CNA: Asociaţia 21 Decembrie solicită să participe la discutarea reportajului TVR despre Revoluţie

Asociaţia 21 Decembrie solicită să participe la şedinţa de marţi a CNA, când va fi discutată emisiunea TVR "Reportajele Jurnalului" din 10 aprilie, în care s-a vorbit despre Revoluţia din 1989 şi le-au fost aduse acuzaţii mai multor persoane, preşedintele CNA declarând că şedinţele sunt deschise.

Urmărește
49 afișări

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Asociaţia 21 Decembrie 1989 susţine că informaţiile difuzate de Televiziunea Publică în emisiunea "Reportajele Jurnalului" din 10 aprilie, dedicată Revoluţiei Române, au la bază "declaraţiile martorilor oculari date sub jurământ în faţa procurorilor, iar pe de altă parte, mărturii filmate culese direct de la revoluţionari implicaţi în evenimente".

Totodată, Asociaţia 21 Decembrie 1989 solicită Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) ca, în şedinţa de marţi, "pe lângă reprezentanţii TVR, să fie audiaţi şi preşedintele Asociaţiei 21
Decembrie 1989, Teodor Mărieş, şi fostul procuror de caz, magistrat Dan Voinea".

CNA a decis în şedinţa anterioară, joi (28 aprilie, n.r.), să invite reprezentanţi ai Televiziunii Publice la şedinţa de marţi (3 mai, n.r.), după ce a analizat emisiunea "Reportajele Jurnalului" din 10 aprilie. Emisiunea a fost reclamată la Comisia de cultură a Senatului de Gelu Voican Voiculescu, care, în cadrul programului, a fost acuzat că a împuşcat, împreună cu Dan Iosif, 11 militari, la Revoluţia din 1989, iar Ion Iliescu este prezentat drept cel care a ordonat această acţiune.

În şedinţa de joi, membrul CNA Mihai Mălaimare a propus amendarea TVR cu 20.000 de lei pentru această emisiune, însă propunerea nu a întrunit numărul suficient de voturi din partea membrilor Consiliului şi s-a decis repunerea în discuţie a acestei emisiuni, marţi, cu invitarea reprezentanţilor TVR.

Asociaţia 21 Decembrie 1989 consideră că, în emisiunea în cauză, TVR 1 "a dezvăluit aspecte noi privind victimele diversiunii lui Ion Iliescu, de după 22 decembrie 1989, din clădirea fostului CC al PCR (Comitetul Central al Partidului Comunist Român, n.r.)" şi că propunerea de sancţionare a postului este "o nouă tentativă de intimidare a jurnaliştilor curajoşi care încearcă să demaşte autorii crimelor din Decembrie 1989".

"Mihai Mălaimare, susţinut de Răsvan Popescu, Cristian Duţu şi Christian Mititelu, a propus amendarea Adevărului despre Revoluţie", se arată în comunicat. "Salutăm gestul de normalitate, onorant, al membrilor CNA, care au votat pentru adevăr, şi asigurăm Televiziunea Română că vom pune la dispoziţie şi alte probe pentru a continua demersul jurnalistic în sprijinul aflării adevărului, aşa cum îl doreşte opinia publică românească", mai transmite biroul de presă al Asociaţiei 21 decembrie 1989.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a declarat că şedinţele Consiliului sunt deschise şi că nu este nevoie de o aprobare din partea Consiliului pentru a putea participa. Pe de altă parte, el a subliniat că CNA nu este o instituţie care se ocupă cu stabilirea adevărului, competenţa Consiliului fiind de a decide "dacă s-a făcut difuzarea cu respectarea legislaţiei audiovizuale". "Raportul nostru este cu radiodifuzorul, nu cu instanţe şi structuri implicate în evenimentele" din decembrie 1989, a spus Popescu.

Răsvan Popescu a precizat că i-a adresat vineri preşedintelui-director general al Televiziunii Române, Alexandru Lăzescu, invitaţia de a participa la şedinţa CNA de marţi, acestuia din urmă revenindu-i alegerea desemnării unui reprezentant care să meargă la Consiliu. "Invitaţia se face de la preşedinte la preşedinte, care deleagă persoana cea mai competentă", a explicat Popescu, menţionând că nu a primit până în prezent vreun răspuns de la TVR, dar nici nu este nevoie de acest lucru. Reprezentanţii TVR pot da curs invitaţiei fără a confirma înainte prezenţa la şedinţa de marţi, în cadrul căreia oricum se va repune în discuţie emisiunea sus-menţionată.

Postul de televiziune TVR 1 a prezentat în data de 10 aprilie 2011, în cadrul emisiunii "Reportajele Jurnalului", de la ora 20.45, un reportaj despre Revoluţia Română din 1989. Emisiunea a fost prezentată de Ruxandra Gheorghe, reporterul fiind Dana Vlad.

În sesizarea către Comisia de cultură a Senatului a lui Gelu Voican Voiculescu, remisă CNA, acesta spune: "spiritul în care a fost concepută (emisiunea, n.r.) se abate vizibil de la neutralitatea şi echidistanţa politică pe care televiziunea publică este obligată să le respecte. Au fost prezentate selectiv secvenţe filmate din timpul Revoluţiei, alternând cu o serie de inserţii, constând în declaraţii actuale făcute de Nica Leon, Theodor Mărieş, Iancu Marin şi alţii, care manifestau o atitudine vădit tendenţioasă. Cei intervievaţi aveau în comun incriminarea lui Ion Iliescu, acuzat că ar fi «ordonat» distribuirea de arme şi că ar fi înscenat diversiunea teroriştilor, în scopul consolidării noii puteri. (...) Apogeul acestei succesiuni de învinuiri grave a fost prezentarea în facsimil a unei depoziţii din 2007, făcută la Procuratura Militară de către un "martor" - Sorin Georgescu. Imaginea textului olograf era însoţită de lectura acestor afirmaţii, potrivit cărora, la ordinul expres (telefonic?) al lui Ion Iliescu, undeva, într-o cameră din sediul CC, Dan Iosif şi cu mine, am fi ucis prin împuşcare cca. 11 militari în termen, după care cadavrele lor au fost îmbrăcate, chiar cu ajutorul declarantului Sorin Georgescu, în salopete negre, pentru a fi prezentate drept terorişti. Şi aceste afirmaţii, care atentau la memoria defunctului Dan Iosif şi care pe mine mă înfăţişau drept un sângeros criminal în serie, erau acceptate ca fiind reale de comentariul relizatorilor".

"Menţionez că am fost căutat telefonic sâmbătă, 9 aprilie 2011, de către autoarea reportajului, Dana Vlad, care m-a pus în faţa faptului împlinit, în sensul că mi-a comunicat difuzarea a doua zi seara, în cadrul jurnalului, a reportajului deja gata montat. Bineînţeles că am reacţionat faţă de enormitatea celor relatate de Sorin Georgescu, considerând că este necesară o verificare. Dana Vlad mi-a replicat că este vorba de un document oficial, înscris pe un imprimat-tip al Procuraturii Militare. Duminică dimineaţă, a doua zi, de data asta i-am telefonat eu Danei Vlad, care mi-a spus că nu voi putea interveni în direct, prin telefon, dar că argumentele susţinute sâmbătă de mine vor fi adăugate pe banda sonoră. Protestând pentru că am fost înregistrat fără a fi prevenit, a concedat să fac un enunţ mai concentrat, tocmai pentru a putea fi adăugat. Dar şi aşa, în emisiune, mi-au fost reproduse doar câteva propoziţii", mai spune Gelu Voican Voiculescu în sesizarea către Comisia de cultură a Senatului remisă CNA.

Potrivit raportului CNA, reclamantul a intervenit în emisiune prin telefon, spunând: "Este o enormitate, produsul minţii unui iresponsabil. În Comitetul Central nu era posibil să se întâmple aşa ceva, pentru că nimeni nu era singur în Comitetul Central şi nici Dan Iosif, nici eu sau oricine altcineva nu putea să comită o asemenea faptă fără să ştie toţi de-acolo".

Totodată, în cadrul emisiunii sunt difuzate din off următoarele mesaje: "Ion Iliescu nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste declaraţii" şi "Ion Iliescu nu şi-a precizat poziţia în legătură cu aceste mărturii".

La şedinţa CNA de joi au fost prezenţi Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, Ioan Onisei, vicepreşedinte, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu, Mihai Mălaimare, Dan Grigore, Attila Szasz şi Gelu Trandafir.

Dan Grigore a apreciat că TVR "a încercat să facă un demers de dislocare a unui monolit - convingerea publică că lucrurile s-au petrecut aşa cum le ştim toţi: c-a fost revoluţie...". "Demersul jurnalistic mi se pare absolut normal. Felul în care a fost făcut e stângaci", a spus Dan Grigore.

"Este acuzaţia de crimă adusă unui om care se plânge de chestia asta", a spus pe de altă parte preşedintele CNA, Răsvan Popescu. "Nu suntem deloc într-o situaţie în care justiţia să pară măcar să confirme un lucru de o asemenea gravitate", a adăugat el.

Mihai Mălaimare, membru CNA, a propus aplicarea unei amenzi de 20.000 de lei Televiziunii Publice, propunere care întrunit patru voturi (Mihai Mălaimare, Christian Mititelu, Constantin Duţu şi Răsvan Popescu), neputând fi adoptată.

Attila Szasz a propus amânarea luării unei decizii pentru ca TVR să trimită un punct de vedere, Cristina Trepcea sugerând ca reprezentanţii Televiziunii Publice să fie invitaţi la următoarea şedinţă a Consiliului, marţi. Propunerea ei a fost susţinută de Ioan Onisei şi a primit numărul suficient de voturi din partea membrilor CNA pentru a fi aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici