CNA: Cinci televiziuni şi două radiouri, somate pentru dezechilibre în campania electorală

CNA a decis, marţi, să someze public televiziunile Antena 3, Realitatea TV, România TV, Money Channel şi Naşul TV şi radiourile Europa FM şi RFI pentru dezechilibre în emisiunile de dezbateri difuzate în primele trei săptămâni ale campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului CNA: Cinci televiziuni şi două radiouri, somate pentru dezechilibre în campania electorală

CNA: Cinci televiziuni şi două radiouri, somate pentru dezechilibre în campania electorală (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), fiind aprobată cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Florin Gabrea şi Valentin Jucan au votat "împotrivă".

Sancţiunile au fost aplicate în baza articolului 3, alineatul 1, litera a din Decizia CNA privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, potrivit căreia "Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii: a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului".

De asemenea, posturile sancţionate au încălcat articolul 2, alineatul 1 din aceeaşi Decizie, conform căruia, pentru candidaţii la alegerea Preşedintelui României, accesul la serviciile publice şi private de radio şi televiziune trebuie să fie egal şi gratuit.

Potrivit membrilor CNA, accesul a fost gratuit, însă nu a fost egal în cazul televiziunilor şi radiourilor sancţionate.

De exemplu, în emisiunile de dezbatere electorală difuzate de Antena 3, în primele trei săptămâni de campanie, au fost prezenţi doar şase din cei 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale, după cum a remarcat membrul CNA Monica Gubernat. Aceştia au fost Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Klaus Iohannis, Dan Diaconescu, Teodor Meleşcanu şi Gheorghe Funar, potrivit monitorizării realizate de CNA. De asemenea, aceştia nu au avut un număr egal de prezenţe.

În emisiunile de dezbatere electorală de la Realitatea TV, în primele trei săptămâni de campanie, au fost prezenţi candidaţii Kelemen Hunor, Klaus Iohannis, Dan Diaconescu, Victor Ponta, William Brînză, Elena Udrea, Mirel Mircea Amariţei, Gheorghe Funar, Monica Macovei, Constantin Rotaru şi Călin Popescu Tăriceanu. Prezenţele acestora nu au fost egale.

La România TV, în emisiunile de dezbatere electorală din perioada monitorizată, au participat Klaus Iohannis, Dan Diaconescu, Victor Ponta, William Brînză, Elena Udrea, Teodor Meleşcanu, Gheorghe Funar, Călin Popescu Tăriceanu şi Corneliu Vadim Tudor. Aceştia nu au avut un număr egal de prezenţe.

În cazul Naşul TV, la dezbaterile electorale din primele trei săptămâni de campanie au fost prezenţi doar Klaus Iohannis, Elena Udrea, Teodor Meleşcanu, Gheorghe Funar, Zsolt Szilagyi, Monica Macovei şi Constantin Rotaru, care nu au avut un număr egal de prezenţe.

În ceea ce priveşte Money Channel, la dezbaterile electorale din intervalul monitorizat de CNA au fost prezenţi candidaţii Klaus Iohannis, Victor Ponta, Elena Udrea, Teodor Meleşcanu, Gheorghe Funar, Monica Macovei şi Călin Popescu Tăriceanu. Ei nu au avut un număr de prezenţe egal.

La Europa FM, în dezbaterile electorale din primele trei săptămâni de campanie au fost prezenţi candidaţii Kelemen Hunor, Klaus Iohannis, Victor Ponta, Elena Udrea, Zsolt Szilagyi şi Monica Macovei. Numărul de prezenţe nu a fost egal.

În cazul RFI, în dezbaterile electorale din perioada monitorizată au fost prezenţi candidaţii Kelemen Hunor, Klaus Iohannis, Victor Ponta, Elena Udrea, Monica Macovei şi Călin Popescu Tăriceanu.

Membrul CNA Lorand Turos a spus că, din punctul său de vedere, aceste sancţiuni, de somare publică trebuia să fie luate în urmă cu două săptămâni. "Cred că sunt insuficiente, timpul nu este suficient pentru a rezolva această problemă. Totuşi am votat pentru (aplicarea acestor somaţii, n.r.). Dacă nu aş fi votat, ar fi rămas nesancţionat ce s-a întâmplat", a spus Lorand Turos.

La rândul său, Valentin Jucan a repetat în şedinţa CNA de marţi ceea ce spusese în şedinţa precedentă, respectiv faptul că ar trebui ca membrii Consiliului să analizeze conţinutul difuzat.

El a mai spus că nu va face nicio propunere pe rapoartele realizate de departamentele de specialitate ale CNA. "Am văzut încadrări greşite (ale unor emisiuni, n.r.), sondaje (care nu respectă legislaţia, n.r.), dans cu un candidat (...) Dar, dacă e să scriem pe hârtie ce am găsit, constatăm că această campanie este perfectă. În rest, ceea ce se întâmplă în emisiuni, în conţinut... E totul perfect, e totul minunat", a spus ironic Valentin Jucan.

De asemenea, el a fost foarte nemulţumit de faptul că CNA "tolerează" prezenţa lui Dan Diaconescu în emisiunea "OTV Live" de la România TV. "Mi se pare inadmisibil să tolerăm această formă de moderator. Nimeni nu mă poate convinge că acela (Dan Diaconescu, n.r.) este moderator", a spus Jucan.

Totodată, Valentin Jucan a afişat pe masa din faţa sa o tabletă pe care au fost postate textele "CNA ipocrizie în campania electorală" şi "CNA amatorism din plin". Aceste mesaje au fost postate lângă un alt mesaj pe care Jucan l-a afişat pe masa sa la începutul şedinţei de marţi, respectiv "Demisia, Laura Georgescu". El postează astfel de mesaje în care cere demisia preşedintelui CNA, Laura Georgescu, la şedinţele Consiliului care sunt conduse de aceasta. Şedinţele CNA sunt conduse prin rotaţie de fiecare membru al CNA în parte, potrivit noului Regulament de Organizare şi Funcţionare al CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici