CNA a somat Realitatea TV din cauza întrebărilor moderatoarei Denise Rifai adresate invitaţilor - VIDEO

CNA a somat public, miercuri, Realitatea TV din cauza a trei ediţii ale emisiunii „Ora Primarului” în care moderatoarea a adresat invitaţilor întrebări „ridicole”, fără a menţine dezbaterea „în sfera de interes a campaniei electorale şi a tematicii stabilite”, aşa cum precizează legislaţia.

Urmărește
1794 afișări
Imaginea articolului CNA a somat Realitatea TV din cauza întrebărilor moderatoarei Denise Rifai adresate invitaţilor - VIDEO

CNA a somat Realitatea TV din cauza întrebărilor moderatoarei Denise Rifai adresate invitaţilor (Imagine: Ovidiu Micsik / Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a somat în şedinţa de miercuri, 1 iunie, Realitatea TV pentru ediţiile din 13, 16 şi 23 mai ale emisiuneii „Ora Primarului”, în baza articolului 8(1) din Decizia CNA referitoare la campanie, raportat la articolul 72(c,d) din Legea 115/2015 (Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale).

Modul în care Denise Rifai a realizat emisiunile sale a circulat în presă, iar fragmente video ale anumitor ediţii au devenit virale pe internet, moderatarea devenind ţinta unor critici şi ale unor glume.

Dorina Rusu, cea care a solicitat monitorizarea ediţiilor acestei emisiuni şi cea care a propus somaţia, a declarat în cadrul şedinţei despre Denise Rifai că nu a respectat rolul moderatorului, adăugând: „A devenit celebră prin faptul că-şi pune invitaţii într-o situaţie ridicolă ca să arate că ea e mai deşteaptă”.

Referitor la declaraţiile altor membri care au susţinut că moderatoarea a pus şi „întrebări dure”, Rusu a reacţionat: „Da, întrebări dure, dar nu despre cât costă sandalele, dacă un slogan este sau nu ridicol şi alte întrebări care n-au nicio legătura cu campania”.

Şi Radu Herjeu a considerat că „n-au nicio legătură cu nimic” întrebările referitoare la cum intră autobuzul pe alee, praful de pe şinele de tramvai, care este definiţia cuvântului „document” sau afirmaţia potrivit căreia cu 5.000 de lei nu poţi cumpăra mai mult de o pereche de sandale decente.

În schimb, Valentin Jucan a fost de părere că emisiunea nu a încălcat legislaţia audiovizuală.

„Moderatorul poate să fie un actor care să intermedieze o discuţie între candidat şi public (...) Emisiunea urmăreşte un scenariu în favoarea alegătorului”, a spus acesta, referindu-se la asumarea unui rol de către moderator (rolul alegătorului) şi punând întrebările la care publicul şi-ar dori răspuns.

În opinia lui Jucan, anumite întrebări au fost ridicole, "dar simple” şi a considerat că invitaţii (care candidează la aceste alegeri locale) trebuiau să ştie cum să iasă din acele situaţii.

De asemenea, membrul CNA a amintit că până în prezent problema era diametral opusă – „Până acum aveam moderatori care 'mângâiau' candidaţii şi le ridicau mingi la fileu”.

„Situaţia ridicolă nu e doar a moderatorului, ci mai ales a candidatului. Prin întrebarea referitoare la câte locuri sunt într-un autobuz, la care invitatul nu a avut răspuns, moderatoarea a arătat publicului că este vorba de un proiect fals (...) Stângaci sau ridicol, un moderator de emisiuni şi-a asumat acest rol destul de greu. Şi toţi ceilalţi jurnalişti i-au sărit la gât. Pe lângă gestul mişelesc de a o ataca gratuit, ştiau că, de fapt, atacă patronul televiziunii”, a mai spus Valentin Jucan.

„Nici eu nu intru pe teren să joc fotbal, dar asta nu înseamnă că nu pot să râd de un fotbalist care-şi dă cu stângul în dreptul”, a replicat Radu Herjeu, subliniind că întrebările prezentatoarei Rifai nu aveau legătura cu campania – „Emisiunile electorale ar trebui să informeze electoratul despre programul candidatlui”.

Herjeu a adăugat că nu este singura emisiune „cu probleme”, existând mai multe producţii care încalcă legislaţia audiovizuală „din varii motive”, precum: „unii atacă candidaţi care nu sunt prezenţi în studio, alţii îşi 'mângâie' invitaţii pe cap sau o dau în ridicol”.

„A modera înseamnă să fii între doi (referindu-se la prezenţa mai multor invitaţi într-o emisiune, n.r.). Ea nu e moderatoare, e animatoare”, a fost părerea lui Vasile Buda.

Potrivit rapoartelor de monitorizare, în data de 13 mai Realitatea TV a difuzat, de la ora 17:00, emisiunea electorală „Ora primarului”, moderată de Denise Rifai şi având-o ca invitat pe Laura Chiriac, candidat la primăria sectorului 1 din partea ALDE. În emisiune s-a discutat programului candidatei Laura Chiriac şi s-a ajuns la problema transportului şcolar.

Fragment Video denumit pe YouTube „Denise Rifai si Laura Chiriac - Cum intra autobuzul pe alee?” (replici din discuţie, mai jos) 

Denise Rifai: O să vă rog să îmi explicaţi cum o să pătrundă autobuzul, care este mai lat decât aleea dintre blocurile din sectorul 1. Cum veţi face chestiunea aceasta? Veţi folosi probabil microbuze, câte locuri sunt într-un microbuz, doamna Chiriac?
Laura Chiriac: Eu rămân la ideea mea, autobuz.
Denise Rifai: Cum merge autobuzul pe alee? Că n-are loc.
Laura Chiriac: În primul rând liniştiţi-vă, calmaţi-vă, ştiu că e un proiect la alţii nu s-au gândit şi regretă că nu s-au gândit, dar dacă mă lăsaţi să vă explic se calmează toată lumea. În primul rând acest proiect este conceput pentru a degreva traficul la ore de vârf.
Denise Rifai: Autobuzul nu poate să intre pe aleile mici dintre blocuri.
Laura Chiriac: Va degreva traficul

Apoi invitata a explicat că nu va fi nevoie ca autobuzul să intre pe aleile dintre blocuri, ci va staţiona în capatul aleilor respective, astfel încât parinţii sau bunicii să-şi poata duce copiii/ nepoţii.

În aceeaşi ediţie moderatoarea a întrebat-o pe invitată cum îşi va poatea cumpăra un primar din salariu poşete de lux.

Fragment video denumit pe Youtube „Denise Rifai şi Laura Chiriac - despre poşete, sandale şi lifestyle” (fragmente din discuţie, mai jos) 

Denise Rifai s-a dresat invitatei: „Dumneavoastră sunteţi, văd şi vă cunosc, o femeie elegantă şi vă plac lucrurile de bună calitate. Cum o să vă întreţineţi, cu mâinile curate, cu un buget de sute de milioane pe mână, dintr-un salariu de 5.000 de lei, din care nu vă puteţi lua mai mult de o pereche de sandale de calitate. Mă refer la dvs. Că sunteţi o femeie căreia îi plac poşetele, îi plac ochelarii de soare, îi plac lucrurile fine şi scumpe...”.

Alexandru Nazare, candidat PNL la Primăria Sectorului 1, a fost invitatul ediţiei din 16 mai. Moderatoarea a ridiculizat sloganul acestuia (făcând trimiteri cu tentă sexuală) şi, de asemenea, l-a rugat să spună ce reprezinta „un document”.

Fragment video al emisunii al căruI invitat a fost Alexandru Nazare (fragmente din discuţie, mai jos) 

Denise Rifai: Avem un slogan. Un slogan, domnule Nazare, un slogan pe care poate telespectatorii mei nu îl cunosc. Sloganul domnului Nazare spune aşa: Tu cu mine suntem unu! Domnule Nazare, ce slogan e ăsta? Tu cu mine sau eu cu dumneavoastră suntem unu? Cum? Eu înţeleg că sunteţi necăsătorit, dar chiar aşa? Cu tot sectorul? Sau pe rând? În grup? Separat?
Alexandru Nazare: Doamnă, vreau să explic acest lucru. Mă bucur, într-un fel, că suscită interesul publicului, ceea ce este bine. În orice caz, ceea ce vreau să spun este că esenţa, practic, întregului meu program, se referă la un parteneriat cu locuitorii sectorului 1.
Denise Rifai: Sună a împreunare, nu a parteneriat. Şi mie îmi vine să zâmbesc. Vă împreunaţi cu tot sectorul?
Nazare: Doamna Rifai, nu cred. Asta e o interpretare a dumneavoastră. Cetăţenii sunt pe primul loc. Tu cu mine suntem pe primul loc. Tu cu mine suntem o echipă
(...)
Denise Rifai: Ce înseamnă, ce este acela un document?
Alexandru Nazare: La ce vă referiţi?
Denise Rifai: Un document.
Alexandru Nazare: Ce calitate?
Denise Rifai: Un document, un document administrativ, domnule Nazare. Ce înseamnă un document? Definiţi-mi documentul!
Alexandru Nazare: Ce fel de document?
Denise Rifai: Document, domnule Nazare. Ca şi cum aş întreba ce înseamnă o stradă. Ce înseamnă un document? Ce-i vine primarului la semnat? Documente. Ce e acela un document?
Alexandru Nazare: Da, un document e un act.
Denise Rifai: Ce fel de act?
Alexandru Nazare: Un act administrativ. O solicitare.
Denise Rifai: Şi cum arată actul administrativ, cum arată un document, ce înseamnă un document?

În ediţia emisiunii electorale „Ora Primarului” din 23 mai a fost invitat Dan Cristian Popescu, candidat la primăria sectorului 2 din partea PNL.

Un alt pilon al programului lui Dan Cristian Popescu este reprezentat de cele 10.000 de locuri de parcare. Moderatoarea a cerut detalii concrete despre punerea în aplicare a acestui program: sensuri unice, parcări de exterior, parteneriat cu agenţii economici din sector, after-school-uri şi grădiniţe. Denise Rifai a întreabat constant cât ar trebui să coste toate aceste proiecte, iar candidatul i-a răspunde că nu are de unde să ştie exact, pentru că nu este la curent cu bugetul actual al primăriei sectorului 2.

În final, Denise Rifai i-a spuns că poate ar trebui, în cele două săptămâni până la alegeri, să afle nişte cifre concrete de la primărie.

Somaţia propusă de Dorina Rusu a fost adoptată cu şase voturi - Lorand Turos, Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Călin Cristea.

Valentin Jucan şi Gabriel Tufeanu au votat împotrivă. "Voi contesta şi voi cere (Consiliului, n.r.) reanalizarea votului pentru Realitatea TV", a declarat Jucan la finalul discuţiei.

Articolul 8(1) din Decizia CNA nr. 244/ 2016 (privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2016) stipulează că „Emisiunile electorale şi cele de dezbateri electorale pot fi difuzate numai cu respectarea condiţiilor prevăzute de art. 71 şi 72 din Legea nr. 115/2015; radiodifuzorii trebuie să asigure tuturor competitorilor electorali condiţii echitabile în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor şi echidistanţa”.

Sancţiunea prevede raportarea acestui articol la 72(c,d) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Articolul 72(c,d) din Legea 115/ 2015 precizează: „Realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale au următoarele obligaţii: c) să formuleze clar întrebările, fără a fi tendenţioase sau părtinitoare; d) să asigure menţinerea dezbaterii în sferă de interes a campaniei electorale şi a tematicii stabilite”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici