CNA: Difuzarea spoturilor "Aqua Carpatica", interzisă pe posturile TV

Spoturile publicitare "Aqua Carpatica" ce conţin afirmaţiile "apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi" şi "singura apă minerală carbogazoasă din lume, fără nitraţi" au fost interzise de la difuzarea pe posturile TV, printr-o decizie luată joi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Urmărește
3365 afișări
Imaginea articolului CNA: Difuzarea spoturilor "Aqua Carpatica", interzisă pe posturile TV

CNA: Difuzarea spoturilor "Aqua Carpatica", interzisă pe posturile TV (Imagine: Shutterstock)

CNA a analizat, în şedinţa de joi, mai multe reclamaţii referitoare la mai multe spoturi publicitare care promovează apa minerală Aqua Carpatica.

Membrii Consiliului i-au audiat şi pe Adrian Vilău, din partea APEMIN - Patronatul Apelor Minerale din România, şi pe Adrian Feru, director de cercetare şi dezvoltare la Societatea Naţională a Apelor Minerale.

Potrivit lui Adrian Feru, în România sunt cel puţin şase branduri de apă minerală care au un conţinut la fel sau mai mic de nitraţi decât Aqua Carpatica.

"Nu există apă fără nitraţi, însă cantitatea de nitraţi este foarte mică. Sunt şase surse de ape minerale în România care au un conţinut de nitraţi mai mic sau la fel de mare ca Aqua Carpatica", a spus Adrian Feru.

El a mai spus că şi afirmaţia "Aqua Carpatica este cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume" este neadevărată, la fel ca şi afirmaţiile Aqua Carpatica" este "apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi" şi "singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi". "Nu este nici singura, nici fără nitraţi şi nici cea mai pură", a spus Adrian Feru.

Totodată, CNA a analizat o adresă de la Patronatul Apelor Minerale - APEMIN, potrivit căreia "campania derulată de SC Carpathian Springs SA pentru apa minerală Aqua Carpatica induce în eroare consumatorul prin afirmaţia pe care o face, «cea mai pură apă minerală carbogazoasă din lume», din două motive".

"În primul rând, nu se menţionează care este studiul pe baza căruia a fost trasă această concluzie, ce eşantion reprezentativ de ape minerale din lume a fost studiat. În al doilea rând, menţiunea «cea mai pură apă minerală din lume» atât din spotul publicitar (...), cât şi de pe eticheta produsului Aqua Carpatica - Apa minerală naturală carbogazoasă contravine atât art. 114 din Decizia nr. 187 privind Codul de Reglementare al conţinutului audiovizual, precum şi HG 1020/2005 şi Directivei CE/54/2009", se mai spune în adresa APEMIN, în care se precizează că "toate apele minerale naturale recunoscute pe plan naţional şi implicit în UE îndeplinesc condiţiile cerute de legislaţia europeană şi naţională în vigoare şi nu putem spune că o apă este mai pură decât alta decât contrazicând autorităţile competente care au omologat apele minerale naturale conform legislaţiei în vigoare".

Pe de altă parte, potrivit unei adrese transmise CNA de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC), Comitetul Etic al RAC a analizat spoturile Aqua Carpatica în şedinţa din 2 aprilie şi a decis că unul din spoturi, în care se spune "Există puritate absolută. Aqua Carpatica, singura apă minerală din lume fără nitraţi", încalcă articolul 1.3 litera a din Codul de Practică în Publicitate.

Potrivit respectivului articol, "Comunicarea trebuie să evite orice afirmaţie sau reprezentare care ar putea înşela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, în special în ceea ce priveşte: a) caracteristicile sau efectele unui produs, cum ar fi: natura sa, compoziţia, originea geografică sau comercială, disponibilitatea, destinaţia, parametrii tehnico-funcţionali, rezultatele aşteptate ca urmare a utilizării acestuia ori rezultatele şi caracteristicile esenţiale ale testelor sau ale controalelor efectuate asupra sa, dacă produsul corespunde scopului său etc".

RAC spune că afirmaţia "singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi" nu a putut fi evaluată, întrucât Comitetul Etic nu a avut la dispoziţie o listă completă a apelor minerale recunoscute la nivel mondial şi a compoziţiei acestora şi nici persoanele care au făcut sesizarea nu au prezentat o dovadă în acest sens.

În cele din urmă, CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate în privinţa spoturilor publicitare care conţin afirmaţiile "apa cu cel mai scăzut conţinut de nitraţi" şi "singura apă minerală carbogazoasă din lume fără nitraţi". Acest fapt înseamnă că respectivele reclame nu mai pot fi difuzate pe posturile TV în forma actuală.

Decizia a fost aplicată de CNA în baza articolului 102, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale", şi a articolului 104 din Cod care prevede că "Sunt interzise publicitatea şi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale agresive".

CNA a mai analizat spotul publicitar pentru apa minerală Aqua Carpatica şi în şedinţa din 7 decembrie 2010. Potrivit CNA, în spotul respectiv pentru Aqua Carpatica se spunea: "Există puritate absolută? Apa, prin natura ei pare perfectă. Perfect transparentă, incoloră, dar este oare atât de pură precum pare? O apă renumită din Alpi, nitraţi 3,98 miligrame pe litru, o apă cunoscută din Norvegia, 0,64. Cele mai vândute ape din România, între 1,21 şi 4,42 miligrame pe litru. Puritatea absolută nu se vede, dar nu înseamnă că nu există. Aqua Carpatica, singura apă minerală din lume fără nitraţi. Aqua Carpatica, cea mai pură apă minerală din lume".

Atunci, Consiliul a decis să permită difuzarea în continuare a spotului Aqua Carpatica, cerând ca în respectiva reclamă să fie introdus şi cuvântul "carbogazoasă".

Prezent în şedinţa CNA din 7 decembrie 2010, omul de afaceri Jean Valvis, cel care conduce business-ul Aqua Carpatica, a spus că Aqua Carpatica provine dintr-un izvor "unicat la nivelul izvoarelor". "Nici italienii, nici francezii nu au un izvor cu nitraţi zero", a spus Jean Valvis, care s-a prezentat la CNA cu un dosar imens de documente, pentru a demonstra afirmaţiile sale şi pe care l-a înmânat membrilor CNA.

Jean Valvis a mai spus atunci că are 28 de buletine care demonstrează că Aqua Carpatica nu conţine nitraţi. El a mai spus că buletinele sunt realizate de institutul cu "cea mai mare acuitate de detecţie". Totodată, Valvis a spus că nitraţii pot fi cancerigeni.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX în 8 decembrie 2010 de compania Carpathian Springs SA se spunea: "Cu intenţia unei bune informări şi a transparenţei în comunicare, Aqua Carpatica a susţinut încă de la început că toate apele minerale din România sunt, prin definiţie, sigure pentru consum, însă Aqua Carpatica este cea mai pură datorită acestui conţinut excepţional: zero nitraţi (NO3), lucru declarat şi asumat de însuşi preşedintele, Jean Valvis". "Înţelegem că o asemenea descoperire unică, adică existenţa acestui izvor pur, microbiologic, dar şi chimic (cu zero nitraţi) este grea de crezut, dar este chiar adevărată! Aqua Carpatica s-a testat timp de cinci ani şi şi-a dovedit constanţa în puritate. Acest izvor este un diamant rar la nivel mondial!", declara Jean Valvis, preşedinte-director general al Carpathian Springs, în comunicatul respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici