CNA a somat TVR 1 pentru difuzarea de publicitate în timpul episoadelor din "Legendele palatului"

CNA a decis, joi, să someze public TVR 1 pentru că a împărţit fiecare episod al serialului "Legendele palatului: Concubina regelui" în două părţi, pentru a insera publicitate între acestea, fapt care a încălcat legislaţia audiovizualului.

Urmărește
38 afișări

Potrivit Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), TVR 1 difuzează din 16 martie serialul coreean "Legendele palatului: Concubina regelui". Sunt difuzate câte două episoade, de luni până vineri, de la orele 18.25 şi 19.03, şi în reluare, de luni până vineri, de la orele 12.40 şi 13.20, cu semnul de avertizare "AP" (acordul părinţilor). Episoadele difuzate din acest film serial au o durată de aproximativ 30 de minute, între cele două episoade fiind inserate o pauză de publicitate şi promo.

CNA a analizat şi o sesizare primită în legătură cu acest serial. "Sub pretextul difuzării a două episoade din serial, cei de la TVR 1 au împărţit un episod în două părţi prin introducerea genericului de final, astfel încât să beneficieze de spaţiu publicitar în timpul rulării filmului, lucru care nu le-ar fi permis în mod normal (...) Artificiul celor de la TVR 1 este abuziv şi reprezintă o jignire adusă celor care contribuie lunar la finanţarea acestui post de televiziune", se spune în sesizarea primită de CNA.

Pe de altă parte, într-o adresă transmisă CNA şi semnată de Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, se spune că "forma de prezentare a serialului «Legendele palatului: concubina regelui» difuzat de TVR 1 a fost agreată cu distribuitorul de la care am preluat drepturile de difuzare".

Totuşi, membrii CNA au considerat că prin împărţirea unui episod "Legendele palatului: Concubina regelui" în două părţi şi inserarea publicităţii între acestea încalcă articolul 28, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot insera spoturi publicitare, inclusiv autopromoţionale sau de teleshopping, numai între programe".

Christian Mititelu, membru al CNA, a propus amendarea postului TVR 1 cu 10.000 de lei, iar Ioan Onisei, vicepreşedintele Consiliului, a propus somarea publică a televiziunii.

În urma votului membrilor CNA, doar propunerea de somare publică a primit numărul necesar de voturi şi va fi aplicată.

Pe de altă parte, tot joi, CNA a decis să someze public şi postul TVR 2, pentru emisiunea emisiunea "Operaţiuni speciale", difuzată în data de 9 martie. În emisiune s-a vorbit despre exportul de fier vechi ajuns valoare de patrimoniu în Slovacia, spunându-se că este "o afacere incredibilă patronată de un om de afaceri austriac cu sprijinul unui consilier de la Direcţia Judeţeană de Cultură Hunedoara". De asemenea, în emisiune s-a mai spus că "printr-o firmă din Hunedoara, omul de afaceri austriac Georg Hocevar a exportat 6 locomotive de epocă pe care un consilier judeţean a uitat să le înregistreze ca valori de patrimoniu", dar şi faptul că Georg Hocevar continuă să acuze autorităţile române, deşi judecătorii de la Tribunalul Deva au adus probe certe referitoare la afacerile sale.

CNA a considerat că TVR 2 nu a prezentat şi punctul de vedere a celui acuzat, respectiv Georg Hocevar.

Christian Mititelu a propus o amendă de 5.000 de lei postului TVR 2, în timp ce Ioan Onisei a propus somarea publică a acestei televiziuni.

În urma votului membrilor CNA, doar propunerea de somaţie publică a primit numărul necesar de voturi şi va fi aplicată.

Astfel, TVR 2 a fost somat public pentru încălcarea articolului 34, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Orice persoană are dreptul la propria imagine" şi articolul 66 din Cod: "1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) evitarea oricăror forme de discriminare. (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici