CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru aluzii sexuale

CNA a decis, în şedinţa de joi, să someze public Kiss FM şi Radio Zu şi să atenţioneze Pro FM, pentru folosirea unui limbaj vulgar şi a aluziilor sexuale în programele matinale, fapt care a încălcat legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor.

Urmărește
554 afișări
Imaginea articolului CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru aluzii sexuale

CNA a somat public Kiss FM şi Radio Zu pentru aluzii sexuale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a monitorizat programele matinale difuzate de posturile de radio Kiss FM, Radio Zu, Radio 21, Pro FM, Europa FM şi Gold FM în perioada 1 - 31 mai.

Astfel, CNA a decis să someze public postul de radio Kiss FM, pentru matinalul "Cronica Cârcotaşilor". Potrivit CNA, în emisiunea "Cronica Cârcotaşilor" din 6 mai, prezentatorii Şerban Huidu, Mihai Găinuşă şi Oana Paraschiv au comentat o declaraţie apărută în presă, în care Cătălin Botezatu vorbea despre preferinţele sale sexuale. În acest context, prezentatorii au făcut aluzii sexuale şi au folosit expresii nepotrivite pentru ora de difuzare, potrivit CNA. Totodată, potrivit CNA, în emisiunea "Cronica Cârcotaşilor" din 12 mai, Şerban Huidu a spus un banc pe o temă sexuală.

În aceeaşi şedinţă a CNA, Radio Zu a fost somat public pentru emisiunea "Morning Zu", difuzată în 3, 4, 5, 6, 10, 12, 13, 19 şi 31 mai. Moderatorii au făcut bancuri cu tentă sexuală, aluzii sexuale şi au făcut exerciţii de pronunţie în limba engleză a unor succesiuni de cuvinte, precum "gheaţă", "ceai" şi "picior", a căror pronunţie poate fi considerată vulgară.

Pe de altă parte, CNA a decis să atenţioneze postul de radio Pro FM, pentru emisiunile "Alarma" difuzate în 27, 30 şi 31 mai, în care, în cadrul campaniei "Silicoane pentru fane", moderatorii Claudiu Sara şi Bogdan Nicolai au făcut aluzii sexuale.

Cele două somaţii publice şi atenţionarea s-au aplicat în baza articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

CNA nu a constatat încălcări ale legislaţiei audiovizuale la celelalte posturi de radio monitorizate în luna mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici