CNA cere Antena 1-RCS&RDS să asigure accesul a 70% din populaţie la Liga I

CNA va solicita, printr-o scrisoare, consorţiului Antena 1-RCS&RDS să urgenteze negocierile cu cabliştii pentru ca 70% din populaţie să aibă acces la Liga I, Consiliul analizând, concomitent, posibilitatea de a cere Guvernului includerea acestor meciuri în lista evenimentelor de importanţă majoră.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului CNA cere Antena 1-RCS&RDS să asigure accesul a 70% din populaţie la Liga I

CNA cere Antena 1-RCS&RDS să asigure accesul a 70% din populaţie la Liga I (Imagine: Mediafax Foto)

CNA a luat această decizie ca urmare a mai multor plângeri primite de la populaţie şi a unei adrese primite de la Societatea Română de Televiziune (SRTv).

"În urma unui număr din ce în ce mai mare de plângeri de la telespectatori, care se plâng că nu au posibilitatea vizionării campionatului, CNA a hotărât să solicite deţinătorului drepturilor de difuzare a meciurilor să urgenteze negocierile cu alţi cablişti şi platforme digitale, în aşa fel încât să asigure posibilitatea vizionării meciurilor pentru cel puţin 70% din populaţia României. În acelaşi timp, CNA analizează posibilitatea de a se adresa Guvernului pentru a include, pe lista evenimentelor de importanţă majoră, campionatul intern (de fotbal, n.r.). În acelaşi timp, solicităm punctul de vedere al Consiliului Concurenţei în privinţa acestei situaţii care s-a creat, să ne spună dacă nu cumva suntem într-o situaţie de monopol", a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a propus şi invitarea reprezentanţilor trustului Intact la şedinţa următoare a Consiliului, pentru a spune dacă au reuşit să finalizeze negocierile cu ceilalţi operatori de cablu şi DTH.

Decizia a fost luată în urma unor discuţii aprinse purtate de membrii CNA, în şedinţa de marţi. "Trebuie să apărăm interesul public şi unul din fenomenele care sunt în interesul publicului este fotbalul", a remarcat Dan Grigore.

"Acest canal, deşi multiplicat, nu ajunge la marea majoritate a publicului", a spus Răsvan Popescu, referindu-se la GSP TV.

Totuşi, reprezentanta postului Antena 1, prezentă la şedinţa CNA, a subliniat că, în prezent, se poartă negocieri cu alţi operatori de cablu. Potrivit informaţiilor MEDIAFAX, consorţiul Antena 1-RCS&RDS negociază cu UPC, Boom TV şi Dolce retransmiterea postului GSP TV, care difuzează în prezent majoritatea meciurilor din Liga I.

"În judeţul Neamţ nu există RCS&RDS", a remarcat Ioan Onisei. "Discuţii ar însemna preţ în plus pentru abonaţi", a mai spus el.

În aceste condiţii, Ioan Onisei a solicitat membrilor CNA să propună primului-ministru să adauge în Hotărârea Guvernului nr. 47 din 16 ianuarie 2003 privind stabilirea evenimentelor de importanţă majoră difuzate în cadrul programelor de televiziune şi meciurile din Liga I. În aceste condiţii, meciurile din Liga I nu ar mai putea beneficia de drept de exclusivitate şi ar fi libere la retransmisie.

"Singura soluţie este să facem propunere primului-ministru să adauge la HG 47 Liga de fotbal (...) Nu avem, potrivit Legii audiovizualului, nicio posibilitate să intervenim", a spus Onisei. Ela adăugat că, astfel, şi celelalte posturi ar putea să difuzeze extrase cu o durată mai mare de 3 minute din meciurile de fotbal şi în alte emisiuni decât cele de ştiri.

În prezent, potrivit articolului 85, alineatul 3 din Legea audiovizualului, "Dacă un eveniment de interes general se derulează pe parcursul mai multor zile, radiodifuzorii secundari au dreptul la difuzarea unui singur extras pentru fiecare zi". Acelaşi articol, la alineatele 4 şi 5, prevede faptul că, "indiferent de alcătuirea şi desfăşurarea evenimentului de interes general, durata extrasului nu va putea depăşi 3 minute" şi că "extrasele vor fi utilizate numai în cadrul buletinelor informative obişnuite". Totodată, extrasul "nu poate fi difuzat înainte ca radiodifuzorul primar să fi difuzat evenimentul, cu excepţia cazului în care radiodifuzorul primar nu difuzează evenimentul timp de 24 de ore de la producerea lui" (articolul 85, alineatul 8 din Legea audiovizualului).

Potrivit art. 1 din HG nr. 47 din 2003, evenimentele de importanţă majoră care pot fi difuzate în exclusivitate, dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisiune decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber, sunt în prezent: Festivalul Internaţional "George Enescu", Jocurile Olimpice de Iarnă, Jocurile Olimpice de Vară, Campionatul Mondial de Fotbal şi jocurile de calificare ale echipei naţionale a României la acest campionat şi Campionatul European de Fotbal şi jocurile de calificare ale echipei naţionale a României la acest campionat.

Articolul 2 din aceeaşi HG presupune că "o parte importantă a publicului este constituită din cel puţin 70% din populaţia recenzată a României", iar articolul 3, alineatul 1 - "Difuzarea evenimentelor de importanţă majoră se face de regulă în direct", şi art. 3, alin 2 - "În funcţie de condiţii şi de înţelegerile dintre radiodifuzori şi organizatori, difuzarea unor manifestări care fac parte dintr-un eveniment de importanţă majoră se poate face decalat, în tot sau în parte".

CNA a luat în discuţie si o adresă trimisă Consiliului de Alexandru Sassu, preşedintele-director general al SRTv. Potrivit lui Sassu, campionatul intern de fotbal a fost folosit ca "mijloc de luptă economică între trusturile media". "Lipsind încadrarea normativă în categoria evenimentelor de importanţă majoră, a fost posibil ca acest campionat să fie utilizat ca un mijloc de luptă economică între trusturile media, în dauna majorităţii publicului român, privat de dreptul de a urmări meciurile echipelor de club", se arată în adresa trimisă CNA de Alexandru Sassu.

Şeful TVR solicită CNA să "reanalizeze" lista evenimentelor de importanţă majoră. "Credem că este de datoria Consiliului Naţional al Audiovizualului ca, reanalizând lista evenimentelor de importanţă majoră aprobată prin HG nr. 47/2003, să întreprindă toate demersurile necesare ca această situaţie să fie remediată prin includerea pe această listă a Campionatului Naţional de Fotbal, astfel încât cel puţin 70% din populaţia României să-l poată urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber", mai spune Alexandru Sassu.

Tot în şedinţa de marţi, CNA a decis să someze Realitatea TV, pentru emisiunea "Minutul 91" din 27 iulie, în care extrasele preluate din două meciuri din Liga I au depăşit limita legală, respectiv 3 minute. Potrivit CNA, din primul meci a fost difuzat un extras de 241 de secunde, în loc de 180 secunde permise de Legea audiovizualului, în timp ce din cel de-al doilea meci - 285 secunde.

În plus, extrasele au fost difuzate într-o emisiune de dezbatere - "Minutul 91" - şi nu în cadrul ştirilor, aşa cum impune legislaţia audiovizuală. În aceste condiţii, CNA a somat public Realitatea TV, pentru încălcarea articolului 85 din Legea audiovizualului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici