atât prezentatoarea emisiunii, cât şi invitaţii acesteia au prezentat informaţii neadevărate la adresa mea, de natură a-mi prejudicia imaginea şi reputaţia, cu impact negativ atât asupra vieţii profesionale, cât şi a celei personale şi cu repercusiuni negative directe asupra activităţii pe care o desfăşor - prin afectarea, în principal, a relaţiilor de natură comecială. Pe parcursul emisiunii având ca subiect oportunitatea adoptării de către Guvern a unui act normativ prin care să se reglementeaze deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat şi a punctului vamal pentru traficul internaţional de călători şi de mărfuri pe aeroportul Tuzla, invitaţii emisiunii au prezentat publicului informaţii neadevărate, precum: apartenenţa mea la serviciile de informaţii externe şi implicarea infracţională în afacerea «Ţigareta 2», fără ca moderatoarea să ceară probe şi fără să îmi solicite un punct de vedere cu privire la faptele imputate", a spus Dorin Ivaşcu în prima sa sesizare transmisă CNA.

Prezentă la şedinţa de joi a CNA, moderatoarea emisiunii "Dechide lumea", Eli Roman, a declarat: "De doi ani de zile, dacă s-au depus eforturi şi totul a fost făcut ca la carte, probabil că Regional Air Services şi aerodromul Tuzla trebuia să fi primit un aviz pozitiv. În luna august, din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor ni s-a răspuns că există o respingere a acestui punct vamal, aerodromul Tuzla, existând anumite probleme, cu atât mai mult cu cât şi nouă ni s-a părut că atâta timp se face atât de multă muncă şi eforturi pentru a internaţionaliza acest aeroport şi ulterior de a-l dota cu un punct vamal, nu se reuşeşte acest lucru. Înseamnă că există nişte probleme acolo. Nu neapărat Ţigareta 2, ci tot ce a însemnat în spatele acestor oameni care conduc firma, iar subiectul a fost tratat plecând de la numirea - emisiunea a fost în 24 iulie -, la vremea aceea era propus domnul Silaghi pentru a ocupa portofoliul de ministru al Transporturilor - de acolo documentarea jurnalistică avută cu colegul meu Silviu Mănăstire (...)".

Pe de altă partea, Eli Roman a declarat că dreptul la replică al lui Dorin Ivaşcu conţinea patru pagini, apreciind că nu putea aloca în emisiunea sa timpul necesar pentru a citi cele patru pagini. "(...) am decis să le acordăm dreptul la replică citind ceea ce ni s-a părut esenţial. A fost un drept la replică citit pe post aproximativ două minute, după care am continut dezbaterea", a declarat aceasta.

Membrul CNA Monica Gubernat a afirmat că în emisiune au fost făcute acuzaţii, fără a fi prezentată vreo probă.

Gubernat a propus amendarea Realitatea TV cu 10.000 de lei, în baza articolului 3, alineatul 2 din Lege audiovizualului, conform căruia "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi a articolului 66, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii".

Propunerea Monicăi Gubernat a fost adoptată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan , Cristina Trepcea, Narcisa Iorga şi Monica Gubernat) şi trei voturi "împotriva" (Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Christian Mititelu a propus somarea publică a Realitatea TV în baza articolului 66, 1, litera a) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, iar Răsvan Popescu a propus o amendă de 5.000 de lei şi obligarea postului de televiziune să acorde dreptul la replică lui Dorin Ivaşcu. Cele două propuneri nu au fost supuse la vot având în vedere că propunerea Monicăi Gubernat a fost votată cu şase voturi "pentru".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici