- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.03.2011, 14:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA cheamă la discuţii AntenaTV Group şi RCS&RDS pentru a clarifica litigiile în care sunt implicate
CNA a decis să invite, pe 7 aprilie, la şedinţa Consiliului, conducerile Antena TV Group şi RCS&RDS, pentru a discuta despre litigiile în care cele două societăţi sunt implicate, care ar avea la bază şi modul în care acestea interpretează principiul must carry din Legea audiovizualului.
Urmărește
11 afișări
"În presă au apărut ştiri potrivit cărora există un litigiu între Antenă şi RCS&RDS, un litigiu care porneşte de la aplicarea articolului 82 din Legea audiovizualului, care instituie principiul must carry, şi vrem să cunoaştem detalii întrucât, potrivit articolului 82, există un număr de posturi libere la retransmisie pentru care radiodifuzorul nu poate în relaţia cu firma de cablu să pretindă bani, sunt libere la retransmisie atât din punct de vedere tehnic, cât şi pecuniar", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.
El a precizat că "au existat de-a lungul timpului suspiciuni potrivit cărora unele dintre societăţile comerciale care au staţii de televiziune ar condiţiona preluarea de către cablişti a unor posturi de televiziune care nu fac parte din pachetul must carry de transmiterea acelor posturi care sunt cuprinse în must carry". În cazul trustului Intact, Antena 1 şi Antena 3 sunt în must carry, dar Antena 2 şi Euforia nu sunt în acest pachet al televiziunilor obligatorii la retransmisie.
"Au fost discuţii, au fost suspiciuni, dar nimeni nu a venit cu probe concrete, cabliştii s-au plâns uneori, dar nu au fost în stare să documenteze. Dacă am descoperi asemenea lucruri, ele sunt sancţionabile potrivit Legii audiovizualului", a spus Ioan Onisei.
Decizia invitării conducerilor Antena TV Group şi RCS&RDS la discuţii a fost luată în şedinţa de joi a CNA, la propunerea Narcisei Iorga, membru al Consiliului.
Narcisa Iorga a solicitat şi prezentarea unui punct de vedere din partea Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), ce reuneşte principalele televiziuni private din România, în privinţa articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul must carry, ce le impune în prezent operatorilor de cablu obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Română de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5) şi celelalte servicii de programe libere la retransmisie în ordinea indicelui anual de audienţă.
La începutul lunii martie, Antena TV Group SA a cerut insolvenţa companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti, Secţia a-VII-a Comercială.
Societatea Antena TV Group SA (fosta SC TV Antena 1 SA) a solicitat Tribunalului Bucureşti, în 1 martie, deschiderea procedurii insolvenţei, în cazul societăţii RCS & RDS SA, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti (TB).
Obiectul cauzei dosarului este "procedura insolvenţei - societăţi pe acţiuni", iar materia juridică - "faliment". Termen de judecată stabilit de Tribunalul Bucureşti este 17 mai 2011.
Potrivit unor surse, Antena TV Group are de recuperat de la RCS & RDS o creanţă de 2,1 milioane lei, inclusiv TVA. Suma reprezintă banii pe care RCS&RDS ar fi trebuit să îi plătească Antena TV Group pentru retransmisia televiziunilor Antena 3 şi Euforia TV în perioada ianuarie - iunie 2010.
Pe de altă parte, miercuri, Jurnalul Naţional - publicaţie din cadrul trustului Intact, din care face parte şi Antena TV Group - a scris că Antena 1 cere, "printr-o notificare", suma de 60 milioane de euro pentru daune produse de RCS&RDS. Compania de telecomunicaţii ar prelua de la Antena 1 fără nici un cost programe pe care le transmite în reţea, iar publicul plăteşte pentru accesul la cablu. Acest lucru s-ar produce în ciuda faptului că programele Antenei 1 sunt stabilite prin reglementările legale să fie distribuite gratuit, iar publicul să fie informat explicit în acest sens, a scris Jurnalul Naţional.
Totodată, publicaţia a scris că RCS&RDS condiţionează financiar transmisiile celor 25 de posturi TV româneşti, unul internaţional (TV5, n.r.), precum şi posturile Televiziunii Publice, deşi acestea ar trebui să fie retransmise gratuit de către cablişti, în baza articolului 82 din Legea audiovizualului.
Conform unor estimări citate de publicaţie, sumele datorate de RCS&RDS posturilor pe care le transmite s-ar ridica la 150 milioane de euro. Pentru cota de audienţă a postului Antena 1, compania de cablu ar trebui să plătească 60 milioane de euro, în acest sens postul de televiziune urmând să iniţieze acţiuni în justiţie în cazul în care RCS&RDS nu va plăti daunele interese, a mai scris sursa citată.
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Intact au declarat că "Antena 1 nu cere bani în plus de la abonaţii RCS&RDS, ci, dimpotrivă, solicită respectarea legii, alcătuirea pentru populaţie de
către RCS&RDS a unui pachet de programe «must carry», prevăzute de lege a fi distribuite gratuit". RCS&RDS ar trebui să alcătuiască un pachet de bază format din posturile prevăzute în principiul must carry, "pentru care să perceapă doar o sumă modică, pentru mentenanţă", să nu mai trateze posturile must carry ca pe posturi plătite şi să nu mai perceapă taxe de la telespectatori pentru acestea.
Până la momentul difuzării acestei ştiri, reprezentanţii RCS&RDS nu au putut fi contactaţi.
Societatea Antena TV Group SA, care operează licenţele televiziunilor Antena 1, Antena 2, Euforia TV şi Antena 1 International, este controlată de familia Voiculescu. Familia Voiculescu controlează şi televiziunea de ştiri Antena 3 prin societatea Antena 3 SA, potrivit site-ului Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi prin satelit, telefonie fixă şi mobilă. Operatorul şi-a început activitatea în urmă cu 15 ani şi este prezent şi pe pieţele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe