CNA: B1 TV, amendat cu 15.000 de lei din cauza emisiunii lui Radu Banciu

CNA a decis, joi, să amendeze B1 TV cu 15.000 de lei, din cauza mai multor ediţii ale emisiunii "Lumea lui Banciu", în care Radu Banciu a folosit un limbaj injurios, într-una din aceste ediţii realizatorul făcând mai multe comentarii injurioase referitoare la femeile din Republica Moldova.

Urmărește
242 afișări
Imaginea articolului CNA: B1 TV, amendat cu 15.000 de lei din cauza emisiunii lui Radu Banciu

CNA: B1 TV, amendat cu 15.000 de lei din cauza emisiunii lui Radu Banciu

Decizia a fost luată la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), fiind aplicată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi două "împotrivă" (Narcisa Iorga şi Viorel-Vasile Buda).

CNA a luat în discuţie emisiunea "Lumea lui Banciu" difuzată pe 18 şi 27 decembrie, pe 20 ianuarie, 21 februarie şi 9 martie. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit cinci reclamaţii.

Potrivit CNA, în aceste emisiuni Radu Banciu a folosit un limbaj injurios. De exemplu, în ediţia din 21 februarie, Radu Banciu a folosit cuvinte precum "babă" şi "ţaţă" şi "ciocănitoarea asta pensionară" la adresa Marianei Câmpeanu, care, la momentul respectiv, era ministru al Muncii.

Pe de altă parte, potrivit CNA, în ediţia din 20 ianuarie, Radu Banciu a spus că prezintă un studiu al unui unui ONG francez, potrivit căruia "70% din femeile Republicii Moldova s-au prostituat cel puţin o dată între vârstele de 15 şi 25 de ani". Banciu a spus că în realitate "cifra se duce de la 9 spre 10" şi a făcut mai multe comentarii injurioase referitoare la femeile din Republica Moldova.

Amenda de 15.000 de lei a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", a articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine" şi a articolului 32, alineatul 1 din Cod - "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor".

Sancţiunea a fost aplicată şi în baza articolului 40 din Cod, potrivit căruia "(3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă. (5) Orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare sunt interzise în cadrul programelor audiovizuale", dar şi în baza articolului 47 din Cod "(2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici