- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.06.2011, 17:26)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA ia în considerare interzicerea ştirilor despre sinuciderile copiilor, la TV şi radio
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) ia în considerare interzicerea difuzării ştirilor despre sinuciderile copiilor şi adolescenţilor, în acest sens Cristina Trepcea, membru al CNA, declarând, joi, că sinuciderile minorilor se răspândesc rapid după ce au fost promovate în audiovizual.
Urmărește
140 afișări
CNA ia în considerare interzicerea ştirilor despre sinuciderile copiilor, la TV şi radio (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Cristina Trepcea, susţinută de Narcisa Iorga, a propus, în şedinţa de joi a Consiliului, lansarea unei dezbateri publice prin care radiodifuzorii şi publicul să conştientizeze gravitatea problemei sinuciderilor minorilor, care să ducă în final la o decizie a CNA prin care să nu mai fie difuzate informaţii despre sinuciderile copiilor şi adolescenţilor pe posturile de televiziune şi radio.
"Putem vorbi de săptămâni de când vedem la televizor tot mai multe sinucideri de adolescenţi care urmăresc un anumit tipar. Ce tipar? Exact tiparul care a fost promovat - şi nu mă jenez să spun promovat - de televiziuni în momentul în care au descris modul în care un adolescent şi-a umplut ghiozdanul cu pietre şi s-a aruncat în râu. Câteva zile mai târziu, un altul a făcut exact acelaşi lucru, respectând modelul descris, apoi un altul, şi iată am auzit la ştiri acum două zile că al cincilea adolescent a făcut exact acelaşi lucru. În urmă cu câţiva ani, când a fost sinuciderea adolescentului care s-a aruncat de la etaj în urma unei relaţii criticate cu profesoara de română, a urmat un val de sinucideri pe acelaşi model. Noi (CNA, n.r.) am luat atunci o hotărâre - care a luat forma unei recomandări - ca radiodifuzorii să fie responsabili, să limiteze descrierile, să respecte legea în mod deosebit când e vorba de prezentarea actelor de sinucidere, în ceea ce priveşte subiecţii adolescenţi, să fie mai circumspecţi cu prezentarea de imagini de suferinţe şi mai ales detalii ale sinuciderii, cum legea, de fapt, spune foarte clar. Nu am avut deloc senzaţia că s-a întâmplat mare lucru. Între timp lucrurile se întâmplă din nou", a explicat Cristina Trepcea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Ea a precizat că, potrivit unui raport al Asociaţiei de Sănătate Mintală din SUA, "prezentarea sinuciderilor adolescenţilor apare cu urmări de molimă". "Este molipsitoare în rândul adolescenţilor prezentarea în audiovizual a acestor gesturi finale. În Franţa s-a făcut un astfel de studiu şi s-a văzut acelaşi rezultat, că adolescenţii se inspiră şi iau astfel de măsuri finale când îi văd pe alţii că au ieşit din viaţă în acest mod spectaculos. Ei se uită la televizor şi văd că probleme precum cele prin care trec ei sunt rezolvate în acest fel", a spus Cristina Trepcea.
În acest sens, Cristina Trepcea a spus că este necesară o dezbatere publică, urmată de o decizie a CNA.
"Noi am dori - iniţiativa o împart cu doamna Narcisa Iorga, dar întregul Consiliu pare a fi în asentimentul nostru - să provocăm o dezbatere publică la care să vină sociologi, psihologi care să vorbească în numele profesiei lor şi cu datele pe care cu siguranţă le au despre modul în care mintea adolescenţilor reacţionează în faţa unor astfel de sugestii. Noi sperăm ca radiodifuzorii şi publicul să fie sensibilizaţi şi să privească în mod responsabil aceste probleme. Ceea ce mi-aş dori să se întâmple, ceea ce intenţionez să propun, cu riscul să devenim extrem de antipatici în faţa broadcasterilor, este ca sinuciderile adolescenţilor să nu mai poată fi privite ca ştiri şi să interzicem pur şi simplu detaliile privind sinuciderile de adolescenţi la televizor, orice fel de detalii", a spus Cristina Trepcea.
Potrivit acesteia, vor fi totuşi posibile dezbaterile cu persoane competente, care să prezinte studii legate de fenomenul sinuciderilor. "Dacă radiodifuzorilor li se va părea important că x, y, în vârstă de 12 ani, s-a aruncat în râu, să nu poată să spună decât această informaţie. Sigur că, dacă o televiziune îşi va dori să ia legătura cu psihologi, cu sociologi, cu reprezentanţi ai unor foruri în drept care să facă studii, bineînţeles că o vor putea face şi atunci vor putea să vorbească despre rezultatele unui studiu sociologic sau jurnalistic, însă faptul în sine (sinuciderea, n.r.), eu nu cred că este o ştire. Dacă vor dori să facă în continuare o ştire din faptele diverse, din sinuciderile adolescenţilor nu trebuie să se mai facă ştiri în România", a mai spus Cristina Trepcea.
CNA nu a luat încă o decizie clară în privinţa ştirilor despre sinuciderile copiilor, subiectul urmând să fie dezbătut pe larg în şedinţele viitoare ale Consiliului.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe