CNA a prelungit licenţa Radio Zu; postul de radio poate emite în următorii 9 ani

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să prelungească licenţa audiovizuală a Radio Zu Bucureşti, astfel că postul de radio poate emite în continuare, în următorii 9 ani.

Urmărește
893 afișări
Imaginea articolului CNA a prelungit licenţa Radio Zu; postul de radio poate emite în următorii 9 ani

CNA a prelungit licenţa Radio Zu; postul de radio poate emite în următorii 9 ani (Imagine: Ovidiu Micsik / Mediafax Foto)

CNA a analizat, joi, o solicitare a societăţii Grupul Media Camina (G.M.C.) SRL de prelungire a valabilităţii licenţei audiovizuale pentru staţia terestră din Bucureşti a Radio Zu. Licenţa urma să expire în data de 24 iunie.

Radio Zu este un post de radio generalist, care difuzează programe producţie proprie (60%) şi programe ale altor producători (40%).

Grila Radio Zu cuprinde programe de informare (2,5%), programe de divertisment (85%) şi publicitate (12,5%).

Acţionarii societăţii care deţine Radio Zu sunt: Camelia Voiculescu (44%), Corina Voiculescu (43%), Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA (11%) şi Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, al cărei membru fondator şi preşedinte este Dan Voiculescu (2%). Din acţionariatul Radio Zu a ieşit Sorin Oancea, iar părţile sociale deţinute de acesta (10%) s-au distribuit între ceilalţi asociaţi, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a CNA.

În perioada 2009 - 2014, Radio Zu a primit 24 de sancţiuni de la CNA pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului.

Grupul Media Camina (G.M.C.) SRL deţine 39 de licenţe pentru radiodifuziune: 36 de licenţe pentru Radio Zu (una de satelit şi 35 terestre), 2 licenţe pentru Romantic FM (una de satelit şi una terestră pentru Bucureşti) şi o licenţă pentru Radio Figaro în Vaslui (care nu a fost pusă încă în funcţiune).

La şedinţa CNA de marţi au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai Radio Zu, între care Rodica Minculescu, director general al societăţii Grupul Media Camina (G.M.C.) SRL, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, realizatori de programe la Radio Zu, şi Tony Teşiu, directorul de programe al Radio Zu.

Rodica Minculescu a spus în şedinţa CNA că Radio Zu va continua strategia pe care a promovat-o încă de la lansarea sa în septembrie 2008, respectiv aceea de a aduce bucurie oamenilor care ascultă acest post de radio.

"Dincolo de lucrurile mai puţin plăcute pentru care venim adesea aici, dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine şi lucrurile minunate pe care le face Radio Zu", a spus Rodica Minculescu. "Proiecţia noastră de viitor este legată de aceeaşi strategie de conţinut şi dorim să ne adaptăm noilor tehnologii", a mai spus Minculescu.

Membrii CNA au atras însă atenţia asupra "bucuriei" pe care o aduce Mircea Badea în emisiunea "Mircea Badea la Zu", dând exemple de limbaj folosit de acesta. "Trebuie să interveniţi şi să opriţi, nu cred că se cheamă cenzură", a spus Florin Gabrea.

Tony Teşiu, directorul de programe al Radio Zu, a spus că în prezent a fost declanşată o procedură de achiziţionare a unui soft, care să "întârzie" unele afirmaţii în direct, care ar încălca legislaţia audiovizualului.

Pe de altă parte, membrul CNA Valentin Jucan i-a felicitat pe reprezentanţii Radio Zu pentru că acest post de radio "a devenit un adevărat fenomen". Jucan a atras însă atenţia cu privire la emisiunea matinală difuzată de Radio Zu, în care uneori realizatorii folosesc un limbaj cu aluzii sexuale, fapt care încalcă legislaţia audiovizualului. "E un oarecare tip de discurs pe care legea audiovizualului nu-l agrează, din punctul de vedere al protecţiei minorilor. Trebuie să ţinem cont de impactul pe care îl are un astfel de discurs şi cum anumite expresii cu tentă sexuală devin din anormal normal", a spus Jucan.

Mihai Morar a spus însă că "una din caracteristicile Radio Zu este exprimarea liberă". "Suntem uneori prea naturali şi se întâmplă astfel de derapaje", a spus realizatorul, precizând că CNA nu monitorizează şi lucrurile bune pe care Radio Zu le-a făcut.

În schimb, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că vedetele Radio Zu "sunt nişte vedete în cel mai bun sens al cuvântului", iar ceea ce fac realizatorii Radio Zu este "o oază de umor inteligent".

Membrul Narcisa Iorga a spus însă că nu vede "niciun fel de oază de umor foarte inteligent" la Radio Zu, dând mai multe exemple de limbaj vulgar folosit în emisiuni difuzate de acest post de radio. "Nu vă scapă cuvinte nepotrivite, le premeditaţi", a spus Iorga. "Rugămintea mea este să reduceţi şi mai mult abaterile (...) Aţi redus abaterile, dar nu suficient de mult, pentru că sunteţi un radio foarte ascultat, cu audienţă foarte mare în rândul tinerilor. Aveţi o emisiune matinală care este accesibilă minorilor, unde nu aveţi voie să aveţi astfel de abateri", a mai spus Iorga.

Pe de altă parte, Tony Teşiu a spus că Radio Zu nu are o strategie să folosească un limbaj cu aluzii sexuale.

În cele din urmă, membrii CNA au aprobat cu unanimitate de voturi (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) prelungirea licenţei audiovizuale a Radio Zu, cu nouă ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici