CNA atenţionează TVR să îi dea dreptul la replică lui Gelu Voican Voiculescu

CNA a constatat dezechilibre în emisiunea "Reportajele Jurnalului" difuzată de TVR 1 pe 10 aprilie, în care s-a vorbit despre Revoluţie, şi cere Televiziunii Române, printr-o scrisoare de atenţionare, să îi acorde drept la replică lui Gelu Voican Voiculescu, căruia i s-au adus acuzaţii.

Urmărește
51 afișări

La şedinţa CNA de marţi au participat preşedintele Consiliului, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu, Mihai Mălaimare, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir şi Attilla Szasz - membri CNA.

Din partea TVR, au fost prezenţi Eugen Vasiliu - consilierul management PDG, Monica Botnar - consilier management PDG, Anca Olteanu (Lazărescu) - directorul departamentului Ştiri, Raluca Brumariu - producător RTV Ştiri, Cristian Răuţu - editor RTV Ştiri

Postul de televiziune TVR 1 a prezentat în data de 10 aprilie, de la ora 20.45, în cadrul emisiunii "Reportajele Jurnalului", un reportaj despre Revoluţia Română din 1989. Emisiunea a fost prezentată de Ruxandra Gheorghe, reporterul fiind Dana Vlad.

Emisiunea a fost reclamată la Comisia de cultură a Senatului de Gelu Voican Voiculescu, care, în cadrul programului, a fost acuzat că a împuşcat, împreună cu Dan Iosif, 11 militari, la Revoluţia din 1989, iar Ion Iliescu este prezentat drept cel care a ordonat această acţiune. Reclamaţia a fost remisă CNA şi discutată în şedinţa de joi, 28 aprilie, a Consiliului, luându-se decizia repunerii în discuţie în următoarea şedinţă, marţi, cu invitatea reprezentanţilor TVR.

Eugen Vasiliu a spus că tonul emisiunii nu este unul "care condamnă nişte persoane", ci "ce condamnă emisiunea este stagnarea cercetării". "Este tonul unei emisiuni care vorbeşte despre întrebări la care nu s-a răspuns şi rămân în continuare fără răspuns", a spus Vasiliu.

El a mai precizat că emisiunea se bazează pe citate şi că mărturiile din dosarul de cercetare penală care sunt prezentate "sunt deja publice" şi "se află în atenţia opiniei publice de foarte multă vreme".

Reprezentanţii TVR au spus că după ce au adunat mărturiile respective au mai trecut trei săptămâni până la difuzarea reportajului, timp în care au încercat să îi contacteze atât pe Gelu Voican Voiculescu, cât şi pe Ion Iliescu.

Potrivit raportului CNA, Gelu Voican Voiculescu a intervenit în emisiune prin telefon, spunând: "Este o enormitate, produsul minţii unui iresponsabil. În Comitetul Central nu era posibil să se întâmple aşa ceva, pentru că nimeni nu era singur în Comitetul Central şi nici Dan Iosif, nici eu sau oricine altcineva nu putea să comită o asemenea faptă fără să ştie toţi de-acolo".

Totodată, în cadrul emisiunii sunt difuzate din off următoarele mesaje: "Ion Iliescu nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste declaraţii" şi "Ion Iliescu nu şi-a precizat poziţia în legătură cu aceste mărturii".

"E un material care vrea să demonstreze o ipoteză. Toate vocile sunt selectate să susţină acea ipoteză, să conducă la concluzia că au fost omorâţi nişte oameni. Este vocea lui Gelu Voican Voiculescu care susţine că nu se putea trage în CC fără să ştie nimeni. Lipseşte vocea Parchetului, care este acuzat că ar acoperi chestiunea asta", a remarcat Răsvan Popescu.

"În momentul în care ai această mărturie cutremurătoare - "a împuşcat în faţa mea..." - , ar trebui întrebat şi Parchetul "de ce nu daţi asta?", a mai spus preşedintele CNA.

"Aţi selecţionat ce aţi considerat că este relevant pentru ipoteza dumneavoastră şi nu există voci care să spună altceva", a spus şi Christian Mititelu.

Narcisa Iorga a apreciat, în schimb, că "faptul că până acum nu s-a discutat din perspectiva asta este dăunător pentru societate" şi a lăudat demersul TVR, sugerând însă că, în loc să precizeze în reportaj că nu l-au putut contacta pe Ion Iliescu, ar fi putut explica că au încercat "pe toate căile posibile" să ia un punct de vedere al lui Ion Iliescu, iar acesta "refuză să comenteze" acuzaţiile aduse.

"Dacă dumneavoastră continuaţi seria - şi eu cred că ar fi bine -, poate reuşiţi să vorbiţi mai mult cu domnul Voiculescu, poate reuşiţi să vorbiţi şi cu domnul Iliescu. Aveţi ocazia să oferiţi şi altora spaţiu de exprimare", a spus Iorga.

Cristina Trepcea a apreciat, de asemenea, interesul manifestat de TVR pentru subiectul Revoluţiei, în contrast cu televiziunile comerciale. Pe de altă parte, ea a atras atenţia că "un reportaj fără cusur ar fi trebuit să conţină şi opinia celor care sunt acuzaţi acolo", iar dacă acest lucru nu este posibil, tonul ar putea "pune la adăpost" televiziunea. "Tonul este, din păcate, din zona reportajelor televiziunilor comerciale", a spus Trepcea.

Reprezentanţii TVR prezenţi la şedinţă au mai spus că postul TVR 1 va difuza în continuare ediţii ale emisiunii "Reportajele Jurnalului" dedicate Revoluţiei, la care se lucrează în prezent, şi că doresc să aibă şi punctul de vedere al Parchetului şi că sunt deschişi la a lua o declaraţie mai amplă de la Gelu Voican Voiculescu.

CNA a luat decizia trimiterii unei adrese de atenţionare către TVR, în care să se spună că s-au constatat dezechilibre în emisiunea reclamată şi că televiziunea are obligaţia de a-i acorda dreptul la replică lui Gelu Voican Voiculescu, dacă acesta va dori să folosească acest drept. De asemenea, reclamantul va fi informat de decizia CNA şi vor fi monitorizate viitoarele ediţii ale emisiunii "Reportajele Jurnalului" dedicate Revoluţiei Române, a precizat Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici